TENS-behandeling

TENS-behandeling

TENS is een afkorting van Transcutane Elektroneurostimulatie. Bij deze behandeling krijgt u elektrische prikkels door de huid. Daarmee beïnvloeden we bepaalde zenuwen om pijn te verminderen. Dit kan helpen bij (langdurige) pijnklachten.

 

TENS werkt via een klein apparaatje dat aan één of meer elektroden zit. Die elektroden plakken we op de huid. Via de elektroden krijgt u door de huid heen elektrische prikkels. U regelt via het apparaatje zelf hoe sterk de prikkels zijn. U kunt het apparaatje thuis gebruiken en altijd bij u dragen.

Voorbereiding

Wanneer wel of geen TENS-behandeling

TENS is een veilige manier om pijn te behandelen die goed kan helpen. De behandeling heeft geen bijwerkingen. Toch kan een TENS-behandeling niet altijd:

  • We adviseren om TENS niet te gebruiken tijdens de zwangerschap.
  • Heeft u een pacemaker? Dan overleggen we eerst met uw cardioloog of pacemakerspecialist of we TENS veilig kunnen gebruiken.
  • Heeft u een geïmplanteerde defibrillator? Dan is de TENS-behandeling voor u niet geschikt.

Twijfelt u of u een TENS-apparaat kunt gebruiken? Neem dan contact op met de verpleegkundig pijnconsulent van de polikliniek Pijngeneeskunde.

Uitleg over TENS-apparaat

De verpleegkundig pijnconsulent legt u uit hoe u het TENS-apparaat moet gebruiken. Meestal krijgt u het apparaat tijdens deze afspraak mee. Soms krijgt u het voor de afspraak al thuis opgestuurd. Neem het apparaat dan mee als u de uitleg krijgt. U krijgt van de verpleegkundig pijnconsulent ook de eerste elektroden.

Na de afspraak kunt u de gebruiksaanwijzing van het apparaatje zelf nog nalezen. Bijvoorbeeld in de informatiefolder. Of op de website van de firma van wie u het apparaatje in bruikleen heeft.

Behandeling

Wat TENS doet

Een TENS-behandeling kan de pijn verminderen, maar neemt de oorzaak van de pijn niet weg. TENS verstoort de zenuwgeleiding waardoor u pijn voelt. Het spoort ook het lichaam aan om pijnstillende stoffen af te geven. Daarnaast werkt TENS ontspannend op de spieren.

Proefperiode

U krijgt het TENS-apparaat eerst mee voor een proefperiode. Na een paar weken heeft u een telefonische afspraak met de verpleegkundig pijnconsulent. U bespreekt dan of de TENS-behandeling helpt en zorgt voor minder pijnklachten.

  • Heeft u minder pijnklachten door de TENS-behandeling? Dan maken we een formulier voor de zorgverzekeraar in orde. U krijgt het TENS-apparaat dan in bruikleen.
  • Zorgt de TENS-behandeling niet voor minder pijnklachten? Dan levert u het TENS-apparaat weer in op de polikliniek. We kijken dan met u of een andere behandeling voor u mogelijk is.

Belangrijk bij de behandeling

  • De huid waarop u de elektrodes plakt, moet niet beschadigd zijn. Dus geen wondjes, pukkeltjes of eczeem.
  • De elektroden en het apparaatje mogen niet in contact komen met water. Haal de elektroden eerst weg als u gaat douchen, zwemmen of in bad gaat.
  • U mag niet autorijden als het TENS-apparaatje aan staat. Het zou u kunnen afleiden in het verkeer.
  • Het kan zijn dat u overgevoelig bent (of wordt) voor de lijm waarmee u de elektroden op de huid plakt. Stop dan met de TENS-behandeling en neem contact op met de verpleegkundig pijnconsulent.