(Spier)spanningshoofdpijn

Over (spier)spanningshoofdpijn

(Spier)spanningshoofdpijn is eigenlijk een verzamelnaam voor diverse vormen van onbegrepen hoofdpijnen, zonder bekende neurologische oorzaak. Het is dus niet zo dat de oorzaak van spanningshoofdpijn altijd stress of een psychische oorzaak is.

 

Over het algemeen zit de pijn bij spanningshoofdpijn aan beide zijden van het hoofd. De pijn is dof, drukkend en voelt als een strakke band die om het hoofd zit. Sommige mensen ervaren de spanningshoofdpijn als een te nauw zittende helm die op de schedel drukt. De pijn kan uitstralen vanuit de nek naar het hoofd, en veel mensen hebben last van een stijve nek en stijve schouders.

Klachten

Kenmerken van spanningshoofdpijn zijn:

  • De pijn wordt niet erger bij lichamelijke inspanning
  • Lichte tot matige intense pijn
  • Doffe, drukkende pijn
  • Pijn, aan weerszijden van het hoofd

Verder kan de spanningshoofdpijn gepaard gaan met de volgende kenmerken:

  • Stijve en pijnlijke nek en schouders
  • Pijn die uitstraalt van nek naar het hoofd
  • Soms lichte misselijkheid, geen overgeven
  • Soms lichte overgevoeligheid voor licht of geluid

Oorzaken

De oorzaak van spanningshoofdpijn is niet bekend. Waarschijnlijk ontstaat spanningshoofdpijn door een combinatie van factoren. Het is mogelijk dat spanningshoofdpijn te maken heeft met pijn vanuit de nek- en aangezichtsspieren en een verlaagde pijndrempel in de hersenen. Spanningshoofdpijn komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Misschien spelen hormonen hierbij een rol. Het is nooit aangetoond dat spanningshoofdpijn een psychische oorzaak heeft. Wel kunnen spanning, stress en gespannen spieren in de nek en schouders ervoor zorgen dat de hoofdpijn blijft of erger wordt.

Medicatie-afhankelijke hoofdpijn

Ook kunt u hoofdpijn krijgen als u te veel pijnstillers gebruikt (meer dan 15 dagen per maand). U komt dan in een vicieuze cirkel terecht: U heeft  steeds meer hoofdpijn, gaat steeds meer pijnstillers gebruiken en krijgt daardoor weer meer hoofdpijn. Dit heet medicatie-overgebruikshoofdpijn of medicatie-afhankelijke hoofdpijn. Soms wordt spanningshoofdpijn veroorzaakt door een andere aandoening, zoals bloedarmoede, chronische verkoudheid, neusbijholte-ontsteking, gebitsaandoeningen of allergie. Deze aandoeningen kan de huisarts vrij gemakkelijk opsporen en meestal goed behandelen

Soorten spanningshoofdpijn

Er zijn twee soorten spanningshoofdpijn te benoemen; episodische spanningshoofdpijn en chronische spanningshoofdpijn.

Episodische spanningshoofdpijn

Episodische spanningshoofdpijn is hoofdpijn die minder dan 15 dagen per maand voorkomt. Iedereen heeft wel eens hoofdpijn na een drukke dag, een examen of een uit de hand gelopen feestje. Een paracetamol en het leed is weer geleden. Deze vorm van hoofdpijn is onschuldig en heeft geen enkele neurologische oorzaak. Deze vorm van spanningshoofdpijn is meestal niet zo ernstig dat u uw dagelijkse werk of activiteiten niet kunt doen.

Toch is hoofdpijn hinderlijk en beïnvloedt het wel degelijk uw kwaliteit van leven. Daarom is het verleidelijk om naar de pijnstillers te grijpen. Zeker als de hoofdpijn verdwijnt door een paracetamol of een ibuprofen. Hier ligt dan de medicatie-afhankelijke hoofdpijn op de loer. Episodische spanningshoofdpijn varieert in duur van 30 minuten tot 7 dagen.

Chronische spanningshoofdpijn

Chronische spanningshoofdpijn is hoofdpijn die op meer dan 15 dagen per maand aanwezig is, een half jaar lang. Het is belangrijk dat er aanwijsbare oorzaken en ziektes uitgesloten worden. Hiermee bedoelen wij problemen aan kiezen, ontstoken holtes, tumoren, schildklierproblemen, suikerziekte en psychiatrische aandoeningen zoals depressie. Ook dagelijkse hoofdpijn als gevolg van een whiplash, een hersenschudding of een schedelbasisfractuur vallen buiten de noemer chronische spanningshoofdpijn. Wij noemen deze vormen van hoofdpijn, post-traumatische hoofdpijn.

