Keelamandelen verwijderen
Neus- en keelamandelen werken als een soort filter. Ze bestrijden ziektekiemen. Maar soms lukt het de amandelen niet meer die ziektekiemen te vernietigen. Ze raken ontstoken, gaan minder goed werken of zorgen zelf voor infectie. Daardoor kunt u steeds weer ziek worden. Het is dan beter de amandelen weg te halen.
Voorbereiding
Het weghalen van de amandelen gebeurt onder narcose. Enkele dagen vóór de opname heeft u daarom een gesprek met een preoperatief screener en verpleegkundige van de afdeling anesthesie. U hoort van hem of haar ook vanaf wanneer u niet meer mag eten, drinken of roken.
Belangrijk voor de ingreep
- Laat uw arts weten als u of uw familieleden last hebben van lang nabloeden bij wondjes of snel grote blauwe plekken krijgen.
- Vanaf 14 dagen vóór de operatie mag u geen medicijnen gebruiken waarin acetylsalicyl-zuurhoudende preparaten zitten. Deze middelen verdunnen het bloed. Daardoor is de kans op nabloeden na de operatie groter. Paracetamol en Finimal verdunnen het bloed niet.
Behandeling
Tijdens de operatie maakt de KNO-arts via de mond de keelamandelen stap voor stap los. Dat noemen we het pellen van de amandelen. De bloedvaatjes brandt hij of zij als dat nodig is elektrisch dicht. De wond die ontstaat, laat de KNO-arts open. Die geneest vanzelf.
Na de behandeling
- Na de operatie blijft u één of twee dagen in het ziekenhuis.
- Om te zorgen voor voldoende vocht, heeft u na de operatie een infuus in uw arm. Dit infuus houdt u in totdat u goed kunt drinken en heeft geplast.
- Na de ingreep kunt u een beetje misselijk zijn.
- Als u bijkomt uit de narcose voelt uw keel pijnlijk aan, alsof u een keelontsteking heeft. Soms straalt de pijn uit naar de oren of het voorhoofd. U krijgt medicijnen tegen de pijn.
- Door te slikken, masseert u de plek waar de keelamandelen zaten schoon. Dat maakt de kans op nabloeden kleiner. Het is daarom belangrijk vaak (kleine beetjes) te drinken.
- Na de operatie kan er wat bloed komen uit de plek waar de amandelen zaten. Het is belangrijk dat u het bloed uitspuugt en niet doorslikt.
Eten en drinken
De dag van de operatie mag u alleen koud drinken nemen. De eerste dagen na de operatie moet u voorzichtig blijven eten. In het ziekenhuis krijgt u eerst gemalen eten. Thuis mag u de eerste periode geen hard of scherp voedsel gebruiken. Denk aan sinaasappelsap, tomatensap en sterk gekruid eten.
Weer thuis
Belangrijk om te weten als u weer thuis bent:
- Een iets verhoogde temperatuur is normaal (ongeveer 38 °C).
- De kans op nabloeding is klein. Een nabloeding is lastig, maar is geen ernstig probleem als we die juist behandelen. Verliest u vers rood bloed? Neem dan contact op.
- Na enkele dagen komt er een wit beslag op de plek waar de keelamandelen zaten. Dit gaat na ongeveer een week weg.
- De eerste weken kunt u onder andere bij het gapen nog een strak gevoel hebben.
Controle
U krijgt per e-mail een uitnodiging voor een controleafspraak via de app BeterDichtbij. Dit gaat via een videoconsult en is zes weken na de operatie. Vergeet niet de Beterdichtbij app te downloaden.