Proctoscopie

Onderzoek van de endeldarm en anus

Onderzoek van de endeldarm en anus (proctoscopie)

Met een zogenoemde proctoscopie kan de arts de binnenkant van de endeldarm en anus bekijken. Bij dit onderzoek gebruikt de arts een kijkinstrument, de proctoscoop. Dit is een kort metalen buisje met daarin een lampje. Met het onderzoek kan de arts bijvoorbeeld aambeien, kloofjes of scheurtjes en ontstekingen opsporen.

Voorbereiding

Het onderzoek kunnen we alleen goed uitvoeren als het laatste deel van de dikke darm goed schoon is. Gebruik daarom een uur voor u het onderzoek heeft een Microlax. Dit is een klein klysma. Hiermee maakt u het laatste deel van de endeldarm leeg. U koopt het zonder recept bij de apotheek of drogist.

  • Ga om de Microlax in te brengen op uw linkerzij liggen. Trek uw knieën op.
  • Verwijder de beschermdop.
  • Breng nu voorzichtig de canule in de anus. Knijp het tubetje samen tot u de inhoud helemaal heeft ingebracht. Houd het tubetje ingeknepen terwijl u het terugtrekt.
  • Blijf op uw linkerzij liggen tot u voldoende aandrang heeft. Meestal duurt dit tien tot vijftien minuten. Het kan zijn dat u daarbij wat last krijgt van buikkrampen.
  • Ga bij voldoende aandrang of na vijftien minuten naar het toilet.

U mag voor dit onderzoek gewoon eten en drinken. We adviseren u om iemand mee te nemen als u voor de eerste keer komt.

Het onderzoek

Een chirurg of een arts-assistent in opleiding doet het onderzoek. Een endoscopie-assistent(e) assisteert daarbij. Het onderzoek duurt ongeveer vijf minuten. U doet uw onderkleding uit het neemt plaats op de behandeltafel. U moet op uw rug liggen met uw benen in de beensteunen.

De arts brengt de proctoscoop voorzichtig in uw anus. Eventuele aambeien behandelt de arts direct, als dat mogelijk is. De arts legt kleine elastiekjes op het slijmvlies boven de aambeien. Hierdoor wordt het slijmvlies afgebonden en komt het aambeienweefsel op de juiste plaats. Het elastiekje valt er na één tot twee weken weer af. De arts kan ook stukjes weefsel (biopten) afnemen voor microscopisch onderzoek.

Het onderzoek doet geen pijn, maar kan wel wat onaangenaam zijn. U mag voor het onderzoek een paracetamol nemen.

Na het onderzoek

Is bij het onderzoek weefsel weggehaald voor verder onderzoek? Dan kunt u na het onderzoek wat bloed op het toiletpapier zien. Dit is normaal.

Bij de behandeling van aambeien kan de anus 24 uur lang nog wat gevoelig zijn. Daarnaast kunt u vaker het gevoel hebben naar het toilet te moeten. Ook als u eigenlijk niet hoeft. Het is belangrijk om de ontlasting zacht te houden. Drink daarom zeker anderhalve liter vocht per dag en eet voldoende vezels.

Mogelijke problemen

Een proctoscopie is een veilig onderzoek. Soms kunt u na een behandeling wat langer pijn hebben. Hiervoor kunt u een paracetamol innemen. Zeer zelden kan er een forse bloeding zijn.

De uitslag

Na het onderzoek vertelt de chirurg wat hij of zij gezien en gedaan heeft. Is weefsel verzameld voor verder onderzoek? Dan krijgt u de uitslag hiervan via de arts die u behandelt (de arts die het onderzoek heeft aangevraagd). Maak daarvoor een afspraak als u die nog niet heeft.

Als we u hebben behandeld met elastiekjes, heeft u na acht weken een afspraak op de polikliniek voor controle. We kijken dan of een tweede behandeling nodig is.

Weer thuis

Heeft u klachten met uw gezondheid na dit onderzoek? Neem dan direct contact op. Doe dat in ieder geval als u:

  • pijn heeft die erger wordt
  • koorts krijgt
  • last heeft van bloedverlies via de anus