Blokkade plexus coeliacus of splanchnicus
Tijdens de behandeling spuiten we alcohol in bij het zenuwnetwerk. Dit blokkeert de pijnsignalen en zorgt zo voor minder pijn. Soms behandelen we de zenuwen met warmte (RF-behandeling). Dat verlicht de pijn. Bij een tumor kan het verstandig zijn de behandeling in een vroeg stadium te doen.
Voorbereiding
Eten en drinken
- U mag tot zes uur voor de behandeling eten. Daarna mag u niets meer eten.
- Tot twee uur voor de behandeling mag u alleen heldere vloeistoffen drinken: water, limonade zonder prik, thee en koffie zonder melk (eventueel met suiker) en heldere appelsap. Daarna mag u niets meer drinken.
Onderzoek
Medicijnen
- Gebruik uw medicijnen en pijnmedicijnen zoals u dat gewend bent.
- Gebruikt u bloedverdunners? Meld dat voor de behandeling. Uw pijnspecialist bespreekt met u of u daar voor de behandeling mee moet stoppen. Soms is het nodig voor de behandeling uw bloed te laten controleren.
- Bent u allergisch voor bepaalde medicijnen, jodium of contrastmiddel? Meld dat voor de behandeling.
Kleding
Spullen mee
Behandeling
De behandeling is op de behandelkamer van de polikliniek Pijngeneeskunde en duurt ongeveer 30 minuten. Met de behandeling proberen we pijnklachten in de bovenbuik te verminderen. De oorzaak van de pijn behandelen we niet.
- U krijgt een infuus.
- We sluiten u aan op de monitor.
- Voor de behandeling komt u op uw buik liggen, met een kussen onder het bekken. U hoeft zich niet uit te kleden. We schuiven alleen de bovenkleding omhoog.
- Is afgesproken dat u een roesje krijgt? Dan geven we u via het infuus het slaapmiddel.
- We ontsmetten de huid met een roze desinfectie. We geven een verdoving en brengen de naald in. Dat gebeurt via uw rug, bij het zenuwnetwerk. Daarvoor gebruiken we röntgenbeelden en contrastmiddel.
- Als de naald op de juiste plek zit dienen we alcohol toe. Of we behandelen de zenuw met warmte (RF: radiofrequente stroom).
Na de behandeling
Na de behandeling gaat u naar de uitslaapkamer.
Resultaat
Na een of twee dagen zult u merken dat u minder pijn heeft door de behandeling. In de week na de behandeling neemt de pijnspecialist contact op. We bespreken dan hoe de behandeling bij u werkt.
Hoe lang de behandeling blijft werken, verschilt. Het kan nodig zijn de behandeling nog een keer te doen. Uw pijnspecialist overlegt dit met u. Als de behandeling goed werkt, kunt u uw pijnmedicijnen afbouwen.
Mogelijke problemen
Pijn
Diarree
Daling bloeddruk en duizelig
Allergische reactie
- jeuk
- huiduitslag
- zwelling in het gezicht
- kortademig zijn
Neem bij deze klachten direct contact op met de Spoedeisende Hulp.