Zenker divertikel

endoscopische behandeling

Zenker divertikel behandeling

Door een zwakke plek van de slokdarm kan een zogenoemd Zenker divertikel ontstaan. Het is een soort zakje net onder de bovenste sluitspier van de slokdarm. Daarin kan voedsel achterblijven. De behandeling van een Zenker divertikel gebeurt met een endoscoop: een flexibele slang die aan het uiteinde een minicamera heeft.

 

Door het divertikel kunt u verschillende klachten hebben, zoals schrapen met de keel, hoesten en kokhalzen. . Die kunnen zorgen voor keelschrapen, hoesten en kokhalzen. Na langere tijd (meestal na jaren) kunt u het gevoel hebben dat het eten niet goed zakt. Eten en slijm kunnen terugkomen, waardoor u zich vooral ’s nachts verslikt. Ook kunt u last van longinfecties krijgen.

Voorbereiding

Voorbereiding thuis

Het is voor deze behandeling belangrijk dat u zich thuis goed voorbereid.

  • Twee dagen vóór de behandeling mag u alleen nog vloeibaar eten, zoals yoghurt, soep en pap. Dit om te voorkomen dat er tijdens het onderzoek voedsel zit in het Zenker divertikel.
  • Eén dag vóór de behandeling volgt u een dieet van heldere vloeistof. U mag dan alleen heldere vloeistoffen nemen, zoals water, limonade, thee, koffie zonder melk, heldere vruchtensappen en gezeefde bouillon.

Op de dag van behandeling

  • Als de behandeling in de ochtend is, mag u vanaf middernacht niet meer drinken.
  • Als de behandeling in de middag is, mag u vanaf 08:00 uur ‘s morgens niet meer drinken.

Belangrijke informatie

Behandeling

De behandeling duurt ongeveer 20 tot 30 minuten. Een gespecialiseerd Maag-Darm-Leverarts doet de behandeling. Twee endoscopie-verpleegkundigen assisteren daarbij.

Tijdens de behandeling ligt u op uw linkerzij. De behandeling wordt uitgevoerd met een endoscoop. Dit is een flexibele slang met een het uiteinde een minicamera. We brengen een flexibele neus- maagsonde in. Daarna kunnen we het weefsel dat voor problemen zorgt doorbranden of met een klein mesje doorsnijden. Meestal gebeurt dit in meerdere sessies

Als voor snijden gekozen wordt, plaatst de arts meestal klemmetjes over de wond. Die laten na een tijdje vanzelf los en gaan via uw ontlasting uit uw lichaam.

Diepe roes (sedatie)

Voor de ingreep wordt u in een diepe roes (sedatie) gebracht. U merkt hierdoor niets van de behandeling. Een medewerker van de afdeling anesthesie zorgt daarvoor.

Na de behandeling

U blijft ter observatie nog een nacht in het ziekenhuis. Na het onderzoek mag u niets eten of drinken totdat u hoort dat dat wel weer mag. U krijgt tot de volgende dag antibiotica en vocht via een infuus. De neus-/maagsonde blijft zitten tot in ieder geval de volgende dag. Die is belangrijk voor als u na de behandeling problemen krijgt.

Krijgt u klachten? Meld dit dan bij de verpleegkundige. Bijvoorbeeld bij:

  • pijn (bijvoorbeeld achter het borstbeen)
  • zwelling van de hals
  • kortademigheid
  • koude rillingen
  • koorts

Als er geen problemen zijn, mag u de volgende dag naar huis. U krijgt een recept mee om de antibioticakuur thuis af te maken. Ook krijgt u een afspraak voor een volgende behandeling of voor controle op de polikliniek.

Mogelijke problemen

Een behandeling van een Zenker divertikel is over het algemeen een veilige behandeling. Bij de behandeling komen weinig complicaties voor. Toch is het mogelijk dat door de behandeling een gaatje in de slokdarm ontstaat. In uitzonderlijke gevallen kan tijdens het onderzoek een bloeding ontstaan.

Bij complicaties is het soms nodig u langer voor observatie of behandeling op te nemen in het ziekenhuis.

Vaak doen we de behandeling in meerdere sessies, met drie tot vier weken daartussen. De kans op problemen is dan kleiner.

Weer thuis

Voor thuis krijgt u adviezen mee voor eten en drinken. Hoe die er precies uitzien, ligt aan de manier waarop we u behandeld hebben.

Bij doorbranden van het weefsel

U kunt uw dieet naar eigen inzicht steeds verder uitbreiden van zachtere voeding naar gewone voeding. U mag gewoon drinken.

Bij snijden en plaatsen van klemmetjes

Neem de eerste vijf dagen na de behandeling alleen (dik) vloeibare voeding. Zo voorkomt u dat de klemmetjes te vroeg loslaten door hard of stug voedsel. U mag gewoon drinken.

De eerste dagen kunt u nog last hebben van irritatie in uw keel. Slikken kan gevoelig zijn. Het advies is daarom om in de eerste week geen sterk gekruide en scherpe producten te nemen. Denk aan tomatensap, sinaasappel(sap) of peper.

Wanneer bellen

Neem direct contact op als u na het onderzoek klachten met uw gezondheid krijgt. Bel ons in ieder geval als u:

  • steeds meer last heeft van buikpijn of misselijkheid
  • steeds moet overgeven
  • kortademig wordt
  • koorts krijgt
  • een zwelling van de hals ziet
  • bloed verliest via de anus
  • zwarte ontlasting heeft, eventueel met bloed erbij

Na kantooruren belt u met de afdeling Spoedeisende Hulp van Tergooi MC, T 088 753 1560.