Overzicht use cases

Zorg Dichterbij

135 use cases

Binnen het programma Zorg Dichterbij zijn in totaal 135 use cases opgestart. De use cases die zijn opgeschaald of nog lopend zijn, staan beschreven per categorie zorginnovatie. De gestopte use cases worden weergegeven in de categorie ‘Gestopt’.

 

Voor meer informatie, neem contact op via .

Diagnostiek op afstand

Screening slaapapneu bij atriumfibrilleren

Behandeling van Obstructief slaapapneu (OSA) verbetert de behandeluitkomsten van mensen met Atriumfibrilleren (AF). De OSAsense, een pulsoximetrie meter, gecombineerd met een online vragenlijst blijkt de best passende innovatie te zijn om de OSA screening op de AF polikliniek aanzienlijk te verbeteren. De STOP-BANG vragenlijst kan worden ingezet voor directe verwijzing naar de slaappoli bij hoog risico op OSA. Dit zetten we in op de AF poli bij patiënten met atriumfibrilleren. Op deze manier kan de patiënt met verdenking op OSA worden doorgestuurd naar de slaappoli.

Zorgpad OSAS

Er is op verschillende manieren gezocht naar het verbeteren van het zorgpad OSAS (KNO). Een voorstel om voor een deel van de patiënten het zorgpad te optimaliseren is uitwerkt, maar het is helaas niet gelukt om binnen de looptijd van het programma Zorg Dichterbij een pilot op te starten. Binnen de betrokken specialismen wordt nu onderzocht of het mogelijk is om deze verbetering zelf te organiseren en door te voeren.

Digitaal consult: video, telefonisch of berichten

Het digitaal consult komt in verschillende vormen voor: telefonisch, via video en via berichten. Voor videoconsulten en het versturen van berichten gebruikt Tergooi MC de app BeterDichterbij. Tergooi MC nodigt patiënt uit om de app BeterDichtbij te gebruiken. Vervolgens kan de arts de patiënt beeldbellen of berichten sturen en patiënten kunnen berichten terugsturen. Ook foto’s, bestanden en PDF’s kunnen eenvoudig en veilig worden uitgewisseld via BeterDichtbij.

Veel poli’s en afdelingen hebben use cases gedaan om BeterDichtbij in te zetten in specifieke zorgpaden. Hierdoor is het digitale consult een vast onderdeel geworden in deze zorgpaden. Hieronder staat een overzicht van de use cases die gedaan zijn binnen het programma Zorg Dichterbij. Daarnaast zijn er afdelingen die buiten het programma Zorg Dichterbij het videoconsult of de berichtenfunctie zijn gaan inzetten. Deze zijn niet opgenomen in onderstaand overzicht.

Telefonisch consult

• Chirurgie – Vaatchirurgie en Galblaaschirurgie
• Interne geneeskunde – Controle consulten
• Reumatologie

Videoconsult

• Anesthesiologie – Pre-operatieve screening
• Cardiologie – Stabiele chronische patiënten
• Gynaecologie – Controle na bevalling, verpleegkundig spreekuur, fertiliteit, bekkenbodempoli, kindergynaecologie
• Interne Geneeskunde – Controle consulten en Diabetes Type I
• Kindergeneeskunde
• Keel- Neus- Oorheelkunde – Controle na kinderdagprogramma, uitslag na gehoortest en eerste consult OSA
• Maag- Darm- en Leverziekten – Intake voor scopie
• Medische psychologie
• Neurologie – Uitslag scan en intake hoofdpijnpoli
• Oogheelkunde – Glaucoom en Maculastraat
• Psychiatrie – Bespreking behandelplan en inzet door therapeuten
• Reumatologie

Berichten

• Dermatologie – Actinische keratose en Acné
• Maag- Darm- en Leverziekten – Intake voor scopie
• Gynaecologie – Fertiliteit
• Interne geneeskunde – Controle consulten
• Poliklinische apotheek
• Urologie – Prostaatkanker

