Mindfulnesstraining

Mindfulnesstraining

Beter omgaan met stress, pijn of druk(te)? Minder last van piekeren? Meer ruimte, balans en energie? Met de mindfullnesstraining leert u situaties meer te accepteren zoals ze zijn. En vanuit respect naar uzelf te kijken.

 

Mindfulness staat voor ‘opmerkzame aandacht zonder oordelen’. In de training ontwikkelt u die aandacht. Als u in aandacht leeft, ervaart u met al uw zintuigen wat zich in het hier en nu afspeelt. Zo ontdekt u dat u kunt kiezen om anders te reageren bij een probleem dan eerst. Milder en vanuit innerlijke rust. Daardoor gaat u stress, ziekte of pijn anders ervaren.

Babette: ‘De compassie die ik ervaar als trainer raakt mij telkens weer. Die helpt me om goed aan te kunnen sluiten bij de deelnemers. Compassie zorgt voor ruimte voor groei en ontwikkeling vanuit kracht én kwetsbaarheid. Zowel voor de deelnemers als voor mijzelf.’

Over de training

Inhoud van de training

Tijdens de training leert u situaties meer te accepteren zoals ze zijn en vanuit respect naar uzelf te kijken. U krijgt inzicht in vastgeroeste standpunten en vooroordelen. Zo ontstaat er meer ruimte en kunt u uw balans beter terugvinden. De training bestaat vooral uit meditatieve oefeningen. De oefeningen zijn gericht op:

  • aandacht en concentratie
  • beweging en observatie
  • communicatie

We vragen u om wat u in de training geleerd heeft elke dag thuis te oefenen. Dat kan met de audiobestanden. Die vindt u onder het kopje ‘Mindfulness oefeningen’. Door veel te oefenen, vergroot u de ‘aandachtspier’.

Wereldwijd

Het programma van de training is gebaseerd op het materiaal dat de Amerikaan dr. Jon Kabat Zinn heeft ontwikkeld. Hij is emeritus hoogleraar geneeskunde en microbiologie en is erg actief bezig met meditatie. De training wordt inmiddels over de hele wereld gegeven. Wetenschappelijk onderzoek in binnen- en buitenland laat zien dat de training werkt. De training combineert westerse cognitieve psychologie en oosterse bewustzijnstechnieken.

Voor wie

De training is voor iedereen die:

  • met meer bewustzijn wil leven
  • (nog) beter wil leren omgaan met de dagelijkse uitdagingen in het leven
  • zijn of haar veerkracht verder wil laten groeien

‘U hoeft niet ziek te zijn om beter te worden’. U hoeft dus niet per se een patiënt te zijn bij Tergooi MC. U hoeft zelfs helemaal geen patiënt te zijn om mee te doen.

Praktische informatie

  • De training wordt drie keer per jaar gegeven: in september, december en eind maart.
  • De training bestaat uit negen bijeenkomsten op een doordeweekse dag. Acht bijeenkomsten van 2,5 uur en een stiltedag van 4 uur.
  • De training is zes keer op een locatie en drie keer online.

Kosten en vergoeding

De training kost € 400,- (inclusief btw). Veel zorgverzekeraars geven een vergoeding voor het volgen van een training. Werkgevers doen dat soms ook. U leest er meer over op deze websites:

Meer informatie of aanmelden

Wilt u meer informatie? Of wilt u zich aanmelden? Neem contact op met Babette Kuipers-Hiensch (afdeling Paramedische zorg Tergooi MC) via T 088 753 14 50 of .

Ervaringen van anderen

Akke

‘Ik kijk waardevol terug op de training. Ik heb er veel aan gehad. En het werkt door. Ik ben nog steeds bewust bezig met het aanpassen van mijn leefstijl. Regelmatig sporten en bewegen, gezonde voeding, rust inbouwen of zoeken en mijn ademhaling als baken voelen of inzetten. De hartklachten (extra systolen) die ik destijds had zijn zo goed als weg. Ik ben blij dat ik niet koos voor een pilletje, maar voor een andere leefstijl. Dank je wel voor wat je daarin voor mij hebt betekend en nog steeds betekent.’

Anouk

‘Dankzij de training weet ik dat ik invloed heb op mijn stemming. Daar ben ik enorm blij mee. Ik hoef me niet te laten meeslepen in de dagelijkse drukte, in moeilijke momenten of negatieve gedachten. De training laat mij zien dat ik hierin een keuze heb. Het geeft mij de handvatten om mijn aandacht gericht in te zetten.’

