Plakken van de longvliezen
De longarts heeft met u besproken dat u een pleurodese gaat krijgen. Bij de pleurodese ‘plakken’ we de longvliezen weer aan elkaar. U krijgt die behandeling omdat er lucht of vocht tussen de longvliezen is gekomen.
De longvliezen zitten aan de buitenkant van de longen en aan de binnenkant van de borstholte. We doen een pleurodese om ervoor te zorgen dat er niet opnieuw vocht tussen de longvliezen komt. Soms doen we ook een pleurodese bij een klaplong. Zo kan de long niet nog een keer in elkaar klappen.
Voorbereiding
Vocht of lucht wegzuigen
Meestal doen we de pleurodese op de verpleegafdeling. Voor de behandeling krijgt u een thoraxdrain. Dit is een kunststof slangetje dat door de huid tussen twee ribben in de borstholte zit. Het slangetje zit aan een afzuigsysteem. Hiermee halen we lucht of vocht uit uw borstholte weg. Als het meeste weggehaald is, kan de arts voor een pleurodese kiezen. De kans is dan minder groot dat het vocht of de lucht terugkomt.
Pijnstillers
Krijgt u een pleurodese vanwege een klaplong? Dan krijgt u voor de behandeling pijnstillers en medicijnen waar u rustig van wordt. De medicijnen maken u wat suffer en zorgen dat u bij de behandeling minder pijn voelt. Medicijnen zijn vaak niet nodig als u de pleurodese krijgt vanwege vocht tussen de longvliezen. U voelt dan minder pijn.
Behandeling
De pleurodese duurt ongeveer tien minuten.
- De longarts spuit via de drain die al in uw borstholte zit vloeibare talkpoeder in. Het inspuiten kan een kriebelend of prikkelend gevoel in de borstholte geven.
- Het talkpoeder zorgt voor een steriele ontsteking. Door deze ontsteking ontstaat bindweefsel. En dat zorgt ervoor dat de longvliezen weer aan elkaar groeien.
- We sluiten de drain weer aan op het afzuigsysteem. De drain blijft voor twee uur dicht. Zo kan het talkpoeder gaan doen wat het moet doen.
- Na twee uur zetten we het kraantje van de drain weer open. Het vocht of de lucht die nog in de borstholte zit, wordt dan afgezogen.
Na de behandeling
- Een dag na de pleurodese maken we een controlefoto. Als het kan, halen we de drain weg.
- De ontsteking die we veroorzaken kan pijnlijk zijn. Vooral bij mensen met een klaplong. U kunt er ook koortsig van worden. Dit is een logische reactie, omdat het medicijn voor een ontsteking zorgt. Laat het de verpleegkundige weten als u klachten heeft. We kijken dan wat we daarvoor kunnen doen.
Wat wel en niet doen
Heeft u een pleurodese gehad vanwege vocht tussen de longvliezen? Dan kunt u na de ingreep gewoon weer alles doen. Kreeg u de pleurodese vanwege een klaplong? Houdt u zich dan aan de volgende regels:
- niet roken
- zes weken niet zwaar tillen, niet sporten, niet vliegen en geen zwaar huishoudelijk werk doen
- niet gaan (diepzee)duiken
Controle
Een aantal weken na de pleurodese komt u bij de longarts op de polikliniek voor controle. Of bij de arts die u al behandelt.