Corona-schade

snel wegwerken

10 juli 2020

Tergooi denkt corona-schade snel weg te werken
Mensen wachtend voor de triagetent voor Tergooi. © Foto Studio Kastermans/Alexander Marks

Tergooi denkt corona-schade snel weg te werken

Ziekenhuis Tergooi denkt de achterstanden – en dus de schade – als gevolg van de coronacrisis eind dit jaar bijna helemaal te hebben weggewerkt. Dat blijkt uit antwoorden van ziekenhuisbestuurder David Voetelink op vragen van De Gooi- en Eemlander.

 

Een poosje geleden, bij het opstellen van de jaarrekening 2019, dacht de Tergooi-top nog dat ’de gevolgen voor de continuïteit van de bedrijfsactiviteiten’ van het ziekenhuis ’beperkt’ zouden zijn. “De impact over de eerste maanden (van 2020, red.) is bij benadering 1.500.000 euro’’, zo staat in het jaardocument.

Harder

Inmiddels staat wel vast dat de klap aanzienlijk harder is aangekomen. In de maanden maart, april en mei zakte de omvang van de zorg naar ongeveer 60 procent van het niveau in voorgaande jaren, aldus bestuurder David Voetelink. Dat komt doordat zorg voor ’gewone’ patiënten op het hoogtepunt van de coronacrisis op een zo laag mogelijk pitje werd gezet.

Nu de ’gewone’ zorg weer volop wordt verleend probeert Tergooi de opgelopen achterstanden weg te werken. “We verwachten dat we aan het einde van het jaar op een niveau van circa 95 procent van de in 2019 geleverde zorg komen’’, aldus Voetelink. Een belangrijke voorwaarde voor dat resultaat is het uitblijven van een tweede coronagolf. Als het lukt die 95 procent te halen, dan ’mag dat een prachtige prestatie genoemd worden van alle medewerkers van Tergooi’, meent Voetelink. Behalve op de ’gewone’ zorg heeft de coronacrisis ook negatieve invloed gehad op onderwijs en onderzoek bij Tergooi.

Grote bedragen

Ook een (nog) niet weggewerkte achterstand van vijf procent gaat overigens om grote bedragen. Vorig jaar bedroegen bij Tergooi de inkomsten uit zorgprestaties ruim 257 miljoen euro. Vijf procent daarvan is een kleine 13 miljoen euro. Eind vorige week hebben ziekenhuizen en ziektekostenverzekeraars afgesproken dat de financiële schade als gevolg van de coronacrisis voor rekening komt van de verzekeraars. Zij gaan dus betalen voor niet geleverde zorg. Over de vraag wie de coronarekening moet voldoen, liepen al sinds begin mei gesprekken. Die rekening bestaat in hoofdzaak uit twee componenten: niet geleverde ’gewone’ zorg plus extra uitgaven voor de behandeling van coronapatiënten.


Dit artikel verscheen op 8 juli 2020 in de Gooi en Eemlander en is geschreven door Ronald Frisart en is met toestemming gepubliceerd op de website van Tergooi.

Deel dit bericht:

E-mail nieuwsbrief