Zoutbeperkt dieet
Informatie, adviezen en tips van de diëtist over uw zoutbeperkte dieet.
Ter voorbereiding op uw afspraak informeren we u over de gang van zaken rondom een zoutbeperkt dieet. Daarnaast zetten we een aantal praktische zaken en nuttige informatie voor u op een rij. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Onderaan deze pagina vindt u de contactgegevens van de betreffende afdeling. De medewerkers van de afdeling of uw behandelaar beantwoorden uw vragen graag.
Algemeen
U heeft een zoutbeperkt dieet gekregen. Dit werd voorheen een Licht Natriumbeperkt dieet genoemd. Natrium is een normaal bestanddeel van ons lichaam en komt voornamelijk via zout ons lichaam binnen. Zout, zowel keukenzout als zeezout, bestaat voor 40 procent uit natrium. Eén gram zout levert dus 0,4 gram, oftewel 400 mg natrium. De meeste voedingsmiddelen bevatten van nature natrium. Bovendien heeft de fabrikant aan veel voedingsmiddelen zout toegevoegd. Daarbij komt nog het zout dat u tijdens het koken en aan tafel gebruikt. Meestal raakt u dat extra zout via de urine weer kwijt.
Waarom moet u zout beperken?
Normaal houden het hart en de nieren de hoeveelheid vocht en natrium in ons lichaam in evenwicht. Bij hartfalen, nierziekten, leverziekten en tijdens de zwangerschap kan dit evenwicht verstoord raken.
Er blijft dan meer vocht in het lichaam achter met allerlei vervelende gevolgen, zoals benauwdheid, hoge bloeddruk, dikke enkels en voeten. Door het zout in de voeding te verminderen belandt er ook minder natrium in het bloed.
Eén van de belangrijkste taken van natrium in het lichaam is het regelen van de vochtbalans. Het lichaam streeft naar een bepaalde verhouding tussen natrium en vocht. Als er minder natrium in het bloed komt, is er ook minder vocht nodig om die verhouding te waarborgen. Het teveel aan vocht in het lichaam kunnen het hart en de nieren dan makkelijker kwijtraken. Hierdoor kunnen de klachten verminderen. U hoeft zich geen zorgen te maken over een tekort aan natrium. Dit kan alleen gebeuren onder zeer extreme omstandigheden, zoals langdurig zwaar werk verrichten bij tropische temperaturen of ziekte die gepaard gaat met veel diarree en/of braken.
Een zoutbeperkt dieet kan de arts voorschrijven bij:
- gebruik van diuretica (plastabletten). Diuretica zorgen voor de afvoer van het overtollige vocht in het lichaam. Een beperking van de hoeveelheid zout versterkt de werking van de diuretica. Handhaving van het normale zoutgebruik bij gebruik van diuretica zou de werking ervan sterk verminderen of teniet doen;
- hoge bloeddruk (hypertensie). Bij een beperking van de hoeveelheid zout in de voeding verliest het lichaam eerder overtollig vocht. Dit kan helpen bij de behandeling van hoge bloeddruk;
- hartfalen. Bij een verminderd vermogen van het hart om het bloed rond te kunnen pompen kan het helpen om de inneming van zout en vocht te beperken. Hierdoor hoeft het hart minder hard te ‘werken’;
- verminderde nierfunctie. Wanneer de nieren het natrium onvoldoende uitscheiden, moet de aanvoer van zout met de voeding worden beperkt.
Algemene richtlijnen
De Gezondheidsraad, een onafhankelijk adviesorgaan dat als taak heeft ministers en parlement te adviseren over de stand van de wetenschap op het gebied van de volksgezondheid, noemt een maximale inneming van zes gram zout per dag.
De gemiddelde inname in Nederland is gemiddeld negen gram zout. De mate van zoutgevoeligheid kan per persoon sterk variëren. Dit effect is het grootst bij mensen met een verhoogde bloeddruk, ouderen en mensen met obesitas. Bij vrijwel iedereen heeft de zoutbeperking een positieve invloed op de werking van bloeddrukverlagende medicijnen.
Kenmerken van een zoutbeperkt dieet
- Bereiding van de warme maaltijd zonder toegevoegd zout, zonder samengestelde kruiden met zout en zonder smaakmakers die zout bevatten.
