Trommelvliesbuisjes bij kinderen

Trommelvliesbuisjes plaatsen bij kinderen

Trommelvliesbuisjes zijn kleine buisjes die we in de trommelvliezen plaatsen. Dat doen we als iemand slecht hoort door vocht in de oren. Dat vocht ontstaat door onderdruk in het middenoor. Door het buisje wordt de druk in het middenoor weer normaal en werkt het oor weer goed. De ingreep gebeurt onder lichte narcose.

 

Voorbereiding

De ingreep gebeurt op de operatiekamer. U krijgt voor de ingreep een telefoontje van de medisch pedagogisch zorgverlener van de kinderafdeling. Die bereidt u voor op de opname.

Eten en drinken

Uw kind moet nuchter blijven. Zo kan hij of zij niet gaat spugen tijdens of na de ingreep. Dit betekent dat uw kind de uren vóór de ingreep niet meer mag eten en niet alles mag drinken. Wat nuchter zijn precies inhoudt, ligt aan hoe laat de ingreep is. In ieder geval gelden deze regels voor alle kinderen van alle leeftijden:

  • Tot twee uur voor de operatie mag uw kind heldere dranken blijven drinken.
  • Een uur voor de operatie drinkt uw kind nog iets waar suiker inzit. Dat moet een heldere drank zonder prik zijn. Bijvoorbeeld thee met suiker, heldere appelsap, aanmaaklimonade of een waterijsje. De hoeveelheid heldere vloeistof die het kind nog mag drinken is 3 ml per kilo lichaamsgewicht.
  • Voor eten geldt: borstvoeding mag tot vier uur voor de operatie, flesvoeding tot zes uur voor de operatie, vast voedsel tot zes uur voor de operatie.
  • Als uw kind medicijnen gebruikt, spreekt u af die wel of niet in te nemen voor de ingreep.

Zorg dat u zelf wel goed ontbijt. Dan is de kans kleiner dat u onwel wordt. Voor vragen over het nuchter blijven belt u met de preoperatieve polikliniek: 088 753 1330.

Voorbereiden van uw kind

De behandeling verloopt het prettigst als u uw kind vooraf vertelt wat er gaat gebeuren. Vertel bijvoorbeeld dat we hem of haar in slaap brengen met een kapje of prikje. En dat de artsen en verpleegkundigen in operatiekleding lopen. Of kijk samen naar het filmpje.

Behandeling

Narcose

Eén ouder mag mee naar de operatiekamer totdat uw kind slaapt. We leggen uw kind meestal op de operatietafel. De narcosedokter (anesthesist) laat uw kind een narcosekapje zien. Daarna plaatst de dokter het kapje op de neus en mond. Daar komen de narcosegassen uit. Het narcosegas ruikt vies. Uw kind moet daarbij goed met de mond open doorzuchten. Soms vindt de dokter het verstandig om nog een infuus of een buisje te plaatsen.

Na ongeveer een minuut valt uw kind in slaap. Bij oudere kinderen kan dit wat langer duren. Wanneer uw kind net in slaap is, kan het even met de armen of benen bewegen. Dit gaat onbewust en is normaal.

De ingreep

Voordat we het buisje in het trommelvlies plaatsen, maken we eerst een klein sneetje in het trommelvlies. Daarna plaatsen we in het trommelvlies een klein buisje van kunststof of metaal. Tijdens de ingreep wacht u in de uitslaapkamer tegenover de operatiekamer. De ingreep duurt ongeveer vijftien minuten.

Na de behandeling

Direct na de behandeling is er soms wat bloed of slijm te zien in de gehoorgang. Soms zijn kinderen de eerste uren na de ingreep wat duizelig of misselijk. Dit kan komen omdat het evenwichtsorgaan licht is geprikkeld bij de ingreep. Of door de narcose.

Adviezen voor thuis

  • Thuis mag uw kind weer alles eten, drinken en doen.
  • Het is niet nodig de oren te beschermen met een muts of door binnen te blijven.
  • De volgende dag mag uw kind weer naar school.
  • Heeft uw kind langer dan drie dagen een loopoor? Neem dan contact op met de poli KNO. Misschien krijgt u oordruppels voorgeschreven.
  • Twee weken na de ingreep mag uw kind zwemmen, tenzij er nog vocht uit het oor komt. Oordoppen zijn meestal niet nodig. Een startduik mag, maar iets opduiken of zeven meter onder water zwemmen is niet verstandig. Ook niet met oordoppen.

Controle

U krijgt per e-mail een uitnodiging voor een controle afspraak via de app BeterDichtbij. Dit gaat via een videoconsult en is zes weken na de operatie. Het is belangrijk dat u en uw kind bij dit videoconsult zijn. Vergeet niet de Beterdichtbij app te downloaden.

Als een hoortest nodig is, hoort u dat tijdens deze afspraak van de KNO-arts. De hoortest kan niet doorgaan bij een loopoor of middenoorontsteking. Neem dan contact op met de polikliniek.

Vervolg

De trommevliesbuisjes blijven gemiddeld een halfjaar in het trommelvlies zitten. Ze vallen er vanzelf weer uit. Vaak gebeurt dat zonder het door te hebben. De gaatjes in de trommelvliezen groeien daarna meestal snel dicht. Het is in principe niet nodig opnieuw buisjes te plaatsen. Wanneer kinderen ouder worden, nemen de problemen vaak al af.

Deze informatie is tot stand gekomen met dank aan www.kno.nl

Contact

Onze wachttijden

Behandelingen

Wachttijd in dagen

Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO)

Plaatsen middenoorbeluchtingsbuisjes (kinderen)

120

Afhankelijk van uw klachten of aandoening kan de wachttijd per patiënt verschillen. Meer over wachttijden.

Update: 05-09-2024