Stijgbeugeloperatie (stapedotomie)
De stijgbeugel in het oor kan door de ziekte otosclerose verkalken en daardoor niet meer goed bewegen. Daardoor hoort u minder goed. De arts kan dan een operatie aan de stijgbeugel doen. We halen een deel van de vastzittende stijgbeugel weg. Daarna plaatsen we een prothese van titanium of kunststof. Deze ingreep heet een stapedotomie.
Voorbereiding
De operatie gebeurt onder volledige narcose. Daarom heeft u voor de opname een gesprek met de medewerkers van de afdeling anesthesie. U hoort dan ook vanaf wanneer u niet meer mag eten en drinken. Soms spreekt u ook andere specialisten, zoals een internist, longarts of radioloog. Dat ligt aan uw leeftijd en gezondheid.
Behandeling
Voor de ingreep verdoven we de huid van de gehoorgang. De snee voor de ingreep maken we in de gehoorgang. Daarna maken we de huid van de gehoorgang los. We lichten het trommelvlies deels uit zijn groeve in de gehoorgang. Hierdoor worden het middenoor en de gehoorbeentjes zichtbaar, met het ovale en ronde venster van het slakkenhuis. Meestal is het nodig hierbij een smaakzenuw wat te verplaatsten. Ook halen we vaak wat bot van de gehoorgang weg om de stijgbeugel goed te kunnen zien.
We controleren hoe de gehoorbeentjes bewegen. Zien we dat het inderdaad om otosclerose gaat? Dan halen we een deel van de vastzittende stijgbeugel weg (pootjes en kopje). Met een boortje of laser maken we een gaatje in de voetplaat. In deze opening plaatsen we een prothese van titanium of kunststof. Die maken we vast aan het aambeeld. We zorgen dat de gehoorbeentjes weer als een keten gaan werken. Zo kunnen zij de trillingen van het trommelvlies weer goed doorgegeven aan het slakkenhuis.
De huid van de gehoorgang plaatsen we samen met het trommelvlies terug. In de gehoorgang komt oplosbaar materiaal dat in antibiotica is gedoopt.
Na de behandeling
Na de ingreep is de gehoorgang vaak afgesloten en zult u minder goed horen. Soms is de wond wat gevoelig. We kunnen dan medicijnen tegen de pijn geven. Ook kan er heel soms wat bloed uit uw oor naar buiten komen. Dit stopt meestal vanzelf en is over het algemeen niet erg.
Meestal kunt u op de dag van de ingreep weer naar huis. De tweede of derde dag na de ingreep halen we het oplosbaar materiaal uit de gehoorgang. We doen dan ook een hoortest met beengeleiding om te kijken hoe het slakkenhuis werkt. Deze meting zegt nog niks over of de ingreep wel of niet geslaagd is.
Weer thuis
- U mag oordruppels gebruiken als u dit met de KNO-arts heeft besproken.
- Door het oplosbare materiaal, wondvocht en bloedresten hoort u minder. Dat kan tot zes weken na de ingreep duren.
- Totdat de huid in de gehoorgang genezen is, mag er geen water inkomen.
- Het oor heeft twee of drie weken nodig om te genezen. Span u in die periode niet lichamelijk in.
- Doe de eerste zes weken na de ingreep geen sport waarbij u lichamelijk contact heeft met anderen.
- Reis de eerste zes weken niet met het vliegtuig en doe geen andere dingen die invloed kunnen hebben op de druk in het middenoor. Ga niet duiken met flessen, ook voor de langere termijn raden wij dit af.
Controle na de behandeling
De eerste controle is meestal een week na de ingreep. Soms is het nog een korte periode nodig om oordruppels te gebruiken als de huid in de gehoorgang genezen is. Het gehoor testen we na ongeveer zes weken.
Mogelijke problemen na de behandeling
Ongeveer 95 procent van de patiënten is zeer tevreden na de ingreep. In de eerste fase na de operatie kunt u wel bepaalde klachten hebben. Die gaan bijna altijd vanzelf weer over.