Voorbereid op de operatie van uw kind
Komt u kind naar Tergooi MC voor een operatie? Dan is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Deze informatie helpt u daarbij.
Infuus en kapje voor narcose
Voor de operatie brengen we uw kind in slaap. Daarvoor krijgt uw kind een narcosemiddel. Dit kunnen we op twee manieren geven: via een kapje of via een infuus.
Een infuus is de meest veilige manier. Als dat nodig is, kunnen we via het infuus direct een ander medicijn in het bloed spuiten. Bijvoorbeeld noodmedicijnen. Maar een infuus prikken kan vooral bij jonge kinderen erg lastig zijn. Bijvoorbeeld door angst of stress bij het kind. Ook is het soms lastiger uit te leggen aan hele jonge kinderen.
Soms kiezen we er daarom voor om uw kind eerst in slaap te brengen met een kapje. En daarna pas het infuus aan te brengen. Dit is zeker ook veilig. De anesthesioloog kijkt wat voor uw kind het beste werkt. Hij of zij bespreekt dit met u en uw kind. En maakt dan de beslissing. De veiligheid van uw kind staat voorop!
Verdovingspleisters
We kunnen verdovingspleisters (Emla pleisters) gebruiken als uw kind een infuus krijgt. Zo voelt het de prik minder. Als uw kind voor een ingreep wordt opgenomen in Tergooi MC, plaatsen wij de pleisters. Krijgt uw kind een ingreep waarvoor geen opname nodig is? Dan vragen we u de pleisters vooraf zelf te plakken.
Zie ook Verdovingspleisters
Medicijnen en pijnstillers
Voor de operatie bespreekt u welke medicijnen uw kind gebruikt. En welke pijnstillers uw kind na de operatie krijgt.
Komt uw kind voor een ingreep waarna het weer naar huis mag? Bijvoorbeeld buisjes plaatsen of het weghalen van de neusamandelen? Dan moet u zelf thuis voor de pijnstillers zorgen, voor en na de ingreep. Uw kind moet voor u naar het ziekenhuis komt al paracetamol krijgen. Ook plakt u in dat geval zelf thuis al de verdovingspleisters.
Nuchter voor de operatie
Voor een operatie of ingreep moet uw kind nuchter blijven. Dat betekent dat uw kind de uren daarvoor niet meer mag eten en niet alles mag drinken. Nuchter blijven is erg belangrijk om de ingreep veilig te kunnen doen.
Zie ook Nuchter blijven voor kinderen
Regels voor hygiëne
- Uw kind mag tijdens de operatie geen sieraden dragen.
- Uw kind mag tijdens de operatie geen nagellak op en geen crème of bodylotion op hebben.
De knuffel van uw kind mag mee naar de operatiekamer.
Naar de operatiekamer
Op de dag van de operatie brengen we uw kind op de operatiekamer in slaap. Een van de ouders mag daarbij zijn. Soms kan uw kind bij u op schoot blijven tot het slaapt. Soms moet uw kind vast op de operatietafel gaan liggen. De anesthesioloog bepaalt dat. Dat gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u.
Als uw kind slaapt, brengt een ok-assistent u naar de wachtruimte terug. Het operatieteam neemt dan de zorg van uw kind over. De anesthesioloog en de anesthesiemedewerker bewaken uw kind tijdens de operatie.
Na de operatie
Na de operatie wordt uw kind naar de uitslaapkamer gebracht. U wordt zo snel mogelijk gewaarschuwd en bij uw kind gebracht. Eén ouder of verzorger mag naar de uitslaapkamer. Voor de rust van uw kind en de andere patiënten mogen dat niet meer mensen zijn. Soms is uw kind net wakker geworden. Misschien heeft het nog een soort bitje in de mond. Schrik daar niet van. Het is geen beademingsbuisje. Het zorgt ervoor dat uw kind makkelijker kan ademhalen.
Uw kind blijft op de uitslaapkamer tot alle belangrijke functies onder controle zijn. Denk aan de ademhaling, temperatuur, pols en bloeddruk. Maar ook de pijn en misselijkheid. Een infuus halen we meestal pas weg als uw kind weer op de kinderafdeling is. Zo kunnen we nog makkelijk extra medicijnen geven zonder uw kind te hoeven prikken. De anesthesioloog geeft uitleg over pijnstilling op de afdeling.
Uw rol als ouder of verzorger
- Geef alle informatie over de gezondheid van uw kind.
- Geef het aan als u iets niet begrijpt.
- Bespreek met de zorgverlener vooraf hoe de ingreep bij uw kind zal gaan.
- Schrijf op welke medicijnen uw kind gebruikt en neem ze mee.
- Stel vragen als de medicijnen er in het ziekenhuis anders uitzien dan u verwacht.
- Volg instructies en adviezen goed op.
Zie ook Veilige behandeling van uw kind