Ziekte van Parkinson
Bij de ziekte van Parkinson gaan zenuwcellen in de hersenen langzaam kapot. Deze zenuwcellen maken de stof dopamine aan. Minder dopamine kan voor verschillende klachten zorgen. Moeite met bewegen bijvoorbeeld of problemen met denken.
Animatie met dank aan de Parkinson Vereniging
Klachten
Bij de ziekte van Parkinson kunnen veel verschillende klachten en verschijnselen ontstaan. Het meest herkenbaar zijn:
- te weinig kracht gebruiken, waardoor bewegingen langzamer worden, te klein blijven en lastig gaan
- een zachte stem
- voorovergebogen houding
- delen van het lichaam gaan soms beven. Dit noemen we de tremor. Ongeveer de helft van mensen met Parkinson krijgt daar last van.
Ook kan iemand weinig initiatief nemen, slecht spreken, last hebben van slaapproblemen, problemen met nadenken en wisselende stemmingen.
Verandering in bewegen
Verandering in denken en emotie
Veranderingen in het lijf
- slaapproblemen
- moeilijk kunnen poepen (verstopping)
- dunner worden
- problemen met plassen
- moeilijk of geen erectie kunnen krijgen
- veel zweten
- minder goed ruiken
- pijn
- duizelig zijn
- slik- en spraakproblemen
- lage bloeddruk
Oorzaken
Dopamine zorgt dat delen van de hersenen informatie aan elkaar doorgeven. En dat het lichaam opdrachten krijgt. Bij de ziekte van Parkinson sterven de cellen die dopamine maken langzaam af. Daardoor wordt informatie minder goed doorgegeven. Waarom de cellen afsterven is niet bekend. Ook andere gebieden gaan minder goed werken. Eiwitten hopen zich op in verschillende delen van de hersenen. Bijvoorbeeld in de hersenstam en de hersenschors.
In Nederland zijn ongeveer 60.000 mensen bekend met de ziekte van Parkinson. Het kan op alle leeftijden beginnen. Maar het ontstaat vaker als iemand ouder wordt. Ongeveer tien procent van de patiënten is jonger dan 45 jaar. Erfelijke aanleg speelt bij ongeveer tien procent van de patiënten een rol.
Onderzoek
De neuroloog doet onderzoek om te kijken of het om de ziekte van Parkinson kan gaan. Lichamelijk en neurologisch onderzoek. Ook kijkt hij of zij naar de klachten. Het is daarbij belangrijk om in de gaten te houden hoe de klachten verlopen. Soms wordt pas na een paar jaar duidelijk dat het om een andere ziekte gaat.
CT- of MRI-scan
DAT-SPECT-scan
Reactie op medicijnen
Behandeling
De behandeling van Parkinson bestaat vaak uit verschillende onderdelen. We kunnen de aandoening niet afremmen of genezen. Met medicijnen kunnen we wel zorgen dat de klachten minder erg worden.
Medicijnen
Medicijnen via infuus of sonde
Fysiotherapie, logopedie of psycholoog
Operatie
Samen beslissen
Samen met uw arts beslist u welke behandeling het beste bij u past. De keuzekaarten helpen u daarbij. U kunt de kaart bekijken voordat u naar uw arts gaat. Of u krijgt de kaart tijdens het gesprek met de arts. Bekijk de keuzekaarten:
- Keuzekaart Parkinson beginnend (medicijnen)
- Keuzekaart Parkinson (extra behandelingen)
- Keuzekaart Parkinson (extra medicijnen)
Deze informatie is tot stand gekomen met dank aan: