Slijmbeursontsteking (SAPS)
Oorzaak
Meestal is er eerst een peesontsteking (tendinose). Die ontsteking kan ontstaan door heel vaak heffen van de arm, bijvoorbeeld bij een tennisopslag, ramen lappen of behangen. Een ontstoken pees wordt dikker en de slijmbeurs erboven zwelt ook op. Die pees en slijmbeurs ‘schuren’ dan langs het bot van het schouderdak. Dit geeft nóg meer irritatie in de pees en de slijmbeurs. Uiteindelijk kan er zelfs een scheurtje in de pees ontstaan. Het gevolg is zwelling en pijn. We dachten altijd dat inklemming van een slijmbeurs, pees of spier tussen de botten en het dak van het schoudergewricht de oorzaak was, maar dit is maar heel soms.
Klachten
Mensen met een slijmbeursontsteking hebben pijn. De pijn en zwelling zorgen ervoor dat de arm niet meer alle kanten op kan bewegen.
- Eerst is er lichte pijn bij activiteiten en in rust.
- De pijn kan uitstralen van de voorkant van de schouder naar de zijkant van de bovenarm.
- Bij tillen of omhoog bewegen van de arm kan de schouder extra pijnlijk of stijf zijn.
- Ook het laten zakken van de arm kan pijn doen.
- Later kan de schouder ook in rust (slapen) pijn doen.
Onderzoek
Om erachter te komen wat er precies aan de hand is, stellen we u een aantal vragen en doen we lichamelijk onderzoek. Zo kunnen we al zeker zeggen of het een slijmbeursontsteking is. Als u korter dan 6 weken klachten heeft, is aanvullend onderzoek meestal niet nodig. Vaak is uitleg, houdings- en belastingsadvies voldoende. Eventueel krijgt u een pijnstiller of – bij heftige pijn – een ontstekingsremmende injectie in de slijmbeurs tussen schouderdak en schouderpezen. Een röntgenfoto of echografie kan nodig zijn als de klachten langer duren. Soms geeft een MRI-scan wat meer nuttige informatie.
Behandeling
Als u een slijmbeursontsteking heeft, krijgt u eerst uitleg van uw arts. Hij of zij vertelt u over het verloop, dat het meestal overgaat en dat relatieve rust goed is. Van volledige rust wordt uw schouder niet beter.