Start bomenkap voor nieuwbouw Tergooi

2 oktober 2017

Start bomenkap voor nieuwbouw Tergooi

Op maandag 2 oktober wordt gestart met de kap van ongeveer 1000 bomen voor de eerste fase van de nieuwbouw van Tergooi op Monnikenberg in Hilversum. De nieuwbouw van Tergooi wordt ingepast in het bestaande bos en maakt onderdeel uit van het gezondheidspark. Bijna alle bomen worden uiteindelijk herplant en de financiële waarde van de overige bomen wordt geïnvesteerd in natuurontwikkeling.

 

De bomenkap vindt voor het grootste deel plaats ten zuiden van het bestaande ziekenhuis en is na de aanleg van de hoofdontsluiting aan de Soestdijkerstraatweg de eerste zichtbare stap in de eerste fase van de nieuwbouw voor Tergooi. Op de vrijgekomen ruimte moet uiteindelijk het nieuwe ziekenhuisgebouw verrijzen, maar bijvoorbeeld ook een parkeergarage en het nieuwe onderkomen voor de RAV. De werkzaamheden duren naar verwachting twee weken waarbij ernaar wordt gestreefd de hinder voor patiënten, bezoekers, medewerkers en omwonenden tot een minimum te beperken. Tijdens de werkzaamheden kan hinder worden ondervonden van o.a. geluidoverlast, trillingen en beperkte bereikbaarheid van terreindelen.

De gekapte bomen worden deels verwerkt als natuurlijke afscheiding bij de landschapherinrichting op  Monnikenberg. De bomen die pas gekapt hoeven worden wanneer Tergooi te zijner tijd de tweede fase van de nieuwbouw realiseert, blijven allemaal staan totdat de tweede fase daadwerkelijk van start gaat. Overigens is ook voor de tweede fase herinvestering in de natuur van kracht die verder gaat dan alleen herplant.

De initiatiefnemers op Monnikenberg (Tergooi, Merem Behandelcentra, Goois Natuurreservaat en HPG Hilversum) en de gemeente Hilversum hebben afgesproken een duurzaam Monnikenberg te ontwikkelen. Naast de boomrijke lanen en het bestaande bos wordt er een park aangelegd (de groene wig), worden bestaande groenvoorzieningen hersteld en komen er wandel- en fietspaden. Het oostelijk deel – in eigendom en beheer van het Goois Natuurreservaat – blijft natuurgebied. In 2012 is het Monnikenberg Groenfonds opgericht waardoor natuurbeheer en -behoud voor de komende 100 jaar zijn geborgd. De kosten voor onderhoud en beheer van het natuurgebied worden gefinancierd vanuit de ontwikkeling van de woningbouw.

Naast het realiseren van de nieuwbouw in Hilversum ontwikkelt Tergooi samen met huisartsen en zorgpartners een nieuwe vorm van integrale zorg. Met zorgcentra in de regio wil het ziekenhuis op een toekomstbestendige manier blijven voorzien in een groeiende behoefte van patiënten om daar waar het kan, de zorg zo dicht mogelijk bij huis te hebben. Het nieuwe concept moet het mogelijk maken om diverse vormen van medische zorg, zoals bijvoorbeeld huisartsenzorg, medisch specialistische zorg, diagnostische zorg, geboortezorg en andere zorgdisciplines in gezamenlijkheid en als mogelijk onder één dak aan te bieden. Momenteel worden de plannen hiervoor voor de omgeving Blaricum en de omgeving Weesp verder uitgewerkt.

Ook zet Tergooi in de komende jaren in op verdere digitalisering van de zorg via e-health om de service naar en het gemak voor patiënten aanzienlijk te vergroten. Bijvoorbeeld door e-consults wordt de patiënt ontlast, omdat die minder vaak naar het ziekenhuis hoeft te komen dan nu het geval is.

Patiënten kunnen op de huidige ziekenhuislocaties in Hilversum en Blaricum in ieder geval terecht tot en met 2021. Vanaf 2022 zal de nieuwbouw in Hilversum, die eerst wordt gecombineerd met de huidige locatie, worden voltooid. De ontwikkelingen rond de bouw van ons nieuwe ziekenhuis en de inrichting van de toekomstige zorg zijn o.a. te volgen via de bouwkrant Bouwen aan Tergooi.

Deel dit bericht:

E-mail nieuwsbrief