1 februari 2019
Tergooi neemt moderne SPECT-CT scanner in gebruik
Op vrijdag 1 februari 2019 neemt de Hilversumse wethouder Karin Walters (Zorg en Welzijn) de nieuwste versie van de SPECT-CT scanner officieel in gebruik in Tergooi locatie Hilversum. Een SPECT-CT scanner combineert nucleair onderzoek en een CT-scan. Deze apparatuur maakt een topklinische behandeling mogelijk door een snellere en betere diagnose. Patiënten kunnen voor dit geavanceerde onderzoek nu in de eigen regio terecht.
De SPECT-CT scan maakt via nucleair onderzoek zichtbaar hoe een licht radioactieve stof zich door het lichaam en de organen beweegt en waar de afwijking zich bevindt. De CT-scan bepaalt de exacte locatie van de afwijking. Door speciale technieken in dit state-of-the-art toestel blijft de stralingsbelasting voor de patiënt laag.
Afwijkingen sneller opsporen
Medisch specialist Sanne van der Haar, nucleair geneeskundige van Tergooi: ‘Met de SPECT-CT scanner sporen we afwijkingen sneller en met meer zekerheid op dan voorheen. Ook kunnen we afwijkingen beter uitsluiten. De scan maakt zeer gedetailleerde, driedimensionale opnames die we in afzonderlijke plakjes bekijken. Afwijkingen die op routinefoto’s niet te zien zijn, zijn nu wel zichtbaar. We zien waar de afwijking precies zit en hoe uitgebreid deze is verspreid. Voor de patiënt betekent dit een betere diagnose en een snellere start van de juiste behandeling.’
De SPECT-CT scanner wordt voor verschillende onderzoeken ingezet, maar biedt vooral voor patiënten met orthopedische en oncologische aandoeningen een enorme meerwaarde. Van der Haar: ‘Patiënten kunnen voor dit geavanceerde onderzoek nu in de eigen regio terecht. Ook hoeven ze maar één (gecombineerd) onderzoek te ondergaan, in plaats van twee aparte onderzoeken.’
Betere apparatuur om botontkalking te meten
Naast de SPECT-CT scanner beschikt de afdeling radiologie en nucleaire geneeskunde sinds kort ook over de nieuwste DEXA-scanner om botontkalking (osteoporose) te meten en eventuele wervelinzakkingen vast te stellen. ‘Botontkalking blijft vaak onopgemerkt totdat botbreuken ontstaan’, stelt radioloog Thomas Jongsma. ‘Deze breuken komen vaak voor bij ouderen en veroorzaken veel ongemak. Met deze scanner kunnen we botontkalking beter en sneller vaststellen, zodat we deze patiënten kunnen behandelen vóórdat botbreuken ontstaan.’
Hightech-innovatie
De aanschaf van beide scanners is een hightech-innovatie die past binnen de ambitie van Tergooi om topklinische zorg te bieden die zinvol, doordacht en toekomstbestendig is. Het ziekenhuis biedt daarmee toegankelijke zorg van de hoogste kwaliteit en doelmatigheid. In de regio en dicht bij huis. Er zullen naar verwachting jaarlijks vele honderden extra scans in Tergooi worden uitgevoerd.
Vriendenstichting
De Stichting Vrienden van Tergooi heeft zich ingezet om de aanschaf van de SPECT-CT scan mogelijk te maken. De vriendenstichting helpt het ziekenhuis om belangrijke voorzieningen te realiseren die substantieel bijdragen aan een zo prettig mogelijke behandeling in het ziekenhuis. Zo leverde de stichting ook een belangrijke bijdrage in de fondsenwerving voor o.a. de het Mammacentrum Chemotuin en de Groene Kas.
Update 1 februari 2019
De officiële ingebruikname van de nieuwe SPECT-CT scanner vond vrijdag 1 februari tussen 15:00-16:15 uur plaats op de afdeling Radiologie/Nucleaire Geneeskunde van Tergooi, locatie Hilversum.
Wethouder Karin Walters (Zorg en Welzijn) heeft vrijdag de nieuwste SPECT-CT scan in Tergooi officieel in gebruik genomen. Zij deed dat door een goudzilveren lint door te knippen in het bijzijn van medisch specialisten, raad van bestuur en genodigden. Volgens Walters is de aanschaf van de scanner ‘een aanwinst voor inwoners de Gooi en Vechtstreek, omdat patiënten kunnen voor geavanceerd onderzoek nu in de eigen regio terecht kunnen’.
E-mail nieuwsbrief