Geriatrieteam op de spoedeisende hulp kijkt verder dan de breuk

3 oktober 2022

Geriatrieteam op de spoedeisende hulp kijkt verder dan de breuk
verpleegkundig specialist Geriatrie Vera Hogervorst en geriater Annemarieke de Jonghe

Geriatrieteam op de spoedeisende hulp kijkt verder dan de breuk

Sinds deze maand is in Tergooi MC een multidisciplinair geriatrieteam standaard betrokken bij de behandeling van ouderen op de spoedeisende hulp (SEH). Daarmee is de acute zorg voor kwetsbare ouderen sterk verbeterd. Na de pilot, die in mei 2020 van start ging, is de aanpak deze maand onderdeel geworden van de reguliere zorg.

 

Een uniek concept dat over specialismen en, letterlijk, over muren heen is geïmplementeerd. Het team werkt onder meer nauw samen met de verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT) in de regio Gooi en Vechtstreek. De ontwikkeling van dit zorgpad was onderdeel van het meerjarig programma Zorg Dichterbij dat is opgezet in samenwerking met Zilveren Kruis.

Multidisciplinair GEM-team

Sinds mei 2020 worden alle patiënten van 70 jaar en ouder die op de SEH van Tergooi MC binnenkomen, gescreend op kwetsbaarheid. Doel hiervan is om de oorzaak van het SEH-bezoek beter te onderzoeken en daarop te anticiperen. Als er sprake is van kwetsbaarheid wordt het Geriatric Emergency Medicine-team (GEM-team) betrokken bij de behandeling. Dit multidisciplinaire team bestaat uit een Verpleegkundig Specialist of a(n)ios Geriatrie, SEH-verpleegkundige, apotheker en apothekersmedewerker, transferverpleegkundige en een geriater. De directe samenwerking van deze verschillende specialismen leidt tot zorg die (nog) beter aansluit op de behoefte van de patiënt. Door toegespitste diagnostiek, zinvolle interventies gericht op kwaliteit van leven en snelle doorplaatsing naar de juiste zorg. Wanneer klinische opname niet nodig is, maar naar huis gaan ook niet haalbaar blijkt, zet het GEM-team zich in om een (tijdelijke) plaats in een zorginstelling of hospice te regelen, of wordt er thuiszorg geregeld. Ook zijn hulpmiddelen beschikbaar waarmee iemand zich thuis zelfstandig kan redden.

Minder opnames kwetsbare ouderen

Geriater Annemarieke de Jonghe: ‘Kwetsbare ouderen ‘verstoppen’ de SEH. Daar kan je over klagen óf je past je zorgpaden zodanig aan dat je zowel kwalitatief betere als efficiëntere zorg kunt bieden. Win-win dus. Wij vonden het hoog tijd om dat te gaan doen.” In Tergooi MC leidt de inzet van het GEM-team tot minder opnames. Het team zorgt ervoor dat patiënten (sneller) worden overgeplaatst van de SEH naar een zorginstelling in de regio voor herstel en revalidatie, of het team regelt zorg thuis. ‘Ook zien we dat kwetsbare ouderen minder vaak en minder snel terugkomen op de SEH en dat ze gemiddeld korter in ons ziekenhuis liggen.’ Hiermee is het GEM-zorgpad hét voorbeeld van de juiste zorg op de juiste plek: het leidt tot een verbetering van de kwaliteit, veiligheid, doelmatigheid en effectiviteit van de acute zorg voor ouderen.

Betere zorg en aandacht voor hele mens

De bedenkers van dit mooie concept zijn Vera Hogervorst, verpleegkundig specialist Geriatrie en promovenda acute ouderenzorg, en geriater Annemarieke de Jonghe. Met veel passie en doorzettingsvermogen hebben zij in een paar jaar tijd het zorgpad in Tergooi MC neergezet. Ze deelden hun kennis via een webinar en een online symposium. De links hiernaar zijn terug te vinden op de website, waar ook het handboek voor implementatie staat. Hiermee enthousiasmeren ze andere ziekenhuizen om een dergelijk concept neer te zetten en dat wordt inmiddels ook gedaan. Vera Hogervorst: ‘Dat is ontzettend leuk, maar het is vooral heel goed voor deze specifieke patiëntengroep, want met een GEM-team op de SEH lever je echt betere zorg. Omdat wij heel nauw samenwerken met de hoofdbehandelaar is de kwetsbare oudere snel en goed in beeld. Hierbij nemen we niet alleen alle relevante somatische, psychische, functionele en sociale problemen mee, maar ook de behandelvoorkeuren van de patiënt. Patiënten en mantelzorgers zijn erg te spreken over deze zorg. Ze vinden het fijn dat er meer aandacht is voor de hele mens, beter betrokken te worden bij keuzes over de behandeling en betere instructies voor thuis te krijgen. Daar doen we het voor.’

Verder kijken

Ook SEH-verpleegkundige Marjon Rowald ziet uit ervaring een duidelijke meerwaarde van het GEM-team. ‘Mijn moeder kwam na een val op de spoedeisende hulp terecht. Omdat ze positief werd gescreend op kwetsbaarheid, was het GEM-team snel in beeld. Zij keken verder dan de val en de pijnlijke heup en constateerden dat ze een urineweginfectie had. Voor de val waren we al bezig met een opname-indicatie voor een verpleeghuis en dat werd door de inzet van het team versneld. Dat was een opluchting, want eigenlijk ging het al niet meer thuis en anders was ze mogelijk weer naar huis gestuurd met alle gevolgen van dien.’

Handboek Geriatric Emergency Medicine (GEM)

Deel dit bericht:

E-mail nieuwsbrief