Slaapapneu

Obstructief Slaapapneu (OSA)

Slaapapneu

Bij slaapapneu ademt u tijdens de slaap niet goed door of stopt u (tijdelijk) met ademhalen. Hierdoor ontstaat tekort aan zuurstof. Uw hersenen geven het lichaam dan een signaal om wakker te worden. Dat verstoort uw slaap. Op de Slaappoli van Tergooi MC kunt u terecht voor slaapapneu.

 

Klachten

Het stoppen met ademen duurt minstens 10 seconden. Dit kan vaker in de nacht gebeuren. U kunt daardoor verschillende klachten krijgen. De volgende klachten komen veel voor:

  • snurken
  • stokkende ademhaling
  • wakker schrikken
  • niet uitgerust wakker worden
  • moeheid overdag
  • ongewild in slaap vallen
  • problemen met concentreren
  • depressieve gevoelens

Als slaapapneu niet behandeld wordt, hebben patiënten meer kans op hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Dit komt omdat de hoeveelheid zuurstof in het bloed steeds stijgt en daalt. Dat kan zorgen voor schade aan uw hart- en bloedvaten.

Oorzaken

Bij slaapapneu stopt uw ademhaling (bijna) helemaal omdat de keel dichtvalt door de wand of tong. Hierdoor sluit uw ademweg af. Dit noemen we obstructie (dichtslaan) van de ademhaling. Daarom spreken we ook wel van obstructieve slaapapneu (OSA).

Bij het dichtvallen van uw keel speelt een rol:

  • de bouw van uw keel
  • de spanning van uw weefsels
  • hoeveel vet er rond uw keel zit

Patiënten met overgewicht, suikerziekte (diabetes mellitus) of een hoge bloeddruk hebben vaker last van slaapapneu.

Onderzoek

Als u last heeft van slaapapneu, dan doen wij een slaaponderzoek. Dat heet een polygrafie. Tijdens dit onderzoek kijken we onder andere naar ademhaling, zuurstof, hartslag en houding tijdens uw slaap. Op die manier zien we of u slaapapneu heeft en hoe erg het is.

Behandeling

We kunnen bij slaapapneu voor een aantal behandelingen kiezen. Uw arts bespreekt met u wat voor u het beste kan werken.

MRA-beugel

Een specialistisch tandarts kan een beugel maken die uw onderkaak iets naar voren duwt. Dat zorgt voor meer ruimte in uw keel. Zo’n beugel noemen we een Mandibulair Repositie Apparaat of MRA-beugel.

CPAP-therapie

CPAP staat voor Continues Positive Airway Pressure. Deze therapie zorgt voor voortdurende positieve druk in de ademwegen. Een masker blaast via uw neus of via uw neus en mond wat lucht in uw keel. De overdruk houdt de luchtweg open en de slaapapneu verdwijnt. Lees meer over CPAP-therapie bij slaapapneu.

Therapie voor een andere houding

Houdingstherapie kan helpen als u bijna alleen maar snurkt als u op uw rug ligt. U leert te voorkomen om op uw rug te gaan liggen. Bijvoorbeeld met een apparaatje dat een signaal geeft als u op uw rug draait.

Aanpassen leefstijl en afvallen

Afvallen kan helpen om minder last van slaapapneu te krijgen. Hiervoor kunt u begeleiding krijgen van een leefstijlcoach. Op de website van Loketgezondleven.nl leest u meer over deze begeleiding.

Maagverkleining

Slaapapneu komt veel voor bij mensen met overgewicht. Door vetweefsel wordt de bovenste luchtweg nauwer. Soms kan een maagverkleining of maagomleiding een oplossing zijn. Met uw huisarts kunt u overleggen of u aan de criteria voldoet. Hij of zij kan u dan doorverwijzen.

Ingreep aan de kaak

De kaakchirurg kan een rol spelen bij de behandeling van ernstig slaapapneu. Dat gebeurt vaak als andere behandelingen niet werken. Lees meer over de kaakchirurgische behandeling bij slaapapneu.

Snurkoperatie

Steeds vaker doen we een snurkoperatie. Dat gebeurt onder volledige narcose. We halen dan de keelamandelen, het onderste randje van het zachte gehemelte en de hele huig weg. Daarnaast spannen we de zijwanden van de keel op. Hierdoor kan het snurken afnemen.

Stimulatie van de tongzenuw

Heel soms verwijzen we patiënten voor een zogenoemde tongzenuwstimulator. Dit is een apparaatje dat de tongzenuw een prikkel geeft iedere keer dat u inademt. De tong komt hierdoor automatisch naar voren. Zo blijft de luchtweg open. Kijk voor meer informatie op de website van het St. Antonius of de website van OLVG

Contact