Tennisarm of golferselleboog

Tennisarm of golferselleboog

Een tennisarm (laterale epicondylitis) en een golferselleboog (mediale epicondylitis) zijn veelvoorkomende oorzaken van pijn aan de elleboog door overbelasting van de pezen. Een tennisarm komt vaker voor dan een golferselleboog.

 

Bij een tennisarm raken de pezen die aan de buitenkant van de elleboog vastzitten overbelast. Bij een golferselleboog raken de pezen van de pols- en vingerbuigers geïrriteerd door overbelasting, waardoor pijn ontstaat aan de binnenzijde van de elleboog.

Oorzaak

Een tennisarm komt vaak voor bij bewegingen waarbij de pols steeds gestrekt wordt, zoals bij tennis, maar ook bij fysiek werk met de handen zoals poetsen, tillen of herhalende bewegingen. Een golferselleboog kan ontstaan door herhalende buigbewegingen, zoals bij golf, maar ook door andere activiteiten zoals schilderen, typen, schroevendraaien en het tillen van zware tassen. Ook stress en spanning zijn van invloed.

Klachten

Beide aandoeningen kunnen leiden tot een stekende, brandende pijn die zowel constant aanwezig kan zijn als verergeren door bepaalde bewegingen. De pijn kan na verloop van tijd chronisch worden als de elleboog niet genoeg rust krijgt.

Onderzoek

We stellen de tennisarm of golferselleboog vast op basis van uw klachten en lichamelijk onderzoek. De aandoening is niet met een röntgenfoto of ‘scan’ vast te stellen. Een foto wordt gemaakt om andere oorzaken uit te sluiten.

Behandeling

Er zijn meerdere behandelingen mogelijk. De duur van de klachten is voor iedere behandeling hetzelfde, gemiddeld 9 maanden. Het kan zijn dat u eerder van u klachten af bent, of dat het juist iets langer duurt.

Fysiotherapie

Soms kan een fysiotherapeut u helpen door met bepaalde behandelingen de irritatie te dempen en de spieren wat te ontspannen.

Operatie

Als er geen verbetering is kunnen we kiezen voor een operatie, waarbij de aanhechting van de strekspieren bij de elleboog wordt ‘schoongemaakt’.

Injecties met corticosteroïden worden niet meer gegeven omdat het pijnverminderende effect vaak maar tijdelijk is en de klachten soms zelfs heftiger terugkomen.