Onderzoek & innovatie
In Tergooi MC is er voor verpleegkundigen veel ruimte om zelf onderzoek te doen. Tergooi MC heeft al een medisch Wetenschapsbureau en in 2019 starten we met een verpleegkundig kernteam dat aan de slag gaat met zorgonderzoek.
Het doel is het coördineren en integreren van zorggerelateerd onderzoek, zodat dit een duidelijke plaats krijgt binnen de organisatie en de kwaliteit van de onderzoeken verbetert. Om verpleegkundigen toe te rusten met onderzoeksvaardigheden en een kritische klinische blik, hebben we twee leerlijnen: Klinisch Redeneren en Evidence Based Practice.
Klinisch Redeneren
Tergooi MC heeft sinds februari 2017 de ‘leerlijn klinisch redeneren en adequaat handelen’. Met deze leerlijn vergroten verpleegkundigen in Tergooi MC met elkaar hun kennis en vaardigheden, met als doel de zorg voor onze patiënten nog verder te verbeteren.
‘Het continue proces van gegevensverzameling en analyse gericht op de vragen en problemen van een individu en diens naasten, in relatie tot ziekte en gezondheid. Omdat ieder mens anders reageert op ziekte en behandeling zowel fysiologisch, psychologisch, functioneel als sociaal, maakt de verpleegkundige gebruik van een veelheid aan informatie’. (Marc Bakker, 2014)
De leerlijn bestaat uit zes activiteiten die leiden tot de competentie ‘klinisch redeneren’:
- Zelftesten over 17 zorgthema’s. Aan de hand van 10 vragen je kennis toetsen over anatomie, fysiologie en belangrijke pathologie.
- Interactieve colleges – door verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, arts-assistenten en andere experts – om weggezakte kennis weer op te halen.
- E-learning modules, waarin de theorie centraal staat: Klinisch redeneren, Vitaal bedreigde patiënt (SIS), Basic Life Support (BLS) of Advanced Life Support (ALS).
- Casuïstiektraining met een casus passend bij het specialisme (case mix) van de betreffende afdeling.
- Vaardigheidstraining gericht op het handelen in de praktijk: BLS, ALS, Vitaal bedreigde patiënt.
- Teamtraining (Crew Resource Management). Een multidisciplinaire scenariotraining door een gecertificeerde instructeur.
Contactpersoon leerlijn klinisch redeneren: Babs Fennis, opleidingsadviseur Tergooi MC Academie,
Leerlijn Evidence Based Practice
In 2018 is Tergooi MC gestart met de leerlijn Evidence Based Practice. In 5 workshops leren verpleegkundigen een klinische of kritische vraag uit de praktijk om te zetten naar een PICO en werken ze toe naar een wetenschappelijk antwoord op hun vraag. Ze worden hierbij intensief begeleid door master- en hbo opgeleide verpleegkundigen van Tergooi MC.
De verpleegkundigen krijgen de mogelijkheid om de resultaten van hun onderzoek te presenteren op het tweejaarlijkse wetenschappelijk symposium Tergooi MC Tomorrow. Tergooi MC werkt voor deze leerlijn samen met Peter Vink, epidemioloog in het AMC. Meer informatie staat op de website van de Omni Cura Academy.