Pleurapunctie voor onderzoek of behandeling
De longarts heeft vastgesteld dat u vocht tussen de longvliezen heeft. Bij een pleurapunctie haalt de longarts wat van dat vocht weg. Dat kan een klein beetje zijn, om te onderzoeken waar het vocht vandaan komt. Maar de longarts kan ook meer vocht weghalen. Dat gebeurt als u er last van heeft.
Pleura is de naam voor borstvlies. Dat is het vlies dat aan de binnenkant van de borstkas en aan de buitenkant van de longen zit. Punctie betekent vocht uit het lichaam weghalen met een holle naald. Daarom spreken we van een pleurapunctie. We gebruiken die naam dus voor:
- het onderzoek waarbij een beetje vocht wordt weggehaald om te onderzoeken. Bijvoorbeeld op afwijkende cellen, bacteriën of eiwitten.
- de behandeling waarbij we vocht weghalen omdat u er last van heeft.
Voorbereiding
- U komt voor de pleurapunctie naar de polikliniek of we kunnen die doen als u in het ziekenhuis ligt.
- U hoeft voor de pleurapunctie niet nuchter te zijn. U mag dus gewoon eten en drinken.
- Gebruikt u bloedverdunners? Bespreek dit voor de punctie met de arts. Soms is het nodig om even met deze medicijnen te stoppen.
Behandeling
De pleurapunctie duurt 15 tot 30 minuten. De longarts doet de pleurapunctie.
- U trekt uw bovenkleding uit het neemt plaats op de onderzoektafel.
- De longarts bepaalt waar het vocht bij u precies zit door te kloppen. Soms gebruikt hij of zij een echoapparaat om te kijken waar het vocht zit.
- De longarts ontsmet de huid op de plek waar geprikt gaat worden.
- Bij een eenvoudige punctie prikt de longarts met een holle naald tussen twee ribben door. Meestal aan de kant van uw rug. Dan tapt de longarts vocht af. Bij een uitgebreidere puncties verdooft de longarts eerst de huid en het longvlies met een naald.
Na de behandeling
Mogelijke problemen
De belangrijkste complicatie kan ‘het aanprikken van de long’ zijn. Daardoor kan een klaplong ontstaat. In zeldzame gevallen kan een bloeding of infectie ontstaan. Waarschuw meteen de arts of verpleegkundige als u na de punctie benauwd wordt of pijn krijgt. In dat geval is extra controle nodig. Het kan nodig zijn tijdelijk een dunne slag tussen de longbladen plaatsen, zodat de klaplong kan herstellen. Soms laat de longarts na de punctie een röntgenfoto maken om te kijken of alles er goed uitziet.
Naar huis
Bent u voor de pleurapunctie naar de polikliniek gekomen? Dan mag u daarna gewoon weer naar huis of aan het werk.
Uitslag
Is bij u vocht weggehaald voor onderzoek? Het kan een paar dagen duren voor de longarts de uitslag van het laboratorium heeft. Hij of zij maakt een afspraak met u om de uitslag te bespreken.