Ketenzorg / Samenwerkingsprotocol

1,5 lijns oogheelkunde

Huisartsen sturen patiënten met oogproblemen altijd door naar de oogarts. We willen het mogelijk maken dat de huisarts bij een aantal ingangsklachten gaat verwijzen naar een optometrist. De optometrist stuurt via Zorgmail de diagnose en advies naar huisarts. Als er tweedelijns zorg nodig is, dan verwijst de optometrist de patiënt door naar de oogarts. Hierdoor kunnen patiënten met laag complexe klachten binnen een week terecht bij de optometrist en worden patiënten met complexere klachten eerder geholpen bij de oogarts.

1,5 lijns wondzorg (Hololens)

De wondzorg in de regio is verbeterd door verbeterde samenwerking tussen de wondconsulent (chirurgie) en de thuiszorgverpleegkundige. Hierbij kan de Hololens ingezet worden. Hierdoor hoeven wondpatiënten in de VVT voor controle-/verbinding van de wond niet of minder naar het ziekenhuis te komen. De nieuwe werkwijze komt kwaliteit van zorg en comfort van patiënt ten goede. Meer hierover lees je in dit nieuwsbericht.

Actinische Keratose

Bij dermatologie zijn er transmurale zorgpaden gemaakt voor actinische keratose, basaalcelcarcinomen en gepigmenteerde laesies. Huisartsen hebben nu de mogelijkheid om een digitaal meekijkconsult aan te vragen. Daarnaast zijn er vier webinars (ook terug te kijken) georganiseerd voor huisartsen. Dit heeft de samenwerking tussen dermatologen en huisartsen verbeterd en voorkomt verwijzingen.

Antistolling naar 1e lijn

Bij de behandeling van patiënten die antistollingsmiddelen gebruiken (interne geneeskunde), zijn verschillende zorgverleners betrokken uit zowel de eerste als tweede lijn. Samenhang binnen de keten is essentieel maar veelal complex en een potentiële bron van fouten. Eén van de aanbevelingen uit de Landelijke Standaard Ketenzorg Antistolling (LSKA) – opgenomen in de aangepaste IGJ-kwaliteitsindicator voor antistollingsbeleid – is het vormgeven van lokale, multidisciplinaire samenwerking binnen het ziekenhuis om kwaliteit en veiligheid in antistollingszorg te vergroten. Binnen Tergooi MC spelen opgeleide trombosevigilantie-medewerkers hierin een centrale rol. Zij zorgen voor de borging van het casemanagement antistollingszorg door onder andere een centrale rol in (complicatie)screening, interne audits en up-to-date houden van protocollen. Sinds de start in 2021 is duidelijke verbetering in zorg merkbaar. Niet alleen hebben patiënten, zorgprofessionals en ketenpartners een duidelijk aanspreekpunt bij vragen, bovenal is de werkwijze een duidelijke kwaliteitsverbetering. Zo is onder meer de veiligheid van zorg verhoogd door een check op indicatie en dosering van antistollingsmedicatie bij complicaties. Dit alles voorkomt spoedopnames en daarmee ook ligdagen. Kijk hier voor het webinar en het handboek.

Cardiovasculair risicomanagement (CVRM)

Alle patiënten in de regio met een sterk verhoogd risico op hart- en vaatziekten én een verhoogd LDL-cholesterol worden in een nieuw protocol uniform behandeld door de cardiologen en internisten van Tergooi MC en de huisartsen in de regio. Dit protocol schrijft een adequate cholesterolverlager (statine) voor die minder bijwerkingen geeft dan andere statines en bij meer patiënten een adequate cholesterolspiegel geeft. Daarnaast wordt ingezet op digitale consultatie tussen huisarts en medisch specialist. Als de huisarts twijfelt over de juiste behandeling bij de patiënt en het protocol onvoldoende antwoord geeft, dan kunnen zij digitaal via Zorgdomein de medisch specialist consulteren. Met deze twee veranderingen kunnen we verwijzingen naar Tergooi MC verminderen, terwijl de huisarts sneller en beter geholpen wordt. Tot slot leidt dit protocol tot een uniform statinebeleid binnen Tergooi MC. Hierdoor voorkomen we events en kan de patiënt sneller terug naar de huisarts. Meer hierover lees je in dit nieuwsbericht.

