Snurken

Snurken

Snurken is vaak niet alleen voor uzelf vervelend. Ook uw familie of omgeving kan er last van hebben. Bij ernstig snurken kan de ademhaling haperen. Daardoor kunt u ook andere problemen krijgen. Snurkt u en heeft u daar klachten door? Dan kunt u terecht op de Slaappoli van Tergooi MC.

Klachten

Als u snurkt, maakt u tijdens het slapen een zagend, ruisend of brommend geluid. Hoe ouder iemand wordt, hoe groter de problemen kunnen zijn. Bij ernstig snurken kan de ademhaling haperen. U ademt dan niet goed door of stopt (tijdelijk) met ademhalen. Dit noemen we slaapapneu. Hierdoor kunt u verschillende problemen krijgen. Denk aan:

  • onrust ’s nachts
  • zweten tijdens de slaap
  • nachtmerries
  • hoofdpijn in de ochtend
  • veel behoefte om overdag te slapen
  • problemen met concentreren

Oorzaken

Snurken komt door trillingen in het zachte gedeelte van het gehemelte en de zijwanden van de keel. Door een vernauwing in de neuskeelholte ontstaat tijdens het inademen een wervelende luchtstroom. Die zorgt voor de trillingen. Dat komt vooral door:

Diepe slaap

In een diepe slaap ontspannen de spieren van het gehemelte, de tong en de keel zich. Hierdoor kan de bovenste luchtweg nauwer worden. Door alcohol en kalmerende middelen wordt de slaap dieper. Zo kunt u dus meer gaan snurken.

Op de rug liggen

Als mensen op hun rug liggen, zakt hun tong naar achteren. Hierdoor wordt de bovenste luchtweg smaller.

De bouw van het lichaam

Veel mensen met een grote tong, een onderkaak die naar achteren staat en een korte, dikke hals snurken. Hierdoor wordt de bovenste luchtweg namelijk nauwer. Ook een slap gehemelte trilt makkelijk. Snurken kan dus ook daardoor komen.

Amandelen

Grote neus- en keelamandelen bij kinderen veroorzaken meestal snurken.

Verstopte neus

Bij een verstopte neus moet u met iets meer kracht inademen. Hierdoor worden de wanden van de bovenste luchtweg ‘aangezogen’ en ontstaat een vernauwing.

Roken

Door het roken droogt het slijmvlies in de keel uit. Hierdoor ontstaan eerder trillingen.

Bij ernstig snurken kan de bovenste luchtweg soms helemaal samenvallen.

Onderzoek

Komt u naar de Slaappoli met klachten van snurken? Dan kijkt de KNO-arts samen met u waar uw snurkklachten door komen.

Soms is het nodig om een kijkonderzoek tijdens de slaap te doen. Dat heet een slaapscopie. U krijgt dan via een infuus een slaapmiddel dat kort werkt. Vervolgens kijkt de KNO-arts met een flexibele slang in de bovenste luchtwegen. Zo kan hij of zij vaststellen waar het snurkgeluid vandaan komt en waar de luchtweg dichtvalt.

Behandeling

Uw longarts of KNO-arts bespreekt na het onderzoek welke behandeling u kunt krijgen. Vijf behandelingen zijn mogelijk.

Andere leefstijl

Bij de behandeling van snurken zijn de volgende adviezen erg belangrijk:

  • Neem geen alcohol tijdens en na de avondmaaltijd.
  • Gebruik geen kalmerings- of slaaptabletten.
  • Probeer op het juiste gewicht te blijven of komen. Snurken komt veel vaker voor bij mensen die zwaarder zijn.
  • Slaap op uw zij of buik.
  • Stop met roken. Rook droogt de slijmvliezen uit en dat maakt de kans op snurken groter.
  • Behandel klachten door een verstopte neus goed.
  • Laat uw partner eventueel oordoppen gebruiken.

Er zijn apparaten te koop die het snurken zouden tegengaan. De ‘snurk-stop’ bijvoorbeeld. Het is nog nooit wetenschappelijk aangetoond dat deze apparaten werken.

MRA-beugel

Een specialistisch tandarts kan een beugel maken die uw onderkaak iets naar voren duwt. Dat zorgt voor meer ruimte in uw keel. Ook zorgt de beugel dat de tongbasis of het strotteklepje de keelholte niet afsluit. Zo’n beugel noemen we een Mandibulair Repositie Apparaat of MRA-beugel.

Therapie voor een andere houding

Houdingstherapie kan helpen als u bijna alleen maar snurkt als u op uw rug ligt. U leert te voorkomen om op uw rug te gaan liggen. Bijvoorbeeld met een apparaatje dat een signaal geeft als u op uw rug draait.

Neusoperatie

Bij ernstig snurken kan soms een operatie nodig zijn. Bij kinderen kunnen we de neus- en soms ook de keelamandelen weghalen.

Bij volwassenen kan een operatie aan het tussenschot en/of de neusschelp soms helpen om minder te snurken. Het is vooraf niet altijd te zeggen of de operatie gaat helpen.

Snurkoperatie

Steeds vaker doen we een snurkoperatie. Dat gebeurt onder volledige narcose. We halen dan de keelamandelen, het onderste randje van het zachte gehemelte en de hele huig weg. Daarnaast spannen we de zijwanden van de keel op. Hierdoor kan het snurken afnemen.

Contact

Onze wachttijden

Behandelingen

Wachttijd in dagen

Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO)

Afhankelijk van uw klachten of aandoening kan de wachttijd per patiënt verschillen. Meer over wachttijden.

Update: 07-01-2025