Permanente katheter voor hemodialyse
De dialysekatheter is een kunststof slangetje. Een deel van de katheter plaatsen we met een operatie onder de huid. Via de katheter hebben we toegang tot de bloedbaan voor hemodialyse.
Voorbereiding
Uw arts en een verpleegkundige informeren u over de operatie. We nemen u de dag voor de operatie of op de dag van de operatie op in het ziekenhuis.
Medicijnen
- Neem uw medicijnen mee naar het ziekenhuis. Overleg met de verpleegkundige welke medicijnen u op de dag van de operatie kunt innemen.
- Gebruikt u bloedverdunners? Dan heeft uw arts waarschijnlijk al met u afgesproken dat u hier even mee moet stoppen.
Eten en drinken
Voor de operatie moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u vanaf 00.00 uur ‘s nachts tot na de operatie niets meer mag eten of drinken. Is de operatie later op de dag? Dan mag u ’s morgens een kopje thee drinken en een beschuit eten.
Neuszalf
In het ziekenhuis behandelen we u met een neuszalf. Die helpt een infectie te voorkomen. De verpleegkundige legt u uit hoe u de neuszalf kunt gebruiken.
Behandeling
- Een vaatchirurg doet de operatie. De operatie duurt ongeveer een uur.
- Een deel van de katheter plaatsen we onder de huid met een ‘cuff’. Dit is een verdikking in het slangetje van sponsachtig materiaal. De cuff groeit vast in de huid. We doen dit om infectie tegen te gaan.
- De katheter heeft twee slangetjes (lumen).
Na de behandeling
Pijn
Na de operatie kan de plek waar we u geopereerd hebben gevoelig zijn. Heeft u hier last van? Laat dit weten aan de verpleegkundige. Die kan u medicijnen voor de pijn geven.
Wondjes en verzorging
- Na de operatie heeft u een dialysekatheter die op de borstkas uit de huid komt. De katheter is bedekt met een pleister.
- U heeft ook een kleine wond in de hals. Ook daar zit een pleister op.
- De dialysekatheter vullen we op met een antistollingsmiddel. Zo voorkomen we dat die verstopt raakt. Hiervoor komt de dialyseverpleegkundige bij u langs.
- De pleister op de katheter verschonen we volgens protocol op de dialyseafdeling.
Douchen
De eerste twee tot drie weken na de operatie mag u niet douchen. Dat mag weer als de katheter goed is ingegroeid. De nefroloog beoordeelt dat. U krijgt dan een uitgebreide uitleg over het douchen.
Eerste keer dialyseren
Op de dag van de operatie en de eerste dag na de operatie doen we bij voorkeur geen dialyse. De tweede dag na de operatie kunnen we meestal voor de eerste keer dialyseren.
Adviezen
- Let op dat de klemmetjes altijd dicht zitten (behalve tijdens dialyse).
- Trek niet aan de katheter.
- Ga met de katheter niet zwemmen of in bad.
Wanneer contact opnemen
Neem in de volgende gevallen meteen contact op. Ook als het avond of weekend is.
- Als de dopjes (of één dopje) loslaten of er af zijn.
- Als de pleister loslaat.
- Als de pleister bloederig is.
- Bij pijn of zwelling op de plek waar de katheter is geplaatst. U kunt dan een infectie hebben.
- Als de plek rond het verband niet fris ruikt. U kunt dan een infectie hebben.
- Bij verhoging of koorts boven de 38 °C. U kunt dan een infectie hebben.
Overdag belt u met de verpleegkundigen van de afdeling Dialyse. Zij zijn bereikbaar tussen 08:00 en 20:15 uur. Na 20:15 uur belt u met de ziekenhuisreceptie via T 088 753 17 53. De receptie verbindt u door met de arts-assistent die dienst heeft. Die neemt zo nodig contact op met de nefroloog. Meld altijd dat u dialysepatiënt bent.