Over de Plaspoli
Op de Plaspoli van Tergooi MC onderzoeken en behandelen wij plas- en poepklachten van uw kind. Onze kinderartsen werken hier nauw samen met een kindercontinentieverpleegkundige. Klachten van plas- en poepproblemen zijn verschillend. Het kan zijn dat uw kind:
- Te vaak kleine plasjes op de wc doet.
- Overdag regelmatig plasongelukjes of een natte plek in de onderbroek heeft.
- Een (steeds terugkerende) blaasontsteking heeft.
- Last heeft van plasongelukjes in de nacht, bedplassen.
- Moeite heeft met de ontlasting.
- Niet durft te poepen op de wc.
Ieder kind dat zindelijk is heeft weleens “een ongelukje”. Dat is normaal. Maar wil uw kind nauwelijks drinken uit angst voor weer een natte broek? Of vindt u nat ondergoed verstopt in een hoekje? Dan is er waarschijnlijk meer aan de hand. Als een kind de blaas- bekkenbodemspieren niet goed gebruikt, dan kan dit leiden tot plasklachten, zoals te vaak of te weinig naar het toilet. Door gevoelens van schaamte of ongemak en pijn kunnen kinderen (en hun ouders/verzorgers) in een vicieuze cirkel terecht komen. Met goede begeleiding helpen wij samen met u en uw kind om deze cirkel te doorbreken. Samen zorgen we ervoor dat uw kind weer een gezond plas- poep- en drinkpatroon ontwikkelt.
De eerste afspraak
Tijdens de eerste afspraak op de Plaspoli onderzoeken een kinderarts en de kinder-urotherapeut uw kind. Dit onderzoek bestaat uit een lichamelijk onderzoek bij de kinderarts en een gesprek bij de kinder-urotherapeut. De kinder-urotherapeut kijkt samen met u naar het plas-poep- en drinkpatroon van uw kind. Dit doen wij met behulp van een vragenlijst. Ook geven wij uitleg over over de blaas en darmen. Na het eerste consult gaat uw kind met “huiswerk” naar huis. Het is de start naar een beter plas- poep- en drinkgedrag. Het eerste consult duurt een klein uur.
Huiswerk: Mictielijst en Poepdagboek
Voor de behandeling is het belangrijk om inzicht te krijgen in het plas- poep- en drinkpatroon van uw kind. Om dit bij te houden geven wij uw kind bij plasproblemen een mictielijst mee. Dit is een meetlijst om het drink-plasgedrag van uw kind in beeld te krijgen. Op de mictielijst houdt u bij wanneer uw kind naar het toilet gaat. Ook noteert u op de lijst of uw kind een plasongelukje heeft gehad en wat u op dat moment deed. Verder schrijft u op wanneer en hoeveel uw kind drinkt. Bij poep-problemen houdt u een poepdagboek bij waarin u de vorm, de samenstelling en frequentie van de ontlasting noteert. Tijdens uw volgende bezoek aan de Plaspoli bespreken de kinderarts en de kinderurotherapeut samen met u en uw kind de lijsten.
De behandeling
De behandeling van de klachten is gericht op het normaliseren van de manier van plassen en drinken (plas en drinkpatroon). De kinderartsen en kindercontinetieverpleegkundige werken nauw samen met andere specialisten waaronder een medisch psycholoog en kinderbekkenfysiotherapeut. Met elkaar begeleiden wij uw kind verder in de zindelijkheid. In sommige gevallen schrijft de kinderarts medicijnen voor. Soms doen wij extra onderzoek en maken bijvoorbeeld röntgenfoto’s om eventueel lichamelijke afwijkingen uit te sluiten.
Plasklas
Bij de behandeling trainen wij uw kind om controle te krijgen op toilet- en drinkmomenten. Vaak beginnen u en uw kind enthousiast met het bijhouden van de mictielijst of het poepdagboek. U gaat aan de slag met de adviezen en het behandelplan van de kinderarts en kinder-urotherapeut en ziet enige verbetering. Vaak zien wij dat u kind na enige tijd toch weer uw kind langzaam vervalt in het oude “ritme”. Om de motivatie weer op te pakken nodigt de kinder- urotherapeut uw kind na 2 tot 3 weken uit voor de plasklas. Tijdens deze middag leert uw kind alles over de “Plas- en poepfabriek” van zijn lichaam. U mag hierbij als ouder uiteraard aanwezig zijn. Ook hebben wij de mogelijkheid om deze training op individueel niveau aan uw kind aan te bieden.
Op een speciale computer WC doen de kinderen drie keer een “flowplas” De computer registreert de plasstroom, de snelheid en de kracht van de plas. Na elke plas maken wij een echo om de achtergebleven urine in de blaas te bepalen. Hierbij mag het kind ook actief helpen. Op een visuele manier ontdekt uw kind de werking van zijn of haar lichaam. Uw kind krijgt voldoende te drinken om in korte tijd meerdere plassen te doen. De plasklas is eenmalig en duurt 2 tot 3 uur. In sommige situaties kiezen wij er voor om de plasklas individueel aan te beiden.
Na de plasklas coacht de kinder-urotherapeut u en uw kind en maakt afspraken. De afspraken variëren van een telefonisch consult, peptalk en/of controle bij de kinderarts bij medicatiegebruik.
Vaak sluiten wij de behandeling na drie maanden succesvol af.
Ons team
Informatie over aandoeningen, onderzoeken en behandelingen
Patiënteninformatie
van deze afdeling