TRH-test

TRH-test

De kinderarts heeft u voorgesteld om bij uw kind een TRH-test te doen. Met deze test onderzoekt de arts of de besturing van de schildklier door de hypothalamus en de hypofyse goed verloopt.

Inleiding

TRH is een hormoon dat in de hypothalamus, een gebied in de hersenen, wordt geproduceerd. Wanneer we uw kind TRH via het infuus toedienen, wordt de hypofyse, een klier in de hersenen, aangezet tot het afgeven van TSH. TSH stimuleert op zijn beurt de schildklier om schildklierhormonen te maken.
Een gestoorde functie van de hypofyse kan dus stoornissen geven in de functie van de schildklier. De door de hypofyse geproduceerde hoeveelheid TSH kunnen we meten in het bloed.

Voorbereiding

Uw kind heeft geen speciale voorbereiding voor het onderzoek nodig. Hij/zij mag vooraf en tijdens de test alles eten en drinken.

Medicijnen

Als uw kind medicijnen gebruikt, moet hij/zij deze op de normale tijd innemen, tenzij uw arts dit anders met u heeft besproken.

Ziekte

We verzoeken u contact met ons op te nemen als uw kind in de dagen voorafgaand aan de test ziek is geworden. Neemt u ook contact op als uw kind in aanraking is geweest met een ander kind dat een besmettelijke (kinder)ziekte heeft zoals waterpokken, rode hond, bof, mazelen of kinkhoest. Dit kan betekenen dat we de test moeten uitstellen.

Locatie

Deze test vindt plaats op de afdeling Kinderdagbehandeling (KIDS op C3) van locatie Hilversum. Deze afdeling bevindt zich op de derde etage. Op de dag van de test meldt u zich daar op het afgesproken tijdstip. Gedurende het onderzoek kunt u bij uw kind blijven.

Werkwijze

Op de dag van de test moeten we meerdere keren bloed afnemen. Dat is voor veel kinderen een angstig idee. We proberen dit voor uw kind zo soepel mogelijk te laten verlopen door een infuus in te brengen. Eerst brengen we verdovingszalf aan waardoor de huid op de te prikken plaats enigszins wordt verdoofd.

Daarna brengen we het infuus in en vervolgens gaan alle bloedafnamen via dit infuus zodat uw kind in de meeste gevallen maar één keer hoeft te worden geprikt. De afname van het bloed is pijnloos.

Nadat we het infuus hebben ingebracht en een eerste bloedafname hebben gedaan, krijgt uw kind de medicijnen toegediend. De toediening van de medicijnen vindt plaats via het infuus. De hoeveelheid medicatie hangt af van het gewicht van uw kind. De arts berekent dit. Na toediening van de medicijnen nemen we nog een aantal keren bloed af. De totale test duurt drie tot vier uur. Tijdens de test moet uw kind in bed blijven. Zodra de test is afgelopen, verwijdert de verpleegkundige het infuus.

Bijwerking

Een bijwerking kan zijn dat uw kind zich even minder goed voelt, misselijk is, een vreemde smaak in de mond heeft. Als dit al optreedt, is het vaak van korte duur. De verpleegkundige houdt uw kind natuurlijk nauwlettend in de gaten en doet zonodig controles van bloeddruk, pols en dergelijke. Als uw kind zich goed voelt mag het direct na de test weer met u mee naar huis.

Nazorg

Er zijn geen problemen te verwachten na ontslag. Als zich toch problemen voordoen na de test dan kunt u contact met ons opnemen.

Uitslag

De uitslag van de test is na twee weken bekend. Voor het bespreken van de uitslag krijgt u een (telefonische) afspraak met de behandelend kinderarts.

Tot slot

Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met de afdeling Kinderdagbehandeling, T 088 753 21 61.

Contact