Scoliose

Kromming in de wervelkolom

Scoliose

Scoliose is een zijwaartse kromming en draaiing van de wervelkolom (ruggengraat). Bij een kromming van meer dan 10 graden spreken we van een scoliose.

 

Scoliose zit er soms al bij de geboorte. Meestal komt het op de puberleeftijd naar voren.

Klachten

De meeste kinderen hebben geen klachten. Zijn er toch klachten, dan gaat het vaak om:

  • krom lopen of staan
  • hoofdpijn
  • longklachten
  • uitstralende pijn naar de benen

Onderzoek

De orthopeed vraagt naar de klachten en doet lichamelijk onderzoek. De orthopeed kijkt waardoor de kromming in de rug komt. Door een aangeboren afwijking in de wervels of door iets anders. Ook laat de orthopeed röntgenfoto’s maken. Soms doen we nog extra onderzoek.

Behandeling

Welke behandeling we kiezen, ligt aan waardoor de kromming komt, hoe erg die is en welke klachten er zijn.

Oefeningen

Oefeningen kunnen zorgen dat de scoliose niet erger wordt. Het helpt de spieren sterk en soepel te houden, ook bij het dragen van een brace.

Brace

Wanneer de scoliose bij groeiende kinderen erger wordt, kan een brace (korset) helpen. Met de brace wordt de rug als het ware recht gedrukt. Daardoor remmen en verbeteren we de scheefgroei zo veel mogelijk. De behandeling duurt ongeveer tot het einde van de groei. Bij meisjes is dat ongeveer tot 16 jaar en bij jongens tot 17 of 18 jaar.

Operatie

Een operatie kan helpen bij ernstige scoliose. Of als een brace en oefeningen niet genoeg werken. De rug wordt dan met staven en schroefjes rechtgezet. Zo vergroeien deze wervels met elkaar. Na de operatie beginnen we met fysiotherapie. Vaak samen met het dragen van een korset. Het totale herstel duurt ongeveer een half jaar tot een jaar.