Staaroperatie

(cataractoperatie)

Staaroperatie

Staar is een vertroebeling van de ooglens. Het kan u belemmeren in uw dagelijks leven. Een staaroperatie biedt dan uitkomst. Soms is er ook een medische noodzaak om een staaroperatie uit te voeren.

 

Staar gaat nooit vanzelf over. Als we uw staar niet verhelpen, gaat u alles steeds waziger zien. Uiteindelijk kunt u alleen nog licht en donker onderscheiden. Uiteraard kijken we of uw ogen nog andere afwijkingen hebben die het zicht nadelig beïnvloeden. We informeren u over de verbeteringen die we verwachten, maar ook over eventuele beperkingen en risico’s die verbonden zijn aan een staaroperatie

Vooronderzoek

Als u samen met de oogarts heeft besloten dat u een operatie krijgt, volgt een afspraak voor vooronderzoek bij de oogheelkundig consulent of optometrist. Tijdens dit vooronderzoek meten we de sterkte van de kunstlens die tijdens de operatie in uw oog wordt geplaatst. De oogheelkundig consulent spreekt met u af wanneer de operatie plaatsvindt en wanneer u voor nacontrole komt. Er is ook ruimte om vragen te stellen.

Draagt u contactlenzen?

Een contactlens vervormt tijdelijk het hoornvlies, dit zorgt voor een verkeerde lensberekening. Daarom moet u deze uit laten voor de meting.

  • Zachte contactlenzen: 2 weken uit voor de lensmeting
  • Harde contactlenzen: 4 weken uit voor de lensmeting

Voorbereiding

Voorbereiding thuis

  • U hoeft niet nuchter te zijn.
  • Al uw medicijnen innemen zoals gebruikelijk, ook bloedverdunners.
  • Oogdruppels zoals kunsttranen ook gewoon blijven gebruiken.
  • Geen crème en/of make-up op het gezicht.
  • Geen gehoorapparaat aan de kant van het te opereren oog (i.v.m. water).
  • Op de operatiekamer is het fris, trek iets warms aan.

Heeft u koorts? Hoest u erg? Neem dan contact met ons op en overleg met de oogheelkundig consulent of de operatie door kan gaan.

Voorbereiding ziekenhuis

  • Op het Oogcentrum krijgt u een rustgevend middel per tablet (5 mg oxazepam) en doen we pupilverwijdende medicatie in het te opereren oog. Hierna neemt u plaats in de wachtruimte.
  • Vlak voor de operatie halen wij u terug naar het Oogcentrum.
  • U krijgt een muts over de haren, met druppels wordt het te opereren oog verdoofd en u wordt naar de operatiekamer gebracht.

De operatie

U bent, inclusief de operatie, ongeveer 1,5 tot 2 uur in de kliniek. De operatie duurt ongeveer 15 tot 30 minuten, maar kan soms langer duren. We passen een moderne techniek toe: phaco-emulsificatie. Dit betekent letterlijk: verpulveren en opzuigen van de lens. Geef het aan als u pijn heeft of zich tijdens de operatie niet prettig voelt. Als u moet hoesten of niezen, waarschuw dan de oogarts.

  1. Tijdens de operatie ligt u horizontaal op een comfortabele stoel en hoort u verschillende geluiden. Dit zijn geluiden van de apparatuur. U ziet niets van de ingreep.
  2. Uw gezicht dekken we tijdens de operatie af met een steriel laken. Een boog houdt dit laken bij uw neus en mond omhoog, hier komt continu frisse lucht uit.
  3. We plaatsen in het te opereren oog een ooglidspreider. Die zorgt ervoor dat het oog tijdens de operatie open blijft, ook als u moet knipperen.
  4. In het oog maken we kleine sneetjes waardoor de oogarts met hele kleine instrumenten naar binnen gaat.
  5. De ooglens zit in een omhulsel, het lenskapsel, aan de voorkant maken we een opening.
  6. We verpulveren de lens door ultrasone geluidstrillingen in kleine stukjes. Die stukjes zuigen we uit het oog.
  7. Het lenskapsel blijft in het oog achter. Hierin plaatsen we een heldere opvouwbare kunstlens.
  8. In het oog ontvouwt de lens zich. Via flexibele pootjes zet de lens zich vast in uw eigen lenszakje.
  9. Omdat we slechts kleine sneetjes in het oog maken, hoeven we dit vrijwel nooit te hechten.
  10. Als we aan het eind van de operatie het steriele laken verwijderen, ziet u met het geopereerde oog bijna niets. Dat is tijdelijk. Dit komt door de overbelichting gedurende de operatie.
  11. Het geopereerde oog dekken we met een plastic beschermkapje af.

Na de operatie

Nazorg en controle

  • Na de operatie gaat u weer terug naar het Oogcentrum.
  • Hier krijgt u een controleafspraak, antibiotica druppels, een rol leukopor en een druppelschema mee.
  • U kunt direct naar huis als u zich goed voelt. Het is verstandig om met de lift naar beneden te gaan, omdat u minder zicht heeft.
  • Het kapje laat u zitten tot de volgende ochtend, daarna kunt u hem eraf halen. U moet het kapje nog wel een week dragen tijdens het slapen, om het oog extra te beschermen
  • Een uur na de operatie houdt de werking van de verdoving op. Tenzij de oogarts u iets anders heeft voorgeschreven, kunt u bij pijn het beste één of twee tabletten paracetamol (van 500 mg) innemen, maar meestal is dit niet nodig. Blijft u pijn houden of bent u misselijk? Neem dan contact met ons op.

