IJzer toedienen via een infuus
Het lichaam heeft ijzer nodig om goed te kunnen werken. Uw lichaam maakt zelf geen ijzer aan. Daarom gaat het zuinig om met het ijzer dat er is. Als u te weinig ijzer heeft, kunt u ijzer via een infuus krijgen. Dat middel heet Ferinject. Uw arts bepaalt of dit voor u kan helpen.
Voorbereiding
Om het infuus met ijzer te krijgen, moet u naar het ziekenhuis komen. U mag vooraf gewoon eten en drinken. Het is fijn als u kleding draagt die makkelijk zit. Met korte mouw of een mouw die makkelijk op te rollen is. Eventueel kunt u iets te lezen meenemen.
Krijgt u het infuus met Ferinject voor de eerste keer? Dan meten we uw bloeddruk, hartslag en temperatuur en vragen we de naam van een contactpersoon.
Behandeling
De verpleegkundige plaatst het infuus. Het duurt ongeveer 15 tot 30 om het infuus toe te dienen. Laat het de verpleegkundige weten als u tijdens het infuus klachten krijgt.
Na de behandeling
De eerste keer dat wij u ijzer geven, mag u een uur na de behandeling weer naar huis. De keren daarna mag dat na 30 minuten. U kunt gewoon autorijden of reizen zoals u gewend bent.
Bijwerkingen
Het middel in het infuus kan bijwerkingen geven. Niet iedereen krijgt daar last van. De bijwerkingen kunt u kort na de behandeling krijgen. Daarom mag u na de behandeling niet meteen naar huis. Mogelijke bijwerkingen zijn:
- allergische reactie
- maag- of darmproblemen
- duizeligheid
- misselijkheid
- hoge bloeddruk
- reactie op de plek van het infuus
- hoge hartslag
- rood gezicht
- hoofdpijn
- spierpijn
- koorts en koude rillingen
- tintelingen van de huid