Voeding bij zwangerschapsdiabetes

Voeding bij zwangerschapsdiabetes

Bij de behandeling van zwangerschapsdiabetes speelt voeding een belangrijke rol. Het uitgangspunt is gezonde basisvoeding, met genoeg voedingsstoffen voor u en uw baby. Daarbij proberen we normale bloedsuikerwaardes te bereiken. Dat lukt door het juiste evenwicht te vinden tussen het aantal koolhydraten dat u eet en hoeveel u beweegt. Het advies is om minstens vijf dagen per week een halfuur te bewegen.

Koolhydraten

Alles wat we eten, valt in één van de volgende groepen:

  • koolhydraten
  • vetten
  • eiwitten

Koolhydraten en vetten zijn de brandstoffen in de voeding. Eiwitten zijn vooral nodig als bouwstof. Bij zwangerschapsdiabetes spelen de koolhydraten een grote rol. Koolhydraten zijn net als vetten een energiebron voor ons lichaam. Koolhydraten zijn een verzamelnaam voor:

Zetmeel

Dit zit in brood, aardappelen, rijst, couscous, peulvruchten, macaroni en andere deegwaren.

Melksuiker (lactose)

Dit zit in alle soorten melkproducten. Ook de soorten die niet gezoet zijn, zoals melk, karnemelk, yoghurt en kwark.

Vruchtensuiker (fructose)

Dit zit in fruit, vruchtensappen en vruchtenmoes, ook in de soorten die niet gezoet zijn.

Suiker uit de suikerpot

Dit zit in bijvoorbeeld koek, gebak, ijs, snoep en drop.

U kunt de koolhydraten die u eet het beste goed over de dag verdelen. Neem drie hoofdmaaltijden en drie tot vier keer iets tussendoor. Een tussendoortje kan bijvoorbeeld een snee brood, een portie fruit of een melkproduct zijn. Houd ongeveer anderhalf tot twee uur tussen de verschillende maaltijden of eetmomenten.

Tips voor de maaltijden

Broodmaaltijd

Kies hartig beleg op of bij het brood. Denk aan:

  • magere kaas of vleeswaren
  • pindakaas
  • salades
  • sandwichspread
  • olijven
  • tapenade
  • vis

Halvajam kan ook, maar niet te veel.

Warme maaltijd

Neem bij de warme maaltijd maar één product waar zetmeel inzit. Dus aardappelen of rijst of pasta of couscous of bakbanaan of bonen/peulvruchten of kleine roti of brood. U kunt een halve pizza met salade nemen. Neem weinig pindasaus en appelmoes.

Tussendoortjes

Neem zo weinig mogelijk zoete tussendoortjes. Dus niet te veel chocola, taart, koekjes of toetjes met suiker. Een (klein) stukje mag. Een hartig belegde boterham met hartig beleg of een portie fruit mag wel. Neem geen twee porties fruit tegelijk.

Drinken

Kies drinken zonder suiker. Denk aan water, kruidenthee, lichte thee of koffie (niet te veel). In ongezoet of vers vruchtensap zitten veel vruchtensuikers. Neem dit dus niet in plaats van frisdrank. Drink niet meer dan vier glazen van een drank met zoetstof per dag.

Voedingsstoffen tijdens de zwangerschap

Vitamine D

Vitamine D is belangrijk voor een goede botopbouw van de baby. Het zorgt dat calcium uit de voeding wordt opgenomen. U kunt de hele zwangerschap 10 microgram vitamine D per dag innemen.

Calcium

Calcium is ook belangrijk voor een goede botopbouw van uw kindje. Neem elke dag 450 milliliter aan melkproducten (twee of drie glazen melk) en anderhalf plak kaas. Dan krijgt u genoeg calcium binnen.

IJzer

IJzer is nodig om de kans op bloedarmoede te voorkomen. U krijgt genoeg ijzer binnen door bijvoorbeeld volkorenbrood te eten en vlees of een vleesvervanger met ijzer. Neem bij elke maaltijd een product waar veel vitamine C inzit, zoals groente of fruit. Uw lichaam neemt ijzer dan makkelijker op.

Let op met vitamine A

Te veel vitamine A maakt de kans op aangeboren afwijkingen groter. Een zwangere vrouw mag daarom niet meer dan 3.000 microgram vitamine A per dag binnenkrijgen. Een teveel aan vitamine A komt bijna niet voor. Tenzij u vaak lever(producten) eet of extra vitamine A slikt. Daarom is het belangrijk om die producten niet te nemen. Een keer een boterham met leverworst of leverpaté kan wel. Maar hou het dan bij één boterham op een dag.