Trombosedienst informatie voor verwijzers

Trombosedienst informatie voor verwijzers

Op deze pagina staat informatie voor huisartsen, specialisten, apothekers en tandartsen over de werkwijze van de trombosedienst.

Informatie voor huisartsen/specialisten

Aanmelden trombosedienst

Voor de start van de behandeling met Vitamine K Antagonisten (VKA) moet u alle relevante medische gegevens aan de trombosedienst doorgeven. Wilt u bij het aanmelden van nieuwe patiënten gebruik maken van ons aanmeldformulier? De trombosedienst neemt altijd tijdig contact op met uw patiënt voor een eerste afspraak.

Om patiënten aan te melden kunt u het aanmeldformulier printen en invullen. Wilt u de voorzijde van het formulier volledig invullen en ondertekenen? Deze mailt u naar . Wilt u het originele aanmeldformulier aan de patiënt meegeven?

Na een ziekenhuisopname dient de patiënt weer her-aangemeld te worden. Ook daarvoor gebruikt u het aanmeldformulier; de afhandeling is als hierboven aangegeven. Indien een patiënt kortgeleden nog bij ons onder behandeling was, verdient het de voorkeur te overleggen, zodat de herstartdosering aan de reeds bekende historie kan worden gerelateerd.

In de Kunst van het Doseren vindt u de vigerende richtlijn voor het doseren van VKA voor trombosediensten die zijn aangesloten bij de Federatie Nederlandse Trombosediensten (FNT).

Aandachtspunten tijdens antistollingsbehandeling

In bovengenoemde Kunst van het Doseren staan verschillende aspecten beschreven, die tijdens antistollingstherapie van belang zijn, zoals:

  • Beleid bij bloedingen
  • Zwangerschap
  • Beleid bij ingrepen
  • Interactie met andere geneesmiddelen

Ondergaat uw patiënt binnenkort een ingreep? Vul dan het Meldformulier ingrepen in en mail dit via Zorgmail naar . Het door u aangegeven beleid wordt door de trombosedienst uitgevoerd.

Schrijft u nieuwe co-medicatie voor of stopt u deze? Raadpleeg dan www.fnt.nl, kwaliteit, VKA interacties. Daar vindt u de up-to-date “standaard afhandeling cumarine (VKA)-interacties”, een overzicht van de recente wijzigingen in de “standaard” en enkele antistollingsbehandeling-gerelateerde kennisdocumenten. Er is een goed functionerend meldsysteem van apotheken naar de trombosedienst in geval van de start of eventueel stop van interacterende medicatie.

Bij opname in het ziekenhuis adviseren wij om de doseerbrief aan de patiënt of bij de trombosedienst op te vragen. Zo kan tijdens de opname en bij ontslag uit het ziekenhuis rekening gehouden worden met de bekende individuele onderhoudsdosering.

Medisch overleg/advies

Voor intercollegiaal overleg is de Vakspecialist van de Trombosedienst op werkdagen bereikbaar van 08:00 – 16:15 uur op T 088 753 2822. Na 16:30 uur kunt u voor medisch overleg bellen met T 085 400 03 39. Dit nummer is uitsluitend bedoeld voor artsen, specialisten, tandartsen en apothekers.

Patiënteninformatie

Aan nieuwe patiënten wordt de FNT folder “informatie voor mensen die antistollingsmiddelen gebruiken” uitgereikt. Deze folder is ook beschikbaar in het Engels en is te downloaden van www.fnt.nl, ingang patiënten, patiëntenvoorlichting.

Informatie voor apothekers

De trombosedienst heeft met de regionale apotheken afspraken gemaakt over de overdracht van medicatiegegevens. De vigerende Richtlijn Overdracht Medicatiegegevens is daarbij leidend en de uitvoering is aangepast aan de specifieke behoeften van de trombosedienst. Het betreft tenminste de volgende overdrachtsmomenten:

  • bij de start van de Vitamine K Antagonist (VKA) behandeling vraagt de trombosedienst een actueel medicatie overzicht op. De huisarts ontvangt het bericht in cc ter informatie. De apotheek verstrekt dit overzicht binnen 24 uur;
  • na een ziekenhuisopname wordt eveneens een actueel medicatie overzicht opgevraagd;
  • bij de start en eventueel stop van interacterende medicatie verstuurt de apotheek een melding naar de trombosedienst, conform de Standaard afhandeling cumarine (VKA) interacties (voor de Standaard, zie www.fnt.nl, ingang kwaliteit, VKA interacties).
    De trombosedienst heeft een interne afhandeling met betrekking tot de VKA dosering en controletermijn;
  • bij wijziging van VKA preparaat of bij het stoppen van de VKA behandeling informeert de trombosedienst de apotheker.

Op indicatie kan de trombosedienst om specifieke informatie vragen, bijv. een medicatie verstrekkingenoverzicht. De trombosedienst vraagt vooraf toestemming aan de patiënt voor de overdracht van medische informatie.

Medisch overleg/advies apothekers

Voor intercollegiaal overleg is de Vakspecialist van de Trombosedienst op werkdagen bereikbaar van 08.00 – 16.15 uur op T 088 753 28 22. Na 16:30 uur kunt u voor medisch overleg bellen met T 085 400 03 39. Dit nummer is uitsluitend bedoeld voor artsen, tandartsen en apothekers.

Informatie voor tandartsen

Melding van een tandheelkundige ingreep

Patiënten die tijdens het gebruik van vitamine K antagonisten (VKA) een tandheelkundige ingreep moeten ondergaan dienen volgens het geldende KIMO protocol begeleid te worden. Het is van belang, dat tandheelkundige ingrepen tijdig aan de trombosedienst worden gemeld, zodat de VKA behandeling indien nodig bijgestuurd kan worden en de INR maximaal 48 uur voor de ingreep extra gecontroleerd kan worden.
U kunt een ingreep melden door dit Meldformulier tandarts, in te vullen en mee te geven aan de patiënt of via Zorgmail op te sturen naar de trombosedienst E .

Telefonisch overleg

Wilt u minimaal één week voor de geplande datum de ingreep aan de Trombosedienst melden? Voor intercollegiaal overleg is de Vakspecialist van de Trombosedienst op werkdagen bereikbaar van 08.00 – 16.15 uur op T 088 753 28 22. Na 16:30 uur kunt u voor medisch overleg bellen met T 085 400 03 39. Dit nummer is uitsluitend bedoeld voor artsen, tandartsen en apothekers.