Vernauwde halsslagader

Vernauwde halsslagader

Door slagaderverkalking kunt u een vernauwing krijgen in de halsslagaders. Vooral op plekken waar de slagaderen zich splitsen. U merkt meestal niets van een vernauwing. Totdat er op de plek van de vernauwing een bloedstolsel ontstaat waarvan een stukje losschiet. Dit stolsel stroomt met het bloed mee de hersenen in. Daar loopt het vast in een van de vertakkingen. Als dat gebeurt, krijgt u een TIA of een herseninfarct.

 

De halsslagaders komen uit de grote lichaamsslagader vlak boven het hart. Ze lopen langs het strottenhoofd voor in uw hals naar uw hoofd. Langs de nekwervels lopen nog twee kleinere slagaders. Samen zorgen ze dat er voldoende bloed naar de hersenen gaat.

Klachten

Bij een TIA of herseninfarct kunt u verschillende klachten hebben:

  • geen gevoel of minder kracht in een arm of been
  • u spreekt wartaal, komt niet meer uit uw woorden of spreekt moeilijk
  • u ziet dubbel of een deel van wat u normaal ziet is weggevallen
  • uw mondhoek hangt scheef
  • u bent duizelig
  • u kunt minder goed nadenken

Deze verschijnselen verdwijnen vaak na een paar minuten of uren. Toch is het belangrijk om direct uw huisarts te waarschuwen.

Als de klachten korter duren dan 24 uur spreken we van een TIA. Als dit langer dan 24 uur duurt van een herseninfarct (CVA). Blijft u klachten hebben en duren ze nog niet langer dan vier uur? Dan is een spoedbehandeling mogelijk. U moet daarvoor met spoed naar de neuroloog verwezen worden.

Onderzoek

Heeft u verschijnselen van een TIA of herseninfarct? Dan verwijst de huisarts u door naar de Spoedeisende Hulp. De neuroloog onderzoekt daar waardoor uw klachten komen. Hij meet uw bloeddruk en onderzoekt uw zenuwen. Bijvoorbeeld of u gevoel en kracht in de armen en benen heeft en hoe uw reflexen zijn. Ook laat de neuroloog het bloed onderzoeken om te kijken of er bijvoorbeeld sprake is van een hoger cholesterol of suikerziekte. Daardoor is de kans op slagaderverkalking groter. Verder wordt een CT-scan van de hersenen gemaakt en een echo van de halsslagaders.

Behandeling

Bij een TIA of een herseninfarct door een vernauwde halsslagader, bestaat de behandeling eerst uit medicijnen. Die verkleinen de kans op een nieuwe TIA of herseninfarct. Deze medicijnen bestaan uit bloedverdunners (acetylsalicylzuur/carbasalaat calcium en clopidogrel) en een medicijn om het cholesterol te verlagen. Daarnaast zijn veranderingen in uw leefstijl belangrijk. Denk aan stoppen met roken, lichaamsbeweging en goede voeding.

Soms kan de kans op een nieuwe TIA of beroerte verder afnemen met een operatie. Daarin wordt de vernauwing uit de halsslagader weggehaald. Dit gebeurt als de vernauwing 50 procent of meer is.
Is de halsslagadervernauwing bij toeval ontdekt en heeft u geen klachten? Dan is een operatie vaak niet nodig.

Dotteren of een stentbehandeling doen we bij een vernauwde halsslagader bijna niet. Alleen in uitzonderingen. Dit is minder veilig dan een operatie.

Contact