Sedatie door sedatie praktijk specialist

Sedatie door sedatie praktijk specialist

We geven een roesje (sedatie) om een vervelend of pijnlijk onderzoek voor u zo prettig mogelijk te laten verlopen. Met minder ongemak, stress, angst en pijn. De sedatie praktijk specialist is hier speciaal voor opgeleid. Op deze pagina leest u hoe dat gaat. Over het onderzoek zelf krijgt u apart informatie.

 

Sedatie betekent letterlijk: het verlagen van het bewustzijn. We kunnen u een beetje of iets meer in slaap brengen. Dat hangt af van het soort onderzoek dat u krijgt. Meestal wordt u slaperig, maar bent u nog wel wakker te maken.

Voorbereiding

  • Voor het onderzoek vragen we u een vragenlijst over uw gezondheid in te vullen. Dat kan op de polikliniek.
  • U mag tot 24 uur na het roesje niet zelf autorijden of fietsen. Regel daarom vooraf dat iemand u na het onderzoek naar huis kan brengen. Die persoon kan in het ziekenhuis wachten of gebeld worden om u te komen halen.

Eten en drinken

Voor de behandeling moet u nuchter zijn. Dat betekent dat u na een bepaalde tijd niet meer mag eten en drinken. Meestal gelden de volgende regels:

  • Eten: u mag in de zes uur voor het onderzoek of de ingreep niets meer eten.
  • Drinken: tot twee uur voor het onderzoek of de ingreep mag u alleen heldere vloeistoffen drinken. Bijvoorbeeld koffie (zonder melk), thee en water. Drink geen melkproducten, vruchtensappen of alcohol. De laatste twee uur voor het onderzoek mag u niets meer drinken.

Medicijnen

Gebruikt u medicijnen? Neem die dan gewoon in. Behalve als u daarover andere afspraken heeft gemaakt met uw arts of de sedatie praktijk specialist. U mag een slokje water drinken om uw medicijnen in te nemen.

Behandeling

  • U krijgt een knijpertje met een meetapparaat op een van uw vingertoppen. Dat meet hoeveel zuurstof in uw bloed zit.
  • U krijgt een band om uw arm om uw bloeddruk te meten. En plakkers om uw bloeddruk en hartslag te meten.
  • Via een neusbrilletje krijgt u extra zuurstof.

We gebruiken twee soorten medicijnen voor het roesje. Een slaapmiddel (propofol) en een middel tegen de pijn. U krijgt die via een klein infuusnaaldje toegediend. De middelen werken maar kort. Zo wordt u na het onderzoek snel wakker. Tijdens het onderzoek controleren we steeds hoe diep u slaapt, uw ademhaling en bloeddruk.

Na de behandeling

Na uw onderzoek brengen we u naar de uitslaapkamer. Daar blijft u totdat u goed wakker bent. We houden bloeddruk, hartslag en zuurstof in de gaten. Daarna gaat u terug naar de afdeling. Als de medicijnen goed zijn uitgewerkt, halen we de infuusnaald weg.

Door de medicijnen reageert u minder goed en werkt uw geheugen minder goed. De eerste 24 uur na het onderzoek mag u daarom:

  • geen alcohol drinken
  • geen belangrijke beslissingen nemen
  • geen gevaarlijke machines bedienen
  • niet actief deelnemen aan het verkeer

Mogelijke problemen

Soms ontstaan problemen met de ademhaling of met het hart. Deze problemen zijn meestal goed te behandelen met medicijnen of extra zuurstof. Heel soms kan de arts besluiten om eerder te stoppen met het onderzoek.