RF-blokkade ganglion Gasseri

Sweet-behandeling

RF-blokkade bij aangezichtspijn

Heeft u last van aangezichtspijn? Met een RF-blokkade van het ganglion Gasseri kunnen we deze pijnklachten verminderen. Het ganglion Gasseri is een zenuwknoop die net boven de schedelbasis zit. We brengen een naald via de wang bij een deel van het ganglion. Dan behandelen we de zenuw met warmte.

 

Door de behandeling ontstaat bewust een kleine beschadiging aan de zenuw. De aangezichtspijn kan daardoor minder worden. Voor de behandeling krijgt u een roesje.

Voorbereiding

Onderzoek

Omdat u een roesje krijgt bij de behandeling, onderzoeken we u vooraf.

Eten en drinken

Voor de behandeling moet u nuchter zijn:

  • U mag tot zes uur voor de behandeling ontbijten. Daarna mag u niets meer eten.
  • Tot twee uur voor de behandeling mag u alleen heldere vloeistoffen drinken: water, limonade zonder prik, thee en koffie zonder melk (eventueel met suiker) en heldere appelsap. Daarna mag u niets meer nemen.

Medicijnen

  • U mag uw medicatie en pijnmedicijnen gebruiken zoals u is verteld.
  • Gebruikt u bloedverdunners? Meld dat voor de behandeling. Uw pijnspecialist bespreekt met u of u daar voor de behandeling mee moet stoppen. Soms is het nodig voor de behandeling uw bloed te laten controleren.
  • Bent u allergisch voor bepaalde medicijnen, jodium of contrastmiddel? Meld dat voor de behandeling.

Zwanger

Bent u zwanger? Of is er een kans dat u zwanger bent? Meld dit voor de behandeling. Dit in verband met de röntgenstraling die we tijdens de behandeling gebruiken.

Kleding

Trek makkelijke kleding aan. Bij de behandeling gebruiken we roze desinfectie. Daarom kunt u beter geen witte of lichte kleren aantrekken.

Vervoer naar huis

Na de behandeling mag u niet zelf autorijden of fietsen. Zorg dat iemand u na de behandeling naar huis kan brengen.

Behandeling

De behandeling is op de behandelkamer van de polikliniek Pijngeneeskunde en duurt ongeveer 45 minuten. Met de behandeling proberen we de aangezichtspijn te verminderen. De oorzaak van de pijn behandelen we niet.

  • U komt op uw rug op de behandeltafel liggen. U hoeft zich niet uit te kleden.
  • We sluiten u aan op de monitor.
  • We leggen uw hoofd en armen vast zodat u niet onbedoeld kunt bewegen.
  • U krijgt een slaapmiddel via het infuus.
  • We ontsmetten de huid met een roze desinfectie.
  • We geven een verdoving en plaatsen de naald via uw wang bij de zenuwknoop van de zogenoemde trigeminuszenuw. We gebruiken daarbij röntgenbeelden.
  • Als de naald goed zit, maken we u wakker. We testen met stroompjes of de juiste tak(ken) van de zenuw gestimuleerd worden.
  • Daarna brengen we u weer in slaap. We behandelen de zenuw nu twee keer een minuut met warmte (RF: radiofrequente stroom). Dat beschadigt de zenuw en zorgt zo voor minder pijn.

Na de behandeling

Na de behandeling gaat u naar de uitslaapkamer.

Resultaat

Het kan een paar weken duren voor u merkt dat u minder pijn heeft door de behandeling. Na een tot twee weken heeft u een belafspraak met uw anesthesioloog-pijnspecialist of de verpleegkundig pijnconsulent. We bespreken dan hoe de behandeling bij u werkt.

Hoe lang de behandeling blijft werken, verschilt. Het kan nodig zijn de behandeling nog een keer te doen. Bijvoorbeeld als de behandeling met een te lage temperatuur is gedaan. Ook kan de pijn terugkomen als de zenuw weer is hersteld.

Mogelijke problemen

Bloeduitstorting in de wang

De bloeduitstorting in de wang zal vanzelf wegtrekken. U kunt hiervoor pijnstillers nemen, bijvoorbeeld paracetamol. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Hersenvliesontsteking

Een zeldzame complicatie is een hersenvliesontsteking. Via de naald zijn dan bacteriën bij de hersenvliezen en hersenvloeistof gekomen. Heeft u koorts (boven 38,5 °C), hoofdpijn of is uw nek stijf? Neem dan direct contact op met de polikliniek Pijngeneeskunde of de Spoedeisende Hulp.

Doof gevoel in de huid

Door de beschadiging die is aangebracht, kan een deel van het gezicht doof aanvoelen. Dit kan helemaal herstellen, maar soms blijft dit zo. In sommige (zeldzame) gevallen kan de doofheid zorgen voor pijn (anesthesia dolorosa).

Zwakte van de kauwspier

De zwakte van de kauwspier trekt meestal weer weg, maar kan ook blijvend zijn.

Verminderde reflex om oog te sluiten

De eerste tak van de trigeminuszenuw heeft een functie bij de oogsluitreflex.

Allergische reactie

De medicijnen of contrastvloeistof kunnen zorgen voor een allergische reactie. U kunt dan last hebben van:

  • jeuk
  • huiduitslag
  • zwelling in het gezicht
  • kortademig zijn

Neem bij deze klachten direct contact op met de Spoedeisende Hulp.

Pijn

Na de behandeling kunt u last hebben van napijn. Dit kan een paar dagen duren. U kunt hiervoor pijnstillers nemen, bijvoorbeeld paracetamol. Lees voor gebruik de bijsluiter.