- Geen gebruik maken van kant-en-klaarproducten waaraan zout is toegevoegd.
- Gewoon brood met ongezouten (dieet)margarine of (dieet)halvarine.
- Gewone melk en melkproducten.
- Beleg met minder zout of gewoon broodbeleg met uitzondering van sterk gezouten producten.
- Snacks die weinig of geen zout bevatten (zie verderop deze pagina).
Producten waaraan geen zout is toegevoegd, worden aangeduid met ‘natriumarm’, ‘ongezouten’ of ‘zonder toegevoegd zout’. In deze producten is vaak natriumarm dieetzout verwerkt, wat o.a. kalium bevat. Dit dieetzout is overigens ook apart verkrijgbaar. Kalium is net als natrium een mineraal. Teveel kalium kan echter een probleem zijn voor mensen met slecht werkende nieren.
Overleg daarom altijd met uw diëtist of arts als u dieetzout wilt gebruiken. Indien niet duidelijk is hoeveel zout een product bevat, kunt u dit aflezen op het etiket met de voedingswaarde. Bij mensen met een hoge bloeddruk is, naast een beperking van de hoeveelheid zout, het gebruik van drop af te raden. Alle soorten drop bevatten de stof glycerrihizinezuur welke tot een verhoogde bloeddruk kan leiden bij mensen die hier gevoelig voor zijn. Als u last heeft van een hoge bloeddruk en regelmatig drop eet, kunt u de drop eens een paar weken laten staan en laten controleren of daardoor de bloeddruk daalt.
Voedingsmiddelen bevatten vaak meer zout dan menigeen denkt.
Om hier een indruk van te geven volgen hieronder enkele voorbeelden:
- zoute haring, per stuk: 2,1 gram
- frikadel, per stuk: 1,9 gram;
- bruin brood, één snee: 0,4 gram;
- jonge kaas 48+, voor één snee: 0,3 gram;
- groentesoep helder, één soepkom: 2,0 gram
- kipburger, per stuk: 2,1 gram;
- ketjap manis, één eetlepel: 0,8 gram;
- rookworst, stuk van 100g: 1,7 gram;
- pizza met kaas en groenten, 350g: 3,3 gram
In principe kan iedereen zelf bepalen wat hij of zij eet, als het maar binnen de gestelde grenzen voor zoutinname valt. De gegeven algemene richtlijnen zijn echter een goede leidraad.
Hieronder volgt een overzicht van producten die u wel of juist beter niet kunt gebruiken bij een zoutbeperkt dieet.
Aan te raden | Af te raden |
Brood | |
Alle soorten brood, beschuit, ontbijtkoek, knäckebröd, muesli. | Worstenbroodjes, saucijzenbroodjes, kaas/ uienbrood, pizzabrood. |
Boter | |
Boter, (dieet)halvarine en (dieet) margarine. Kies bij voorkeur de ongezouten soorten. |
Gezouten margarine, halvarine en roomboter. |
Zoet beleg | |
Alle soorten. | |
Hartig beleg | |
Alle soorten vleeswaren met uitzondering van de extra zoute soorten, lichtgezouten rookvlees, zelf bereide vleeswaren zonder zout b.v. gebraden gehakt, kipfilet, fricandeau en rollade. Alle verse/diepvries vissoorten zonder toevoeging (naturel), mits zonder zout bereid. Maak matig gebruik van alle kaassoorten. |
Sterk gezouten vleeswaren: bacon, rauwe ham, rookvlees, rookworst e.d.
Alle soorten haring, gerookte en gestoomde
|
Dranken | |
Thee, koffie, alle melkproducten, vruchtensap, limonade, frisdrank, (mineraal)water, natriumarme groentesappen, bouillon getrokken van natriumarme bouillonblokjes. Alcoholhoudende dranken alleen met toestemming van de arts! |
Gewone groentesappen, bijv. tomatensap, bouillon met zout.
|
Soep en voorgerechten | |
Zelf bereide natriumarme soep van soepvlees of natriumarme bouillonblokjes, natriumarme soep uit blik/pak. Zonder zout bereide cocktail bijv. van grapefruit of meloen. | Met zout bereide soep, soep uit blik/pak. Zonder speciale aanduiding; (kant-en-klare) voorgerechten waarin zout verwerkt is. |
Vlees, kip en vis | |
Alle soorten vlees, wild, gevogelte en vis zonder zout, natriumarme vlees- en visconserven, zelfgepaneerde vlees of vis. | Vlees waarin zout verwerkt is, bijv. worst, saucijs, kant-en-klare producten zoals hamburger, slavink, blinde vink. Gestoomde of gerookte producten als makreel, paling en bokking. Garnalen, oesters, mosselen. |
Saus en jus | |
Natriumarme sauzen, natriumarme mayonaise, saus en jus bereid van olie, dieetmargarine of vloeibaar bak en braadproduct. De saus en jus kunnen op smaak gebracht worden met o.a. natriumarme juspoeder. | Alle soorten (kant-en-klare) saus en jus met saus bereid van roomboter of gewone margarine. |
Groenten | |
Alle soorten verse en diepvriesgroente zonder toevoeging (naturel) met uitzondering van de hiernaast genoemde. | Gewone zuurkool, diepvriesgroenten à la crème e.d. |
Aardappelen, rijst en deegwaren | |
Aardappelen, voorgebakken aardappelen en patat frites zonder zout, (zilvervlies) rijst, mie en mihoen zonder zout bereid. (Volkoren) pasta zonder zout bereid. | Aardappelen en aardappelgerechten die met zout bereid zijn, aardappelen in blik of glas. Gewone instant aardappelpuree, kant-en-klaar gerechten met zout bijv. nasi, bami, macaroni, aardappelgerechten uit blik of diepvries. |
Peulvruchten | |
Alle soorten gedroogde bonen, erwten, linzen, kapucijners mits zonder zout bereid. | Peulvruchten in blik of glas. |
Nagerechten | |
Alle soorten. | |
Fruit | |
Alle soorten. | |
Diversen | |
|
|
Smaakmakers | |
Smaakmakers zonder zout | Smaakmakers met zout |
Verse en gedroogde kruiden en specerijen | |
Basilicum, bonenkruid, borage (komkommerkruid), cayennepeper, chilipoeder zonder zout, citroenmelisse, dille, dragon, foelie, bieslook, gemberwortel, gemberpoeder, jeneverbes, kaneel, karweizaad, kervel, kerrie, knoflook, knoflookpoeder, kummel, laval (maggiplant), laurier, maanzaad, marjolein, majoraan, mierikswortel, mosterdpoeder, mosterdzaad, munt, nootmuskaat, oregano, paprikapoeder, witte, zwarte, en rode peper, peterselie, rozemarijn, saffraan, salie, selderij, tijm, uienvlokken, uienpoeder, vanillestokjes, vanillesuiker, venkel, gemengde kruiden zonder zout, kruidenbuiltje. Natriumarme aromat (o.a. Knorr). Natriumarm gistextract, dieetzout (vaak hoog in kalium). Conimex producten die in een natriumbeperkt dieet gebruikt kunnen worden: natriumarme ketjap manis, bamboe sate, djahe (gemalen gember), djintan (gemalen komijn), ketoembar (koriander), klapper (gemalen kokosnoot), knoflookpoeder, koenjit (gemalen curcuma wortel), laos (gemalen wortelsoort), mango chutney, santen (poeder/blok voor kokosmelk), sereh (citroengras). |
Chilipoeder met zout.
Knoflookzout, selderijzout en Gemengde kruiden met zout bijv.: Vetsin. Atjar tjampoer.
|
Mayonaise, mosterd, slasaus, tomatenpuree, ketchup, curry en sambal mogen met mate worden gebruikt! Augurken en zilveruitjes bevatten veel natrium. Wanneer u één augurk of enkele zilveruitjes neemt, dan kunt u de gewone zoetzure augurk of zilveruitjes kiezen. Kies bij grotere hoeveelheden voor natriumarme augurken en zilveruitjes!
Kijk bij twijfel altijd of er zout toegevoegd is aan kruiden/specerijen! Dit kunt u zien aan het natriumgehalte dat vermeld staat op de ingrediëntenlijst op de verpakking.
Tips voor koken met minder zout
Om ondanks het niet gebruiken van zout toch een lekkere smaak aan uw gerechten te geven volgen hier enkele tips en uitleg over het gebruik van kruiden en specerijen.
Zout is een smaakversterker. Dat wil zeggen dat zout de natuurlijke smaak van een gerecht beter laat uitkomen. Wanneer u gewend bent om tijdens het koken zout toe te voegen, zult u het zout beslist missen als u het niet meer gebruikt. Het lijkt dan alsof er minder smaak aan het eten zit. U zult echter na enige tijd beter gaan proeven. Dit duurt bij de één wat langer dan bij de ander.
Kruiden zijn aromatische planten die in streken met een gematigd klimaat groeien. Ze zijn over het algemeen sappig en groen. Hun bladeren, bloem, zaden en wortels worden (vers of gedroogd) gebruikt om in allerlei gerechten te verwerken. Voorbeelden van kruiden zijn tijm en bieslook.
Specerijen komen uit tropische landen. Ze worden zelden vers gebruikt. Het zijn gedroogde zaden, bessen, bast of wortels van meestal struiken of bomen. Hun smaak en geur zijn over het algemeen wat zwaarder en exotischer dan die van groene kruiden. Voorbeelden van specerijen zijn kaneel en kruidnagel.
De warme maaltijd
Vlees
Vlees is op veel manieren te bereiden. De meeste bereidingswijzen zoals bakken, braden of stoven zijn bekende manieren. Kies ook eens een andere bereidingswijze zoals grilleren, gebruik van een römertopf, fonduen, barbecuen of gourmetten. Eventueel kunt u uw vlees van te voren marineren met een marinade van rode wijn, azijn en/of natriumarme ketjap, wat peper en suiker, een fijn gesnipperde ui, laurierblad en één à twee kruidnagels.
Vis
Vis is een goede vervanging voor vlees. Naast de bovengenoemde bereidingswijzen kunt u vis ook smakelijk bereiden in aluminiumfolie. Leg verse of diepvriesvis op een stukje aluminiumfolie en bedek de vis met plakjes tomaat, ui, wortel, fijne peterselie, selderij, dille en peperkorrels. De aluminiumfolie goed dichtvouwen en in een hete oven of onder de grill gaar laten worden.
Jus
Bij de bereiding van vlees ontstaat jus. Deze kunt u lekker maken door toevoeging van bijvoorbeeld:
- een gesnipperd uitje;
- een geperst teentje knoflook;
- een in stukjes gesneden paprika;
- plakjes champignon;
- stukjes tomaat of natriumarme tomatenpuree;
- scheutjes wijn;
- natriumarme juspoeder
Groenten
Verse groente bevat van nature een kleine hoeveelheid natrium, dit geldt ook voor diepvriesgroente zonder toevoeging (naturel). Uitzonderingen hierop zijn bijvoorbeeld de diepvriesgroente à la crème en de rode kool met appeltjes waaraan, evenals aan alle blikgroenten, zout is toegevoegd.
Op smaak brengen van gekookte groente:
- Kook de groente met weinig water en zo kort mogelijk, dan blijven er veel van de natuurlijke smaakstoffen behouden;
- Een klontje boter of liever (dieet)margarine, scheutje azijn en/of een schepje suiker;
- Klein scheutje room bijvoorbeeld bij andijvie, prei en spinazie;
- Fijn gesneden ui, prei of verse tuinkruiden eventueel gefruit in dieetmargarine bijvoorbeeld bij wortelen, sperziebonen en bloemkool;
- Bestrooi de groente met beschuitkruimels, leg er een paar klontjes boter of (dieet)margarine op en laat er daarna in een voorverwarmde oven een korstje op komen.
Aardappelen
Ook al eten we steeds vaker aardappelvervangers zoals rijst en deegwaren, toch blijft de aardappel in Nederland een zeer gewaardeerd onderdeel van de warme maaltijd. Door de aardappelen met weinig water en zo kort mogelijk te koken blijven er veel van de natuurlijke smaakstoffen behouden. U kunt ook eens voor een andere bereidingswijze kiezen zoals:
- koken in de schil;
- poffen;
- pureren;
- bakken;
- verwerken tot salade;
- gratineren met natriumarme kaas.
Brood en broodbeleg
Wanneer u eens een keer een warme maaltijd met zout wilt eten of wanneer u gewend bent om meer dan vijf boterhammen te eten met hartig beleg, kunt u beter natriumarm broodbeleg gebruiken.
Gewone (Goudse) kaas of smeerkaas bevat gemiddeld 0,4 gram zout per plak. Een plak minder zoute kaas bevat 0,3 gram zout en natriumarme kaas bevat 0,03 gram zout.
Voorbeelden van licht gezouten kaas zijn : Milner, AH minderzout, Kees Kaas, Maaslander, Maasdammer, Leerdammer, Hollandse gatenkaas, Meerlander, Kernhemmer, Emmentaler en Gruyere.
Wanneer u natriumarme kaas in het begin weinig smaak vindt hebben, kunt u variëren met verschillende soorten. Er zijn namelijk natriumarme kazen waaraan kruiden zijn toegevoegd, zoals komijn. Geschikte soorten kaas die weinig natrium bevatten zijn: Natria kaas (gemaakt van natriumarm dieetzout) en kaasspread met tuinkruiden.
Hieronder volgen een aantal tips om uw broodbeleg zoutarm en toch smakelijk te maken.
- Natriumarme kaas belegd met bijvoorbeeld een beetje natriumarme mosterd, rauwkost, fruit of een beetje jam.
- Maak gehakt of kipfilet pittig op smaak met kruiden en braad het in hete olie of vet. Laat het afkoelen en serveer het in dunne plakjes op brood.
- Tartaar kunt u ook op brood eten, eventueel met uienringen en peper.
- Kwark, Hüttenkäse en roomkaas naturel zijn ook goede broodbeleggers met minder zout. Eventueel kunt u deze op smaak maken met verse klein gesneden tuinkruiden, stukjes fruit of jam.
- Zoet broodbeleg, pindakaas of fruit bevat weinig zout.
- Een gekookt of gebakken ei zonder zout.
- Wanneer u wilt weten welke kruiden en/of specerijen in bepaalde gerechten smakelijk zijn kunt u gebruik maken van de kruidenwijzer, welke u apart krijgt uitgereikt.
Voor meer mensen koken als er één persoon een zoutbeperkt dieet volgt.
- Alles zonder zout bereiden en een portie eruit nemen. Aan de rest kunt u nu zout toevoegen en dit nog even laten doorkoken.
- Wikkel de aardappelen en de groente die zonder zout moeten worden gekookt in aluminiumfolie en kook ze zo met de rest van de aardappelen en groente mee.
- Bereid uw portie aardappelen en groente in de magnetron.
- Het vlees zouten op één stukje na. In het ongezouten stukje een prikker steken en dit meebakken in ongezouten boter of (dieet)margarine.
Tips voor uit eten
- Sommige restaurants houden rekening met een dieet. U kunt dit bespreken als u reserveert.
- Neem liever een fruitcocktail of rauwkostschoteltje als voorgerecht in plaats van een kop gewone gezouten soep.
- De meeste vlees- en visgerechten worden na de bestelling voor u klaargemaakt. U kunt vragen of de kok dit zonder zout wil bereiden.
- De sauzen bevatten vaak veel zout. Neem daarom maximaal één eetlepel saus of vraag een stukje ongezouten boter.
- Rauwkost met een beetje saus bevat weinig natrium in tegenstelling tot gekookte groente.
- Patates frites worden zonder zout gebakken. U kunt vragen of er geen zout overheen wordt gestrooid.
Tip voor op reis
U kunt bij het boeken van de reis doorgeven welk dieet u heeft. Vaak kan hier rekening mee worden gehouden.
Boek
Lekker zonder zout, geschreven door Anneke Geerts, ISBN 9021543613.
Vragen?
Als u vragen heeft over uw voeding, kunt u altijd uw diëtist raadplegen. De afdeling Diëtetiek is op werkdagen bereikbaar:
locatie Blaricum, T 088 753 22 60
locatie Hilversum, T 088 753 17 00