Slaapapneu-onderzoek

bij boezemfibrilleren

Slaapapneu-onderzoek bij boezemfibrilleren

Bij boezemfibrilleren klopt het hart niet regelmatig. Dat kan komen door slaapapneu. U ademt dan tijdens de slaap niet goed door of u stopt even met ademhalen. Het is belangrijk om te onderzoeken of u last heeft van slaapapneu en of dit zorgt voor uw hartritmestoornis.

 

Als u slaapapneu en boezemfibrilleren heeft, kunnen we de slaapapneu behandelen. Het is dan goed mogelijk dat u minder last van boezemfibrilleren krijgt. En dat u minder medicijnen hoeft te gebruiken.

Voorbereiding

Slaapapneu herkennen

Bij slaapapneu komen de volgende klachten voor:

  • overdag zomaar in slaap vallen zonder dat u dat wilt
  • moeite met concentreren en depressief zijn
  • moe, minder energie en niet uitgerust wakker worden

Maar u hoeft niet altijd klachten te hebben.

Slaapapneu en boezemfibrilleren

Slaapapneu kan op verschillende manieren zorgen dat boezemfibrilleren ontstaat:

  • De ademstops kunnen zorgen voor zuurstoftekort. Uw hersenen krijgen daardoor een signaal om wakker te worden. Vaak wordt u hiervan niet helemaal wakker, maar verstoort het wel uw slaap. Dit kan meerdere keren per nacht voorkomen.
  • Slaapapneu zorgt voor tekort aan zuurstof en korte slaapperiodes. Dit kan zorgen voor een stressreactie in het lichaam. En dat kan boezemfibrilleren uitlokken.
  • Door slaapapneu schommelt de druk in de borstkas. Dit vergroot op den duur de linkerboezem van het hart. Daardoor verandert het geleidingssysteem. Boezemfibrilleren heeft dan een chronische oorzaak.
  • Slaapapneu kan zorgen voor hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en diabetes. Ook dit kunnen belangrijke oorzaken zijn voor het ontstaan van boezemfibrilleren.

Onderzoek

We kunnen op twee manieren onderzoek doen.

Slaaponderzoek thuis (thuispolygrafie)

Denken we dat de kans erg groot is dat u slaapapneu heeft? Dan verwijzen we u door naar de slaappoli. Vaak doen we dan een slaaponderzoek thuis. U maakt een afspraak via de afdeling Longfunctie. De longarts of physician assistant bespreekt met u de uitslag van het onderzoek en beslist samen met u of een behandeling nodig is.

Meting met de OSAsense

Als we minder zeker zijn of u slaapapneu heeft, kunnen we de OSAsense inzetten. OSA staat voor obstructief slaapapneu. Dat is hoe we slaapapneu voluit noemen.

  1. De OSAsense is een horloge met een plakker op de vinger. Dit apparaat meet tijdens de slaap hoeveel zuurstof in het bloed zit. We combineren dit onderzoek met een online vragenlijst.
  2. U krijgt de OSAsense en uitleg van de verpleegkundig specialist. De online vragenlijst krijgt u per e-mail. De dag na de meting levert u de OSAsense weer in op de polikliniek Cardiologie.
  3. De verpleegkundig specialist bekijkt de meting van de OSAsense en de antwoorden op de vragenlijst. Zo zien we of u kans heeft op slaapapneu. En of het nodig is u door te sturen voor een slaaponderzoek.