Urodynamisch

onderzoek

Urodynamisch onderzoek

Een urodynamisch onderzoek is een onderzoek naar de functie van de lage urinewegen (blaas en afsluitmechanisme).

Doel

Doel van het onderzoek is na te gaan wat de oorzaak van uw plasklacht is. Met andere woorden: een indruk te krijgen van de manier waarop uw blaas werkt en hoe u plast, om zodoende een mogelijke aanwijzing te vinden voor uw plasklachten.

Afspraak

Nadat u met het door uw uroloog voorgestelde onderzoek heeft ingestemd, wordt er een afspraak gemaakt voor dit onderzoek.
NB: Wilt u bij eventuele verhindering ons dit ruim van tevoren laten weten?

Neem een geldig identiteitsbewijs mee om uzelf te kunnen aanmelden of inschrijven in het ziekenhuis.

Voorbereiding

Voor het onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig. Het onderzoek vindt plaats op de polikliniek Urologie en een verpleegkundige voert het uit. We vragen u vóór het onderzoek naar het toilet te gaan en uw blaas zo goed mogelijk leeg te plassen. Voor vrouwen geldt dat het onderzoek tijdens de menstruatieperiode door kan gaan, maar dan moet u de tampon verwijderen. In de kleedruimte trekt u uw onderkleding en schoenen uit. Uw sokken kunt u aanhouden. U neemt plaats op een onderzoektafel met opgetrokken knieën.

De uitgang van de plasbuis reinigen we met natte watjes. Bij mannen spuiten we een glijmiddel met een licht verdovende werking in de plasbuis. Rond de anus scheren we eventueel wat haartjes weg en aan beide zijden van de anus en op uw dijbeen plakken we dan elektroden. Via deze elektroden kunnen we de spierspanning van de bekkenbodem meten. Vervolgens brengen we een dun slangetje (katheter) via de plasbuis in de blaas om de blaas helemaal leeg te maken. Vervolgens verwijderen we deze katheter weer en brengen we een dun drukkathetertje in. Het inbrengen van de katheters is niet pijnlijk, maar kan wel een onaangenaam gevoel geven. Via dit kathetertje vullen we tijdens het onderzoek de blaas met water en meten we de druk in de blaas. Ook brengen we via de anus een drukkatheter in de endeldarm om de druk in de buik te meten. Beide katheters plakken we met pleisters op de huid vast zodat ze op de goede plaats blijven zitten. De katheters en elektroden zijn verbonden met een computer die alle gegevens registreert.

NB: Wanneer u overgevoelig bent voor pleisters, dan vragen we u dit aan ons te melden.

Onderzoek

De verpleegkundige stelt de computer in werking en via de blaaskatheter vullen we uw blaas langzaam met water. We vragen u het ons aan te geven zodra u aandrang heeft tot plassen. Dit geldt ook wanneer de drang sterker wordt en u het niet meer kan ophouden. Wanneer uw blaas geheel is gevuld en u zou normaal kunnen plassen, dan verlaat de verpleegkundige eventueel de ruimte zodat u dit geheel ontspannen kunt doen. Onder de wc-stoel staat een bakje dat het ingebrachte water opvangt. Tijdens het onderzoek vragen we u verschillende keren te hoesten. Hierdoor kunnen we zien of u tijdens een hoestbui urine verliest en hoe groot de druk in blaas en plasbuis op dat moment is. Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek zo min mogelijk praat. Praten kan de registratie verstoren en de uitkomst beïnvloeden. Nadat u heeft geplast, verwijderen we de katheters en plakkers en kunt u zich weer aankleden.

Duur van het onderzoek

De totale duur van het onderzoek varieert van een half uur tot drie kwartier.

Na het onderzoek

Na het onderzoek kunt u op eigen gelegenheid weer naar huis. Op de dag van het onderzoek kunt u last hebben van een branderig gevoel tijdens het plassen. Dit komt door irritatie van de plasbuis door de katheters. Daarom is het belangrijk dat u na het onderzoek extra drinkt (minimaal twee liter vocht). Als u klachten van branderigheid tijdens het plassen blijft houden, of als deze klachten erger worden na drie dagen, neemt u dan contact op met uw huisarts of bel ons. U heeft dan mogelijk een urineweginfectie.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek hoort u van uw uroloog bij het volgende polikliniekbezoek. De uroloog spreekt dan, als dat nodig is, een aanvullend onderzoek met u af: een zogenoemd uretha drukprofiel.

Aanvullende onderzoek: Urethra drukprofiel

De specialist kan een aanvullend onderzoek aanvragen waarbij hij/zij de lengte en de druk van de plasbuis (urethra) meet. Dit onderzoek verloopt hetzelfde als het urodynamisch onderzoek. Aanvullend verbinden we de katheter die in de plasbuis zit met een apparaat dat de katheter langzaam uit de plasbuis trekt. Daarna meten we de druk tijdens het aanspannen van de buikspieren (niet persen), vullen we de blaas met water en als laatste moet u enkele keren hoesten.

Vragen?

Wanneer u nog vragen heeft, dan kunt u, tijdens kantooruren, contact opnemen met de polikliniek Urologie, T 088 753 13 80.

Locatie Blaricum, begane grond, poliklinieknummer 16.
Locatie Hilversum, begane grond, poliklinieknummer 14.

Contact