Blokkade plexus coeliacus of splanchnicus

bij pijn in de bovenbuik

Blokkade plexus coeliacus of splanchnicus

Diep in de buik, bij de grote slagader en voor de wervelkolom, ligt een belangrijk netwerk van zenuwen. Onder andere de plexus coeliacus en de splanchnicuszenuwen. Deze zenuwen kunnen een rol spelen bij pijn in de bovenbuik. Bijvoorbeeld door ontstekingen van de alvleesklier of door tumoren in de alvleesklier, maag of lever. Helpen pijnstillers niet genoeg of geven die vervelende bijwerkingen? Dan kunnen we de zenuwen blokkeren.

 

Tijdens de behandeling spuiten we alcohol in bij het zenuwnetwerk. Dit blokkeert de pijnsignalen en zorgt zo voor minder pijn. Soms behandelen we de zenuwen met warmte (RF-behandeling). Dat verlicht de pijn. Bij een tumor kan het verstandig zijn de behandeling in een vroeg stadium te doen.

Voorbereiding

Eten en drinken

We kunnen de behandeling met of zonder roesje doen. Als u kiest om wakker te blijven, mag u gewoon eten en drinken. Bij een roesje moet u nuchter zijn:

  • U mag tot zes uur voor de behandeling eten. Daarna mag u niets meer eten.
  • Tot twee uur voor de behandeling mag u alleen heldere vloeistoffen drinken: water, limonade zonder prik, thee en koffie zonder melk (eventueel met suiker) en heldere appelsap. Daarna mag u niets meer drinken.

Onderzoek

Als u een roesje krijgt bij de behandeling, onderzoeken we u vooraf.

Medicijnen

  • Gebruik uw medicijnen en pijnmedicijnen zoals u dat gewend bent.
  • Gebruikt u bloedverdunners? Meld dat voor de behandeling. Uw pijnspecialist bespreekt met u of u daar voor de behandeling mee moet stoppen. Soms is het nodig voor de behandeling uw bloed te laten controleren.
  • Bent u allergisch voor bepaalde medicijnen, jodium of contrastmiddel? Meld dat voor de behandeling.

Kleding

Trek makkelijke kleding aan, waarbij u uw rug makkelijk kunt ontbloten. Bij de behandeling gebruiken we roze desinfectie. Daarom kunt u beter geen witte of lichte kleren aantrekken.

Spullen mee

Meestal kunt u dezelfde dag weer naar huis. Als er een speciale reden is om langer te blijven, nemen we u op in het ziekenhuis. De pijnspecialist beoordeelt dat. Neem in dat geval toiletspullen en nachtkleding mee.

Behandeling

De behandeling is op de behandelkamer van de polikliniek Pijngeneeskunde en duurt ongeveer 30 minuten. Met de behandeling proberen we pijnklachten in de bovenbuik te verminderen. De oorzaak van de pijn behandelen we niet.

  • U krijgt een infuus.
  • We sluiten u aan op de monitor.
  • Voor de behandeling komt u op uw buik liggen, met een kussen onder het bekken. U hoeft zich niet uit te kleden. We schuiven alleen de bovenkleding omhoog.
  • Is afgesproken dat u een roesje krijgt? Dan geven we u via het infuus het slaapmiddel.
  • We ontsmetten de huid met een roze desinfectie. We geven een verdoving en brengen de naald in. Dat gebeurt via uw rug, bij het zenuwnetwerk. Daarvoor gebruiken we röntgenbeelden en contrastmiddel.
  • Als de naald op de juiste plek zit dienen we alcohol toe. Of we behandelen de zenuw met warmte (RF: radiofrequente stroom).

Na de behandeling

Na de behandeling gaat u naar de uitslaapkamer.

Resultaat

Na een of twee dagen zult u merken dat u minder pijn heeft door de behandeling. In de week na de behandeling neemt de pijnspecialist contact op. We bespreken dan hoe de behandeling bij u werkt.

Hoe lang de behandeling blijft werken, verschilt. Het kan nodig zijn de behandeling nog een keer te doen. Uw pijnspecialist overlegt dit met u. Als de behandeling goed werkt, kunt u uw pijnmedicijnen afbouwen.

Mogelijke problemen

Pijn

Na de behandeling kunt u last hebben van napijn. Ook kunt u pijn hebben in de schouder. Dit kan een paar dagen duren. U kunt hiervoor pijnstillers nemen, bijvoorbeeld paracetamol. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Diarree

Vaak krijgt u last van diarree. Dit gaat binnen een paar dagen over.

Daling bloeddruk en duizelig

U kunt een paar weken last hebben van bloeddrukdaling en duizelig zijn als u overeind komt.

Allergische reactie

De medicijnen of contrastvloeistof kunnen zorgen voor een allergische reactie. U kunt dan last hebben van:

  • jeuk
  • huiduitslag
  • zwelling in het gezicht
  • kortademig zijn

Neem bij deze klachten direct contact op met de Spoedeisende Hulp.

Bloeding of infectie

Bij de behandeling kan onbedoeld een bloeding of infectie ontstaan. Koorts (meer dan 38,5 °C) kan wijzen op een infectie. Neem bij koorts contact op.

Kortademig

Tijdens de behandeling kan per ongeluk het longvlies worden aangeprikt. Die kans is heel klein. Het kan zorgen voor een klaplong. Neem direct contact op als u na de behandeling benauwd wordt. We maken eventueel een röntgenfoto.

Aanprikken van de nier

Deze complicatie is zeldzaam. Als de nier is aangeprikt, kan uw plas korte tijd een bruine kleur hebben. Neem in dat geval contact op met de polikliniek Pijngeneeskunde.

Minder kracht

In zeldzame gevallen kunt u minder kracht in de benen en problemen met de blaas krijgen. We spreken dan van een (partiële) dwarslaesie. Neem direct contact op met de polikliniek Pijngeneeskunde als u deze klachten krijgt.