Behandeling

Heeft u last van spanningshoofdpijn, dan kunt u een pijnstiller nemen (bijvoorbeeld paracetamol of een ontstekingsremmer als ibuprofen of naproxen). Wees u ervan bewust dat te vaak pijnstillers gebruiken kan zorgen voor meer hoofdpijn. Gebruik daarom nooit meer pijnstillers dan nodig is, gebruik ze liever niet dagenlang achter elkaar en gebruik ze ook niet om hoofdpijn te voorkomen.

Helpt een gewone pijnstiller niet voldoende? Bespreek dit dan met uw huisarts. Heeft u heel vaak spanningshoofdpijn (meer dan 15 dagen per maand)? Dan kan het slikken van een medicijn om hoofdpijn te voorkomen een optie zijn. Het antidpressivum amitriptyline wordt soms voorgeschreven bij chronische spanningshoofdpijn.

Preventie bij spanningshoofdpijn

Een gezonde leefstijl kan helpen de hoofdpijn te verminderen. De volgende tips helpen bij een gezonde leefstijl:

Nachtrust

Voldoende slaap is van belang omdat pijn een energievreter is. Wanneer u moe wordt, kunt u ook minder goed omgaan met pijn, wat weer leidt tot nog meer vermoeidheid. Ook kan een slechte slaaphouding ervoor zorgen dat spieren te weinig ontspannen tijdens het slapen. Zorg voor een goed matras en kussen, zodat hoofd, rug en nek goed ondersteund zijn.

Voldoende ontspanning en rust

Langdurige stress is nooit gezond en kan een negatieve invloed op uw hoofdpijn hebben. Zorg dus voor een goede balans tussen spanning en ontspanning.

Voeding

Gezond eten is een goede basis. Wanneer u de basisregels van het Voedingscentrum aanhoudt, bent u al een eind op de goede weg. Er is geen wetenschappelijk bewijs voor de algemene relatie tussen het eten of drinken van bepaalde voedingsmiddelen en hoofdpijn. Toch geven veel mensen aan dat ze het idee hebben dat er wel een relatie is. Met behulp van een diëtist en/of het bijhouden van een hoofdpijndagboek kan u onderzoeken of er bij jou een relatie is tussen wat u eet en drinkt en een aanval.

Cafeïne

Drinkt u veel koffie of andere dranken met cafeïne, zoals cola of energiedranken? Overmatig gebruik van cafeïne kan hoofdpijn veroorzaken. Soms merkt u dit juist wanneer u enkele dagen géén cafeïne drinkt. Bijvoorbeeld als u op het werk veel koffie drinkt en in het weekend bijna niet. U kunt dan last krijgen van ontwenningsverschijnselen. De enige remedie is door het cafeïnegebruik langzaam af te bouwen. Cafeïne zit onder meer in koffie, (ijs)thee, energiedrankjes, cola, chocolademelk, en chocola.

Bewegen

Bewegen is nodig om gezond te blijven. Het verbetert de fitheid en het concentratievermogen, helpt ontspannen en houdt uw lichaam fit en gezond. De sleutel is om elke dag voldoende te bewegen, dus zowel op het werk als in uw vrije tijd.

Goede werkplek

Heeft u vooral last van hoofdpijn en pijn in uw nek en schouders op uw werk? Misschien is uwwerkplek niet optimaal ingesteld. Een bedrijfsarts kan met u meekijken wat er nodig is om de werkplek te verbeteren.

Matig met alcohol

Veel mensen die last hebben van migraine geven aan dat (rode) wijn en andere alcoholische dranken een uitlokkende factor zijn. Ook bij mensen die lijden aan clusterhoofdpijn is bewezen dat het drinken van alcohol in een clusterperiode een aanval kan uitlokken. Heeft u het idee dat de hoofdpijn te maken heeft met alcohol? Een hoofdpijndagboek kan helpen dit uit te zoeken.

Niet roken (en meeroken)

Of roken een migraineaanval kan uitlokken of verergeren is niet wetenschappelijk bewezen. Wel zijn veel mensen met migraine gevoelig voor geur en een slecht luchtklimaat. Het lijkt dus zinvol roken en meeroken te vermijden.

 

Deze folder is tot stand gekomen met dank aan: