8 december 2020
Tergooi Podcast: neuroloog Hans Carpay over migraine
Tijdens zijn opleiding tot neuroloog zag Hans Carpay hoe ziek mensen kunnen worden van migraine. In deze aflevering van de Tergooi Podcast vertelt hij alles over bij deze ziekte waaraan naar schatting tien procent van de Nederlandse bevolking lijdt. “Er zijn mensen bij wie het leven echt verpest wordt door de migraine.”
Migraine is meer dan hoofdpijn, het is een chronische hersenziekte. Het komt in aanvallen en naast hoofdpijn treden misselijkheid en gevoeligheid voor licht en geluid op. Bovendien verergert de migraine bij toename van de inspanning. Door een migraineaanval kan iemand enkele uren tot enkele dagen niet functioneren. Een deel van de patiënten heeft voorafgaand aan de hoofdpijn zogenaamde auraverschijnselen waarbij het brein in een storingsmodus gaat en kortdurende stoornissen in het zien, halfzijdige tintelingen, onvermogen tot spreken en verlammingsverschijnselen zich voordoen.
Antwoorden op vragen over migraine
Vragen die langkomen in de podcast: Wat is migraine precies en bij wie komt het voor? Is het erfelijk? Zijn er verschillende vormen? Is migraine een progressieve ziekte en die dus steeds erger wordt? Kan je voorkomen dat je een aanval van migraine krijgt en zijn er activiteiten die het krijgen van een aanval juist uitlokken? Op welke manieren kan je voor migraine behandeld worden? Welk effect heeft het aanpassen van je leefstijl? Kan je er eigenlijk van genezen? En is er een verschil in de behandelmethodes tussen vroeger en nu?
Over Hans Carpay
De antwoorden op deze vragen komen van neuroloog dr. Hans Carpay (1962), expert op het gebied van migraine. Hij hield zich als neuroloog in Tergooi (sinds 1997) en als onderzoeker in het LUMC meer dan 20 jaar bezig met migraine. Hij is in de loop der jaren anders gaan denken over de ziekte. Meer en meer is hij onder de indruk geraakt van de worsteling – fysiek en psychisch – waar mensen met migraine mee te maken hebben. Over migraine schreef hij het boek ‘Migraine is geen hoofdpijn’. In Tergooi werkte hij op de Polikliniek Neurologie waar patiënten na verwijzing van hun huisarts in Tergooi terecht kunnen.
Over de Tergooi Podcast
In de Tergooi Podcast staat iedere aflevering een boeiend medisch onderwerp centraal. Beluister ook de andere afleveringen via de podcastpagina op onze website. Je kunt de Tergooi Podcast ook vinden op Spotify, Apple Podcasts, Podimo, SoundCloud of YouTube Music. Laat daar een review achter en volg ons, zodat je geen aflevering mist.
E-mail nieuwsbrief