1 oktober 2019
Negen tips voor een gezonder vrouwenhart
Op maandag 30 september stond de afdeling cardiologie van Tergooi tijdens Dress Red Day 2019 uitgebreid stil bij hartziekten bij vrouwen. In de ochtend gaven interventiecardioloog Karin Arkenbout en gynaecoloog Corry de Koning lezingen en was er in de Gehoorzaal een Informatiemarkt voor het Vrouwenhart. In de middag vonden hartrisicochecks plaats en kregen bezoekers een rondleiding door een reuzenhart. Na afloop gaven de hoofdrolspelers van deze bijzondere dag negen tips voor een gezonder vrouwenhart.
Interventiecardioloog Karin Arkenbout
Met name na de menopauze lopen vrouwen een hogere kans op een hartinfarct. Vanaf 60 jaar zou het cholesterol jaarlijks moeten worden bepaald. Vrouwen met hoge bloeddruk die roken lopen al op jongere leeftijd gevaar, zeker als zij in de zwangerschap ook al een hoge bloeddruk hadden. Een gezonde leefstijl (met voldoende bewegen en gezonde voeding) en op gezette tijden controle van bloeddruk en cholesterol (met eventuele behandeling) maakt dat je je risico op een hartinfarct fors verlaagt. Luister ook naar mijn interview in de Tergooi Podcast waarin ik uitgebreid stil sta bij hartziekten bij vrouwen.
Cardioloog Colette Saraber
Veel vrouwen weten niet dat hart- en vaatziekten de belangrijkste doodsoorzaak bij vrouwen in Nederland zijn. Vrouwen zijn geen mannen. Daarom is het belangrijk om te weten dat hartklachten zich bij vrouwen op een andere manier kunnen manifesteren dan bij mannen. Dus heb je bepaalde risicofactoren en heb je (hart)klachten die je niet vertrouwt? Ga dan naar je huisarts. Neem geen risico en denk aan je hart
Gynaecoloog Corry de Koning
De overgang is een fase waarin veel verandert voor een vrouw en is zeker een uitdaging. Sta eens goed stil bij je leefstijl en wees lief voor jezelf en probeer minder stress in je leven toe te laten. Bij ernstige menopauzale klachten kan hormoontherapie goed helpen. Na de overgang wordt het cardiovasculaire risicoprofiel van vrouwen ongunstiger. Hierdoor neemt het risico op hart- en vaatziekten bij vrouwen toe.
Diëtisten Beate Visser-Voorma en Anja Grimmelius
Een gevarieerd voedingspatroon is heel belangrijk; geen enkel voedingsmiddel is 100% ongezond of gezond. Het geheel aan wat u eet en drinkt, bepaalt of u een gezond voedingspatroon heeft. Gebruik daarom de Schijf van Vijf als basis voor een gevarieerde volwaardige voeding. En vermijd ook alles waar ’te’ voor staat (behalve tevreden), zoals te veel verzadigd vet, suiker en zout of te weinig vocht en voedingsvezel.
Fysiotherapeut Alissa de Haan
Het ontwikkelen of hervatten van een actieve leefstijl is een van de doelen die van groot belang zijn tijdens de Hartrevalidatie. Bij deze revalidatie geven wij aandacht aan de specifieke klachten die bij vrouwen kunnen voorkomen. Een actieve leefstijl kan de risicofactoren en daarmee ook de vrouwspecifieke risicofactoren (bijvoorbeeld hormonale afwijkingen) aanzienlijk verlagen. Zorg er daarom voor dat je iedere dag minstens dertig minuten per dag matig tot intensief beweegt (Nederlandse Norm Bewegen). Naast voordelen voor het hart, bloedsomloop en bloeddruk, verbrand je ook calorieën en krijg je een beter humeur! Ook neemt je stress af en wordt je verouderingsproces vertraagd. Blijf dus in beweging!
Verpleegkundig overgangsconsulent Martine den Hoedt
De overgang is een periode waarin je hormoonbalans verandert. De klachten die kunnen ontstaan variëren van opvliegers, nachtzweten, stemmingswisselingen tot slapeloosheid en pijnlijke gewrichten. Daarnaast stijgt het risico op onder andere hart- en vaatziekten en osteoporose. Mijn tip: wees vanaf de overgang extra bedacht op hart en- vaatziekten. De overgangsconsulent luistert, adviseert en brengt de risico’s op onder andere hart en vaatziekten in kaart. Gezond leven vermindert overgangsklachten en de kans op hart- en vaatziekten.
Verpleegkundig specialist cardiologie Astrid de Vries
De tip die ik vrouwen graag zou willen meegeven is: vraag je als vrouw af welke risicofactoren voor hart- en vaatziekten bij jou van toepassing zijn. Ken je bloeddruk-, cholesterol- en bloedsuikerwaarden en draag zorg voor een gezonde leefstijl. Niets is zo moeilijk als het aanpassen van je leefstijl. Op eigen kracht verandering realiseren is best moeilijk. Zoek daarom laagdrempelig hulp bij stoppen met roken, afvallen en/of meer bewegen. Daarmee vergroot je je kans op succes.
Senior verpleegkundige cardiologie Ria Halsema
Mijn tip is eigenlijk dat je ervoor moet zorgen om mij niet te zien. 😜 Op preventief gebied kan je zelf zoveel dingen doen die je hart gezond houden. Bijvoorbeeld gezonde voeding en voldoende bewegen. En veel mensen drinken onbewust toch teveel alcohol. Maar mijn ultieme tip is: stop met roken! Roken heeft een verwoestende werking op het hart en onze bloedvaten. Ook stoppen op latere leeftijd heeft altijd zin. Dus maak een afspraak op onze stoppen-met-rokenpoli.
Leefstijlcoach Marjolein van Driel
Het hart is van levensbelang. Een zittende leefstijl en een gezond hart gaan niet samen. Een gebrek aan lichaamsbeweging vergroot de risico’s op hartproblemen. Kom dus in beweging! De voordelen van sportbeoefening voor het hart zijn snel merkbaar: in slechts enkele maanden zie je de resultaten van regelmatig trainen. Een hartspier die sterker is, moet minder hard werken: je hartslag in rust zal 15 tot 20% lager zijn dan voor je met trainen begon. Alle beweging is al beter dan op de bank zitten, dus iedere avond even een klein ommetje wandelen levert al gezondheidswinst op!
Interview met Karin Arkenbout
Interview met interventiecardioloog Karin Arkenbout in de Tergooi Podcast
Interview met interventiecardioloog Karin Arkenbout op Radio NH Gooi
E-mail nieuwsbrief