Slikken

Slikken

Informatie voor bezoekers over slikken bij ziekte. Wanneer iemand ziek wordt, kan het slikken (tijdelijk) moeilijk zijn. Meestal staat deze slikstoornis niet op zichzelf en zijn er ook andere problemen, bijvoorbeeld met het spreken. Hieronder vindt u informatie over de slikstoornis.

Slikken en verslikken

Slikken doen we zeer vaak; zo’n 3000 keer per dag. Naast het doorslikken van eten en drinken, slikken we ons speeksel weg. Overdag doen we dit zo’n twee keer per minuut, ‘s nachts een keer per minuut. Slikken is voor een groot deel een reflexmatig proces.

Bij verslikken komt er voedsel of vocht in de luchtpijp en de longen terecht. Bij gezonde personen zal er een flinke hoestbui optreden en wordt het voedsel weer uit de luchtpijp gewerkt, zodat het daar geen infecties (longontsteking) kan veroorzaken.

Slikken bij ziekte

Bij ziekte kan het slikken op vele manieren verstoord zijn geraakt. Het kan zelfs enige tijd onmogelijk zijn om te slikken, of er kan verslikken optreden. Het is zelfs mogelijk dat de patiënt zich verslikt, zonder te gaan hoesten. Als het slikken gestoord is, kan de samenstelling van het eten en drinken worden aangepast. Als de patiënt helemaal niet veilig kan slikken, wordt er niets via de mond (= N.P.O. niets per os) gegeven. De patiënt mag dan niets eten of drinken. Hij/zij wordt dan op een andere wijze gevoed, bijvoorbeeld via een sonde. Dit is een slangetje dat via de neus naar de maag loopt.

Hulp van de logopedist

Wanneer er slikstoornissen worden vermoed, zal de logopedist nader onderzoek doen en beoordelen of het eten en drinken veilig is. Aan de hand van het onderzoek wordt bepaald of de patiënt kan eten, en zo ja, wat voor soort eten. Bijvoorbeeld dik-vloeibaar (zoals pap, vla, vruchtenmoes), gemalen warme maaltijd, brood zonder korst, verdikte dranken. De voedingsaanpassingen zijn bijna altijd tijdelijk. Ze zorgen ervoor dat er geen complicaties ontstaan, zoals een longontsteking ten gevolge van verslikken.

Tot slot

Voor bezoekers is het van belang te weten of het wel veilig is om de patiënt eten of drinken aan te bieden. Vraagt u ernaar! Indien u meer wilt weten over de voedingsaanpassing kunt u terecht bij de verpleegkundige of logopedist van de afdeling Logopedie, T 088 753 14 80

Contact