Tergooi internist Pieter Willem Kamphuisen benoemd tot bijzonder hoogleraar Vasculaire geneeskunde aan de UvA

28 januari 2021

Tergooi internist Pieter Willem Kamphuisen benoemd tot bijzonder hoogleraar Vasculaire geneeskunde aan de UvA

Tergooi internist Pieter Willem Kamphuisen is op 1 oktober 2020 benoemd tot bijzonder hoogleraar Vasculaire geneeskunde aan de geneeskundefaculteit van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Kamphuisen doet onderzoek naar de preventie van hart- en vaatziekten en onderzoekt de wisselwerking tussen kanker en hart- en vaatziekten. Zijn kennis en onderzoek gebruikt hij om de kwaliteit van zorg in Tergooi voor deze patiëntengroep verder te verbeteren.

 

Het vakgebied vasculaire geneeskunde concentreert zich op aandoeningen van het bloedvatenstelsel, zoals bijvoorbeeld aderverkalking. Een belangrijk deel van het hoogleraarschap van Kamphuisen richt zich daarop. “Ik onderzoek hoe je hart- en vaatziekten kan voorkomen en hoe je de risicofactoren het best kunt behandelen.’’

Hart- en vaatziekten eerder voorkomen

“Een van mijn projecten is samen met huisartsenpraktijken bekijken hoe we beter aan preventie kunnen doen bij mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Een hoog cholesterol is bijvoorbeeld een van de belangrijkste risicofactoren. Dit is makkelijk te behandelen met statines (medicijnen die het cholesterol verlagen), maar in de praktijk loopt het vaak niet goed.”

Kamphuisen ontwikkelde samen met Karin Arkenbout, cardioloog in Tergooi, en verschillende huisartsen een protocol om mensen met een verhoogd risico tijdig te signaleren en met de juiste statines te behandelen. Een onderdeel van het vernieuwde protocol is het inzetten van een zogenaamde kalkscoretest. Hierbij wordt een scan gemaakt van het hart om te kijken of er kalkaanslag te vinden is in de kransslagader. ‘’Nu wordt het risico op hart- en vaatziekten vaak ingeschat aan de hand van de bloeddruk of cholesterolwaarde in het bloed. Dat is veel minder betrouwbaar. Door een duidelijk protocol op te zetten met artsen uit de eerste lijn kunnen we hart- en vaatziekten eerder opsporen en behandelen. Dat is ook goed voor de kosteneffectiviteit.”

Bloedstolling en kanker

Een ander aandachtsgebied van Kamphuisen is de relatie tussen bloedstolling (trombose) en kanker. “Stolling speelt een cruciale rol bij de ontwikkeling van kanker. Een tumor gebruikt de processen uit de bloedstolling namelijk om te groeien en uit te zaaien. We zien dat vijf tot tien procent van de kankerpatiënten last krijgt van trombose of een longembolie.” Kamphuisen wil uitzoeken welke kankerpatiënten trombose krijgen, en andersom: wie van de mensen met trombose krijgt daarnaast kanker. “Als je dit kunt voorspellen bijvoorbeeld aan de hand van bepaalde bloedwaarden, kunnen we kanker eerder opsporen.’”

Meerwaarde voor patiënten van Tergooi

Kamphuisen: “Mijn benoeming tot bijzonder hoogleraar is ook van groot belang voor patiënten die ik behandel in Tergooi. Het doen van onderzoek draagt bij aan de kwaliteit van zorg; zo kunnen we er voor zorgen dat we mensen nog beter kunnen behandelen. En dat een hoogleraar werkzaam is in een algemeen ziekenhuis, is best bijzonder. Onlangs is ook mijn collega Frans Plötz, kinderarts, benoemd tot bijzonder hoogleraar. Dat geeft wel aan welk belang Tergooi hecht aan de verbetering van kwaliteit van zorg door het doen van onderzoek.”

Loopbaan

Kamphuisen studeerde in Leiden en promoveerde op een studie naar het risico op trombose. In Nijmegen volgde hij de opleiding tot internist met als differentiatie Vasculaire geneeskunde. Hij werkte een jaar in Perugia, Italië, waar hij zijn kennis van de vasculaire geneeskunde verder uitbreidde. Van 2006 tot 2011 was Kamphuisen staflid Vasculaire geneeskunde bij het AMC en in 2011 werd hij hoogleraar Vasculaire geneeskunde aan het UMCG.

Sinds 2016 werkt Kamphuisen als vasculair internist in Tergooi, een van de opleidingsziekenhuizen uit de regio van Amsterdam UMC. Vanuit daar heeft hij de onderzoekslijnen met het Amsterdam UMC opnieuw leven in geblazen. Zo kwam de aanstelling tot bijzonder hoogleraar tot stand. Kamphuisen is lid van de Nationale Richtlijncommissie Antistolling die ook tijdens corona erg actief is toen bleek dat er bij Covid-19 een verhoogd risico op trombose en longembolie bestaat.

 

Deel dit bericht:

E-mail nieuwsbrief