Corry

‘Zeer fijne en professionele mindfulnesstrainer met veel compassie en gevoel voor verschillende situaties!’

Ellen

‘De bijeenkomsten ‘Mindful werken met compassie’ kan ik iedereen aanraden die even stil wil staan bij dit thema. Zowel de eerste als de vervolgtrainingen geven je ruimte, warmte en inzicht hoe jij in je werkzame leven staat. En hoe je daar liefdevol naar kunt kijken. Babette is transparant en haar bevlogenheid, kennis en vaardigheden op het gebied van mindfullness zorgen voor een vertrouwde en fijne sfeer die verwelkomend is en je tegelijk uitdaagt. Een ‘must’ om compassievol te kunnen blijven werken!’

Marijke

‘Een fijne mogelijkheid om handvatten te ontwikkelen in het omgaan met stress en het ‘zijn met wat er is’. De training is professioneel opgezet en wordt ook professioneel begeleid. Tegelijkertijd is de sfeer licht en open. Aanrader!’

Mike

‘Deze cursus is echt een cadeau aan mezelf leren om mijn gedachten uit te zetten! GALM: geluk, aandacht, liefde en mildheid. Nogmaals dank voor de liefdevolle mindfulness en compassie. Zo harmonieus. Ik kan het iedereen aanbevelen. Zowel collega’s als patiënten!’

Sabine

‘Mindfulness leek nooit iets voor mij. Maar nu zeg ik vaak dat ik het eerder had willen ‘leren’. Na de diagnose kanker heeft de cursus bij Babette mij veel gebracht. Meer rust en ontspanning tijdens behandeling en onderzoek en minder stress. En ik probeer alles nu met meer aandacht in het moment en voor de activiteit te doen. Dat lukt nog niet altijd, maar ik blijf oefenen. Babette is een hele fijne mindfulnesstrainer, met een prettige stem. Alles en iedereen mag er zijn!’

Sarah

‘Mijn focus tijdens deze training was vooral om meer compassie te hebben met mezelf. Minder streng zijn. De woorden van Babette ‘hoe het is, is het goed’ zijn voor mij ontzettend waardevol geweest. Dankzij deze training weet ik dat oké ook goed genoeg is.’

Stephan

‘Ik heb geleerd om mezelf beter te beschouwen te midden van een situatie. De groepssetting is fijn omdat ik veel van anderen kan leren; ik kan mijn ervaringen en reflecties delen en vragen hoe anderen dit ervaren. Alles is namelijk nieuw!’

Suzanne

‘Ik heb bij Babette ‘Mindful Werken met Compassie’ gevolgd. Een training die me heeft geleerd opmerkzaam te zijn. Dat heeft me in staat gesteld om bewust(er) te handelen in situaties waarin ik me eerder geleefd voelde. Life skills! Babette heeft daarin de gave om een serene, niet-oordelende omgeving te creëren. Een omgeving waarin voldoende prikkeling is om te ontwikkelen als professional maar ook als mens. Ik heb de training met veel genoegen gevolgd en raad het absoluut aan om je door Babette te laten inspireren!’

Sylvia

‘Afgelopen jaar heb ik mijzelf een groot cadeau gedaan, namelijk de Mindfulnesstraining. Wie kent het niet, altijd maar doorgaan op de automatische piloot met weinig aandacht voor jezelf. Gelukkig kan ik nu zeggen dat ik mijn momenten heel bewust pak. Het is niet altijd even makkelijk, maar dat hoeft ook niet. Het is een leerproces waarin niks goed of fout is. De training wordt gegeven in een hele fijne omgeving. De groep was intiem en liefdevol naar elkaar. Babette was onze coach en een betere had ik me niet kunnen wensen. Ik kan iedereen aanraden om deze training met beide handen aan te pakken!

Mindfulness oefeningen

De oefeningen zijn ook te beluisteren op SoundCloud.


#14 Metta Meditatie

Metta-meditatie is een vorm van meditatie waarin u oefent om liefdevolle vriendelijkheid en compassie te ontwikkelen. Voor uzelf en anderen. Metta-meditatie verzacht en opent het hart. Het ondersteunt concentratie, kalmte en geluk. Het helpt om in het dagelijks leven wat vaker vanuit geduld en wijsheid te reageren. In het Engels wordt het meestal loving-kindness genoemd.


#13 Zitmeditatie – 30 minuten

Bij deze zitmeditatie observeert u met aandacht de ademhaling, het lichaam, geluiden, gedachten en gevoelens. Vanuit een niet-oordelende, vriendelijke instelling.


