Wervelfracturen

Wervelbreuk

Bij een wervelbreuk (ook wel wervelinzakking genoemd) wordt de rug vaak krommer. Het is een breuk van de wervel waarbij het wervellichaam als het ware wordt samengedrukt. De breuk kan het gevolg zijn van een val of spontaan bij mensen met botontkalking (osteoporose). De lichaamslengte neemt daarom af. Het komt vooral voor op oudere leeftijd.

Hoe is de wervelkolom opgebouwd?

De wervelkolom loopt van het achterhoofd tot aan het heiligbeen en is opgebouwd uit zeven halswervels, twaalf borstwervels en vijf lendenwervels. Dit noemen we de cervicale, thoracale en lumbale wervels. Aan de voorzijde bestaat elke wervel uit een wervellichaam. Naar achteren vormt zich een boog. Deze boog omsluit en beschermt het ruggemerg en de zenuwen. Aan de achterzijde bevinden zich de doornuitsteeksels. Hieraan hechten spieren en banden zich vast. Ook zitten hier de gewrichtjes die de wervels onderling verbinden. Dit noemen we de facetgewrichten. De wervels zijn aan de voorzijde boven en onder verbonden door tussenwervelschijven.

Oorzaak

Er zijn twee oorzaken voor wervelbreuk:

  • Op jongere leeftijd gebeurt dit meestal bij een ongeval. Er komt dan een grote kracht op de wervel.
  • Op oudere leeftijd kan een wervel gemakkelijker breken of inzakken, omdat het bot dan minder sterk is. Een kleine van of verkeerde beweging is soms al genoeg om een wervelbreuk te krijgen.

Osteoporose

Vaak is een eerste breuk de reden dat osteoporose (botontkalking) ontdekt wordt. Als u weer mobiel bent, kan het verstandig zijn de botdichtheid van uw botten te laten onderzoeken.

Uw arts in het ziekenhuis of uw huisarts kan een DEXA-scan voor u aanvragen. Dit is een botdichtheidsmeting. Met dit onderzoek wordt duidelijk of u osteoporose heeft en hiervoor behandeling nodig heeft.


Bot met osteoporose (links) en een gezond bot (rechts).

Klachten

Een wervelbreuk geeft pijn. De pijn is het hevigst bij bewegen, bijvoorbeeld als u gaat staan of lopen of als u opstaat van bed en stoel. De meeste pijn zit aan de rugkant en straalt uit naar boven en beneden, rond de gebroken of ingezakte wervel.

Onderzoek

We doen lichamelijk onderzoek. We bekijken uw rug, voelen waar de meeste pijn zit en onderzoeken de zenuwen naar de benen. Ook stellen we u een aantal vragen:

  • Hoe de pijn is ontstaan? En waar voelt u de pijn?
  • Zit de pijn alleen in de rug of straalt het verder uit naar de benen?

Als uw arts na het onderzoek aan een wervelbreuk denkt, maken we een röntgenfoto van uw rug. Vaak volgt ook nog een CT-scan om de breuk meer in detail te kunnen zien. Een MRI-scan is meestal niet nodig.

Behandeling

Rust

Bijna alle breuken moeten met rust genezen. Een wervelbreuk moet weer hard worden. De wervel veert niet terug naar de oude vorm, maar blijft ingezakt. Dit proces van harding neemt zes weken tot drie maanden in beslag.

Om de wervel de kans te geven te genezen, moet u de rug dus rust geven. In het begin is het daarom beter alleen kleine stukjes in en om het huis te lopen. Plat op bed liggen en op een rechte stoel zitten, zal relatief weinig pijn geven. Opkomen uit het bed doet u het makkelijkst door eerst op uw zij te gaan liggen, dan de knieën te buigen, buiten bed te laten glijden en tegelijkertijd uzelf op te duwen met de handen. Ga niet hangen in een bank of stoel.

Bukken en tillen is de eerste tijd uit den boze. Doe dat niet. Ook draaibewegingen maken met de rug raden we af. Luister goed naar uw lichaam.

Pijnstilling

De eerste weken na een wervelbreuk zijn meestal pijnlijk. Goede pijnstilling is dan belangrijk. Uw arts schrijft die in overleg met u voor. Morfine en morfine-achtige medicijnen kunnen verstoppingen in uw darmen veroorzaken. Die kans wordt nog groter omdat u minder mobiel bent met zo’n breuk. Daarom schrijft uw arts bij de pijnstillende medicijnen vaak aparte medicijnen voor om verstopping te voorkomen.

Korset

De pijn is de eerste weken na het ontstaan het heftigst en wordt daarna minder. Voor de pijn helemaal verdwenen is, duurt vaak nog wat langer. Een korset kan dan extra steun geven aan de rug en de pijn verlichten. Uw arts overlegt met u of in uw geval een korset nodig is.

Operatie

Een operatie van wervelbreuken is bij wervelinzakkingen vrijwel nooit nodig. Bij breuken die ontstaan bij een ongeval is de schade aan de wervel soms groter. In die gevallen kan een operatie wel nodig zijn.

Na de behandeling

Na de breuk bezoekt u nog regelmatig uw arts. Die kan met behulp van een röntgenfoto beoordelen of de genezing goed gaat. De arts kan u na zes weken verwijzen naar een fysiotherapeut om te starten met het oefenen van de rompspieren.