Wazig zien

Het kan zijn dat u na het verwijderen van het oogkapje wazig ziet. Als deze wazigheid toeneemt in de dagen na de operatie of als het geopereerde oog pijnlijk wordt of zeer rood, is het belangrijk dat u direct contact opneemt met de oogheelkundig consulent. Gebeurt dit in de avond of in het weekend? Bel dan met het algemene nummer van Tergooi MC. Zij nemen dan contact op met de oogarts die op dat moment dienst heeft.

Activiteiten

Direct na de operatie kunt u uw gebruikelijke activiteiten hervatten, zoals televisie kijken, lezen, rondlopen en boodschappen doen. Het normale dagelijkse tillen, bukken, persen, hoesten, niezen en douchen is toegestaan. U kan ook gewoon iets van de grond oppakken.

  • Zwemmen, sauna of stoombad: vanaf 2 weken na de operatie
  • Make-up: vanaf 2 weken na de operatie
  • Tuinieren, dierenhok schoonmaken: vanaf 2 weken na de operatie
  • Kapper: 1 week na de operatie
  • Haren wassen: vanaf 3 dagen na de operatie
  • Stoombad nemen: 2 weken na de operatie
  • Sporten: recreatief na 2 weken, dus niets waarmee u uw gezichtsspieren aanspant, bijvoorbeeld op uw hoofd staan is niet toegestaan.
  • Autorijden: vanaf 3 dagen na de operatie wanneer u, naar uw eigen oordeel, voldoende scherp ziet.

Druppelen na de staaroperatie

Druppelt u met oogdruk verlagende (antiglaucoom) oogdruppels? Dan moet u dat overslaan op de avond van de operatie omdat het kapje nog op het oog zit. De dag na de operatie kunt het gewoon weer hervatten

Druppelschema na staaroperatie

Gedurende de 1e week na de operatie:

Tijd  Tobradex of  Bradexa  Dicloabak 
ochtend 1 druppel 1 druppel
middag 1 druppel 1 druppel
avond 1 druppel 1 druppel

 

Gedurende de 2e week na de operatie:

Tijd  Tobradex of Bradexa  Dicloabak 
ochtend 1 druppel 1 druppel
avond 1 druppel 1 druppel

 

Gedrurende de 3e week na de operatie:

Tijd  Tobradex of Bradexa 
ochtend 1 druppel

Algemeen: Wacht twee minuten tussen de verschillende druppels. Verdeelt u de druppeltijden over de hele dag (van het opstaan tot het slapengaan). 

De eerste week plakt u met leukopor de harde oogdop voor het slapengaan over het geopereerde oog. 

Complicaties

Zoals voor elke medische ingreep geldt, zijn ook bij een staaroperatie het verloop en het eindresultaat niet 100 procent voorspelbaar. In het algemeen is het risico op een complicatie bij een staaroperatie klein.

In ongeveer 1 tot 2 procent van de operaties loopt de operatie technisch moeizamer dan verwacht. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Het lenszakje kan te zwak zijn om een lens in terug te plaatsen.
  • Het lenszakje kan stuk gaan tijdens de operatie.
  • Het lukt niet alle lensresten te verwijderen.
  • Soms blijkt pas na de operatie dat er een lensrestje is achtergebleven in het oog.

In een aantal gevallen merkt u daar als patiënt niets van en herstelt het oog net zo voorspoedig als anders. In een aantal gevallen vergt het herstel meer tijd. Heel af en toe is een tweede operatie nodig.

Tijdelijke problemen, die meestal goed op oogdruppels of tabletten reageren, kunnen zijn:

  • Verhoogde oogdruk (dit kan soms pijn veroorzaken na de operatie), of een zwelling in de gele vlek van het netvlies (waardoor de gezichtsscherpte kan dalen).
  • Zwelling van het hoornvlies, dit kan soms direct na een operatie aanwezig zijn. Dit veroorzaakt een wazig zicht, maar verbetert meestal vanzelf.
  • Het hoornvlies kan ook blijvend verslechteren na een staaroperatie. Dit geldt met name voor patiënten met een bestaande hoornvliesaandoening. In het uiterste geval is een hoornvliestransplantatie nodig.
  • Na een staaroperatie is het risico op het ontstaan van een netvliesloslating toegenomen. Klachten van een netvliesloslating kunnen zijn: plotselinge toename van zwevende vlekjes, lichtflitsen of uitval van het gezichtsveld. Neem dan contact met ons op. Lang niet altijd is er ook sprake van een netvliesloslating, maar de oogarts moet dit wel beoordelen.
  • Er kan een bloeding of infectie optreden. Als deze ernstig verloopt, kan het zicht blijvend verminderen. Gelukkig komt dit weinig voor.

Nastaar

Na de staaroperatie kunt u nastaar krijgen. Soms ontstaat dit snel na de operatie, meestal pas na enige jaren. Het oorspronkelijke lenszakje, waarin de kunstlens is geplaatst, vertroebelt. Het gezichtsvermogen loopt dan geleidelijk weer terug. Met een laserbehandeling kunnen we dit verwijderen.

Lenskeuze

De oogarts kan tijdens de staaroperatie diverse lenzen plaatsen. Hier leest u meer informatie over de lenskeuze.

Onze wachttijden

Behandelingen

Wachttijd in dagen

Oogheelkunde

Staaroperatie

70

Afhankelijk van uw klachten of aandoening kan de wachttijd per patiënt verschillen. Meer over wachttijden.

Update: 07-01-2025