#12 Korte bodyscan – 12 minuten

Deze meditatie neemt u mee door het lichaam. Het is een geschikte manier om mindfulness mee te starten. U wordt zich meer bewust van het lichaam. En u leert aanwezig te zijn bij uw ervaringen, van moment tot moment. Met een vriendelijke, niet-oordelende en milde houding.


#11 Zitmeditatie

Bij deze zitmeditatie observeert u met aandacht de ademhaling, het lichaam, geluiden, gedachten en gevoelens. Vanuit een niet-oordelende, vriendelijke instelling.


#10 Bodyscan

Deze meditatie neemt u mee door het lichaam. Het is een geschikte manier om mindfulness mee te starten. U wordt zich meer bewust van het lichaam. En u leert aanwezig te zijn bij uw ervaringen, van moment tot moment. Met een vriendelijke, niet-oordelende en milde houding.


#9 Bodyscan zonder inleiding

Deze meditatie neemt u mee door het lichaam. Het is een geschikte manier om mindfulness mee te starten. U wordt zich meer bewust van het lichaam. En u leert aanwezig te zijn bij uw ervaringen, van moment tot moment. Met een vriendelijke, niet-oordelende en milde houding.


#8 Ademruimte coping

Deze mini-meditatie kunt u op of na een lastig of moeilijk moment doen. Misschien een situatie waar het voor u wrikt of schuurt. Het helpt om de aandacht erbij te houden en daarmee voor uzelf te zorgen, te midden van alles.


#7 Veilige plek meditatie

Met uw voorstellingsvermogen ontwikkelt u in deze oefening een innerlijke veilige plek. Een plek waar u tot rust kunt komen en u weer kunt verbinden met uw milde, vriendelijke en open intentie.


#6 Zitmeditatie, met aandacht voor de adem

Bij deze zitmeditatie observeert u met aandacht de ademhaling. Daarbij hoeven we signalen vanuit het lichaam of geluiden, gedachten en gevoelens niet buiten te sluiten. De oefening leert u om aanwezig te zijn bij iedere ervaring, van moment tot moment. Met een vriendelijke, niet-oordelende en milde houding.


#5 Drie minuten ademruimte

Met deze mini-meditatie kunt u uw opmerkzaamheid toepassen in het dagelijks leven. In drie stappen checkt u even bij uzelf in. Het geeft u de kans om uit de automatische piloot te stappen en u weer te verbinden met het huidige moment.


#4 Staande bewegingsoefeningen

Met eenvoudige oefeningen schenkt u aandacht aan het lichaam. U leert (grenzen van) het lichaam beter kennen en maakt er nauwer contact mee. Deze oefeningen zijn bedoeld om u te leren aanwezig te zijn bij uw ervaring, van moment tot moment. Met een vriendelijke, niet-oordelende en milde houding.


#3 Korte bodyscan – 27 min

Deze meditatie neemt u mee door het lichaam. Het is een geschikte manier om mindfulness mee te starten. U wordt zich meer bewust van het lichaam. En u leert aanwezig te zijn bij uw ervaringen, van moment tot moment. Met een vriendelijke, niet-oordelende en milde houding.


#2 Bergmeditatie

Bij deze oefening wordt u uitgenodigd te komen zitten met de kwaliteiten van een berg: stevig en aanwezig. Ook in deze oefening leert u om aanwezig te zijn bij elke ervaring, van moment tot moment. Met een vriendelijke, niet-oordelende en milde grondhouding.


#1 Liggende bewegingsoefeningen

Met eenvoudige oefeningen schenkt u aandacht aan het lichaam. Daarbij leert u (de grenzen van) het lichaam beter kennen en maakt u er nauwer contact mee. Deze oefeningen zijn bedoeld om u te leren aanwezig te zijn bij uw ervaring, van moment tot moment. Met een vriendelijke, niet-oordelende en milde houding.

Mindfulness Register

Onze trainer staat geregistreerd in het Mindfulness Register. Alleen trainers die voldoen aan bepaalde criteria kunnen zich inschrijven in dit register. Zij moeten bijvoorbeeld de juiste opleiding en ervaring hebben. Ook zijn de trainers lid van een beroepsvereniging die aangesloten is. En zij houden zich aan een ethische gedragscode. Na registratie moeten de mindfulnesstrainers zich blijven bijscholen. De mindfulnesstrainers in dit register voldoen daarmee aan alle kwaliteitseisen. Die zijn ook belangrijk voor zorgverzekeraars en opdrachtgevers.

Zie ook www.mindfulnessregister.nl.