Sterilisatie bij vrouwen
Voorbereiding
Juiste keus maken
Het is moeilijk of niet mogelijk om een sterilisatie ongedaan te maken. Daarom noemen we sterilisatie ook wel een definitieve vorm van anticonceptie. Ongeveer zes procent van de vrouwen krijgt spijt. Meestal door een kinderwens in een nieuwe relatie. Hoe jonger u bent, hoe groter de kans is dat u spijt krijgt.
Emoties kunnen uw beslissing beïnvloeden. Bijvoorbeeld als u problemen in uw relatie heeft. Of eerder een miskraam of abortus heeft gehad. De kans op spijt later is dan groter. Neem daarom geen beslissing als u onder druk staat. We raden aan dan te kijken naar andere mogelijkheden om niet zwanger te worden (zie Anticonceptie).
Voor- en nadelen sterilisatie
Alle vormen van anticonceptie hebben voor- en nadelen. Ook een sterilisatie. Bedenk vooraf goed wat deze voor- en nadelen voor u betekenen:
Voordelen
- U hoeft niet meer over anticonceptie na te denken. Dat is met de sterilisatie geregeld.
- U gebruikt geen hormonen. Uw eierstokken maken hormonen op een natuurlijke manier.
- De kans op een zwangerschap is klein.
Nadelen
- U heeft kans op een complicatie van de ingreep.
- Als u spijt krijgt, is het niet mogelijk of moeilijk om een hersteloperatie te doen.
- U heeft een aanvullende verzekering nodig. Een sterilisatie zit niet in het basispakket.
- U heeft nog een kleine kans op een zwangerschap.
Behandeling
De sterilisatie kunnen we doen via de buik met een kijkoperatie. Via kleine openingen in de buik brengt de gynaecoloog de instrumenten in en plaatst clipjes op of ringetjes om de eileiders. We noemen dit een laparoscopische sterilisatie.
Een andere manier is het dichtbranden of weghalen van de eileiders. U kunt ook kiezen voor sterilisatie tijdens een buikoperatie. Bijvoorbeeld tegelijk met een keizersnede. Dan plaatst de gynaecoloog clips of knipt hij of zij de eileiders door.
Sterilisatie bij mannen
Een sterilisatie kan ook bij mannen. Dit is een kleine ingreep. De uroloog bindt de zaadleiders af en knipt ze door. Dit kan onder plaatselijke verdoving. Sterilisatie bij mannen is ook een definitieve vorm van anticonceptie.
Na de behandeling
Na een sterilisatie blijven uw hormonen en uw seksuele gevoelens hetzelfde. De eierstokken blijven normaal werken. Die laten eitjes rijpen en maken vrouwelijke hormonen. Het eitje kan na de sterilisatie niet meer door de eileider naar de baarmoeder gaan. Na de eisprong komt het met wat vocht in uw buikholte terecht. Uw lichaam ruimt dit op.
Pil of spiraaltje
Door de sterilisatie krijgt u natuurlijke menstruaties. Gebruikt u nu de pil of het hormoonspiraaltje? Dan kunt u last krijgen van uw ongesteldheid. Kijk daarom of daarvoor iets anders mogelijk is.
Kans op zwangerschap
Bij alle vormen van anticonceptie is er een kans om zwanger te worden. Ook bij sterilisatie. De kans daarop is klein. Hoe groot die kans is, ligt aan welke techniek we hebben gebruikt.
- De eileiders kunnen soms weer aan elkaar groeien en opnieuw een doorgang maken.
- De kans op een zwangerschap is groter als de eileiders maar op één plaats dicht zijn gebrand. Is dit op drie plaatsen gedaan, dan is de kans op een zwangerschap net zo klein als die bij clips.
- Na een laparoscopische sterilisatie worden 2 tot 5 van de 1.000 vrouwen zwanger. Soms gaat het ringetje of de clip van de eileider af. Ook als deze goed geplaatst is.
- De gynaecoloog kan de eileiders ook helemaal weghalen. Dan is een zwangerschap bijna niet meer mogelijk. Deze operatie is wel uitgebreider.
Sterilisatie herstellen
Krijgt u spijt van uw sterilisatie? Dan kunnen we de situatie soms herstellen.
- Heeft u een laparoscopische sterilisatie laten doen? Dan kunnen we soms de eileiders herstellen. Meestal kan dit met een kijkoperatie. Als de operatie goed gaat, heeft u daarna 40 tot 85 procent kans op een zwangerschap.
- De kans is het grootst als u ringetjes of clips heeft.
- Als uw eileiders dichtgebrand zijn, is de kans kleiner dat een operatie lukt.
- Na een hersteloperatie heeft u meer kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
- Een hersteloperatie is duur en wordt niet vergoed door de verzekering.
- U kunt ook kiezen voor een ivf-behandeling. De kans op een zwangerschap bij drie behandelingen is gemiddeld zo’n 50 procent.
Contact
Onze wachttijden
Behandelingen | Wachttijd in dagen |
---|---|
Gynaecologie | |
Sterilisatie vrouw | 35 |
Afhankelijk van uw klachten of aandoening kan de wachttijd per patiënt verschillen. Meer over wachttijden.
Update: 07-01-2025