Slaapscopie
Soms is het nodig om een kijkonderzoek tijdens de slaap te doen. Dat heet een slaapscopie. De KNO-arts kijkt terwijl u slaapt met een flexibele slang in de bovenste luchtwegen. Zo kan hij of zij vaststellen waar snurkgeluid vandaan komt en waar de luchtweg dichtvalt.
Een slaapscopie doen we vooral bij een lichte of matige vorm van slaapapneu. Soms doen wij dit onderzoek als u last heeft van snurken.
Voorbereiding
Wanneer we denken dat iemand last heeft van slaapapneu, doen we vaak eerst andere onderzoeken. Een polygrafie bijvoorbeeld. Tijdens dit onderzoek kijken we onder andere naar ademhaling, zuurstof, hartslag en houding tijdens uw slaap. Op die manier zien we of u slaapapneu heeft en hoe erg het is. Dit onderzoek is meestal thuis.
In andere gevallen van een slaapstoornis nemen we u een nacht op op de afdeling Neurologie voor een slaaponderzoek (een polysomnografie). Hierbij onderzoeken we hoe u slaapt en wat er in de hersenen gebeurt.
In sommige gevallen is het nodig om een slaapscopie te doen. De KNO-arts beoordeelt dan de luchtwegen terwijl u slaapt.
Onderzoek
Tijdens de slaapscopie krijgt u een slaapmiddel via een infuus in uw arm. Terwijl u slaapt bekijken wij hoe de apneus worden veroorzaakt. Wij leggen vast of er:
- snurkgeluid is en hoe luid het is
- een goede ademhaling door de neus is
- apneus zijn
- een daling van de hoeveelheid zuurstof in het bloed is
Terwijl u in slaap bent, brengt de KNO-arts een endoscoop in. Dit is een buigzame, flexibele slang met aan het einde een kijkertje. Hiermee onderzoekt de KNO-arts onder andere uw:
- neus
- neus-keelholte
- huig
- zachte gehemelte
- tongbasis
- strottenklepje
- stembanden
De arts kan zo vaststellen waar de apneu of het snurken vandaan komt en waar de luchtweg dichtklapt. Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.
Na het onderzoek
Twee uur na het onderzoek kunt u weer naar huis. Omdat u een slaapmiddel heeft gekregen, mag u de eerste acht uur na het onderzoek niet rijden.
Na de slaapscopie maken we met u een afspraak op de Slaappoli. Tijdens deze afspraak bespreekt de KNO-arts wat uit het onderzoek gekomen is. U krijgt dan ook advies over behandeling van het snurken of de slaapapneu. Welke behandeling dat is, ligt aan wat er bij u gevonden is. Op de pagina’s over snurken en slaapapneu leest u meer over de behandelingen.