polikliniek Geriatrie

polikliniek Geriatrie

Klinische Geriatrie is een medisch specialisme dat zich richt op de oudere mens. Op hogere leeftijd uit ziekte zich vaak anders dan op jongere leeftijd. Bij ouderen komen lichamelijke, psychische, functionele en sociale problemen vaak gelijktijdig voor en hebben invloed op elkaar. Het ziektebeeld is hierdoor vaak ingewikkeld. Op de polikliniek Geriatrie komen dié oudere patiënten, die met deze problemen kampen en die hiervoor naar verwachting niet hoeven te worden opgenomen in Tergooi MC.

 

De geriaters van Tergooi MC zijn gespecialiseerd in het ontrafelen van lichamelijke, psychische, sociale en functionele problemen bij ouderen. Een uitgebreid onderzoek, waarmee verhelderd wordt welke problemen of kwetsbaarheden er spelen, maar ook wat juist uw kracht en reserves zijn, noemen we het “comprehensive geriatric assessment”.  In overleg met u wordt vervolgens bepaald wat er gedaan wordt. U krijgt op deze manier een behandeling die bij uw persoonlijke situatie past.

De geriater onderzoekt en behandelt verschillende klachten, zoals

Verwijzing

Heeft u te maken met (ouderdoms-)klachten op lichamelijk, psychisch, sociaal en/of functioneel vlak? Dan kunt u na een verwijzing van uw huisarts,  GGZ Centraal (in overleg met de huisarts), de verpleeghuisarts, specialist ouderengeneeskunde of medisch specialist terecht bij de geriater.

Samenwerking binnen het ziekenhuis

De geriater werkt altijd nauw samen met specialisten uit andere vakgebieden zoals de klinisch psycholoog, neurologen andere zorgverleners zoals fysiotherapeuten, verpleegkundigen maatschappelijk werker. Ook werkt de geriater samen met zorgverleners buiten het ziekenhuis waaronder uw huisarts, GGZ-afdeling en specialist ouderengeneeskunde.

De polikliniek geriatrie biedt verschillende mogelijkheden voor onderzoek

  • Dagpolikliniek Mobiliteit: Onderzoek en uitslag in 1 dag, bij complexe problemen of als u de afgelopen tijd meerdere keren bent gevallen.
  • Dagpolikliniek Geheugen: Bij geheugenklachten, in samenwerking met de neuroloog
  • Algemene poli: Bij minder complexe problemen of wanneer veel aanvullend onderzoek al is gedaan

De geriater bepaalt aan de hand van de verwijzing welke optie het best past bij uw klacht en hiervoor wordt u dan uitgenodigd.

Naast de polikliniek geriatrie heeft Tergooi MC een aantal afdelingen die speciaal gericht zijn op ouderen.

  • De verpleegafdeling Geriatrie, waar de geriater de hoofdbehandelaar is
  • Traumacentrum, bedoeld voor patiënten van 70 jaar of ouder met een gebroken heup of andere breuk. Er wordt intensief samengewerkt met de geriater om zo optimale zorg te kunnen bieden voor deze kwetsbare groep patiënten.

Uw eerste bezoek

De secretaresse ontvangt u. Er vindt een gesprek plaats tussen u en de geriater, eventueel in aanwezigheid van uw begeleider. Daarna onderzoekt de geriater u lichamelijk. Het kan zijn dat de geriater ook nog alleen met uw begeleider wil praten; daar vragen we dan uw toestemming voor. Na het gesprek en het onderzoek vindt een afsluitend gesprek plaats met u en uw begeleider. Het contact met de geriater duurt ongeveer anderhalf uur.

Wat neemt u mee?

Voor uw eerste bezoek moet u het volgende meenemen:

  • Een geldig identiteitsbewijs om uzelf te kunnen aanmelden of inschrijven in het ziekenhuis.
  • Ook moet u een geldig verzekeringsbewijs tonen. Het is noodzakelijk om persoonlijk bij de inschrijfbalie te verschijnen.
  • Een lijst van alle medicijnen die u gebruikt (dit geldt voor medicijnen die zijn voorgeschreven door een arts, alsmede voor medicijnen die u zelf heeft gekocht, bijvoorbeeld homeopathische middelen). Bij uw apotheek is eventueel een gratis medicijnpaspoort of een zogenoemd ‘medicatie-overzicht’ te verkrijgen.
  • (Lees-)bril, hoortoestellen, loophulpmiddelen (als u hier gebruik van maakt).
  • Als u in een verzorgingshuis of een verpleeghuis woont (permanent of tijdelijk) wilt u dan een overdracht van uw verzorgende meenemen?
    Met de huisartsen is afgesproken dat zij de verwijsbrief met alle relevante gegevens vooraf sturen of faxen naar de polikliniek.

Wilt u in verband met het lichamelijke onderzoek makkelijke kleding aantrekken?

Verder raden we u aan om u te laten begeleiden door een vertrouwd persoon (contactpersoon).

Aanvullend onderzoek

Als de geriater het nodig vindt, maakt deze, in overleg met u, afspraken voor aanvullende onderzoeken zoals bijvoorbeeld:

  • CT- of MRI-scan van de hersenen. Dit is speciaal radiologisch onderzoek.
  • neuropsychologisch onderzoek. De klinisch psycholoog beoordeelt de mate waarin het geheugen en de stemming bij uw problemen een rol spelen. Voor dit onderzoek roept de klinisch psycholoog u op.

Deze onderzoeken zijn weinig lichamelijk belastend. Wel moet u hiervoor nog een keer naar Tergooi MC te komen. Ook kan het zijn dat de geriater meerdere onderzoeken wil laten uitvoeren waar we dan een dagopname voor plannen op de Dagpoli Geriatrie. U komt een dagdeel voor de geplande onderzoeken en gaat daarna weer naar huis.

Uitslag

Als de resultaten van de diverse onderzoeken bekend zijn, komt u terug bij de geriater op de polikliniek. Dit vervolgbezoek duurt ongeveer een halfuur. De geriater bespreekt de uitslagen met u en uw begeleider en overlegt met u wat er verder kan en moet gebeuren. Soms is het voldoende als u een telefonische afspraak krijgt. Als de geriater een neuropsychologisch onderzoek voor u heeft aangevraagd, komt u (ongeveer drie weken na dit onderzoek) altijd bij de geriater op de polikliniek terug om deze uitslag te bespreken. We stellen de huisarts daarna van de bevindingen op de hoogte. In de regel neemt de huisarts de behandeling weer over.

Aanvragen medicijnen

Als de geriater u medicijnen heeft voorgeschreven, kunt u een herhalingsrecept gewoon via uw huisarts verkrijgen.

Waar moet u zijn?

De polikliniek Geriatrie is gevestigd in het Hoofdgebouw op afdeling A0·3.

Ons team

Onze wachttijden

Afdeling of Polikliniek

Wachttijd in dagen

Geriatrie

14

Afhankelijk van uw klachten of aandoening kan de wachttijd per patiënt verschillen. Meer over wachttijden.

Update: 03-12-2024

Informatie over aandoeningen, onderzoeken en behandelingen

Patiënteninformatie
van deze afdeling