COVID Vervroegd ontslag

Interne geneeskunde, longgeneeskunde en de huisarts hebben samen een protocol vervroegd ontslag opgesteld, waarbij patiënten met zuurstof en saturatiemeter vervroegd ontslagen kunnen worden. De zorg wordt overgedragen aan de huisarts die hen monitort. Lees hier het nieuwsbericht.

CT Calciumscore door huisarts

Bij patiënten die conform de NHG-standaard CVRM een laag risico hebben op hart- en vaatziekten, maar vanwege klachten of een belaste familieanamnese toch meer zekerheid gewenst is, huisarts nu zelf een CT-Calcium-score aanvragen. Voorheen werden deze patiënten verwezen naar de cardioloog. De radioloog rapporteert de uitslag naar de huisarts en die bespreekt dit met de patiënt. Indien de uitslag afwijkend is, kan de huisarts via een meekijkconsult advies inwinnen bij de cardioloog of de patiënt alsnog verwijzen. Op deze manier worden verwijzingen naar de tweede lijn voorkomen. Meer hierover lees je in dit nieuwsbericht.

Doorstroom patiënten cognitieve problematiek zonder diagnose 'lange liggers'

Geriatrische patiënten die lang wachten op passende vervolgzorg kampen vaak met cognitieve problematiek, terwijl er nog geen diagnose is vastgesteld. We doen dossieronderzoek om erachter te komen waarom een patiënt soms lang moet wachten op een diagnose en de juiste vervolgplek en kijken welke oplossingen er mogelijk zijn.

Fractuurpreventie

Bij alle patiënten die op de SEH van Tergooi MC zijn geweest met een fractuur aan de pols, heup, schouder, knie en/of wervelkolom en 50 jaar of ouder zijn, wordt vanuit de eerste lijn adequate diagnostiek toegepast om de patiënten met een hoog fractuurrisico op te sporen. Hierdoor kan deze groep patiënten effectieve en veilige medicatie krijgen en de therapietrouwheid worden gemonitord. Dit reduceert de kans op herhaalfracturen.
Meer hierover lees je in dit nieuwsbericht.

Ketenoptimalisatie Duizeligheid

Een patiënt met duizeligheidsklachten wordt op dit moment verwezen door de huisarts naar Tergooi MC en kan dan bij verschilkende specialisten uitkomen (KNO, Neurologie of Geriatrie) en vervolgens weer doorverwezen worden naar de duizeligheidspoli, valpoli of weer naar andere specialisten: om überhaupt duizelig van te worden! Om deze ongewenste variabiliteit van routes te voorkomen is de keten van verwijzing van de huisarts naar de behandeling en vervolgens de nazorg geoptimaliseerd. Deze kwaliteitsslag zorgt voor efficiëntere duizeligheidszorg en zal daarmee direct consulten besparen. Indirect zorgt deze efficiëntieslag voor een lager valrisico van patiënten doordat zij sneller en betere behandeld worden. Het bleek dat vooral de ingezet van gespecialiseerde fysiotherapie tussen de huisarts en de specialist van grote meerwaarde is voor het volledig in kaart brengen van het probleem en bij BPPD ook van de behandeling. Meer informatie lees je hier.

Medicatie overdracht voor patiënten met medicatiebeheer door thuiszorg

De medicatieoverdracht bij ontslag uit Tergooi MC van patiënten van wie de medicatie in beheer is bij de thuiszorg is verbeterd. Daarbij lag de focus op de informatie-uitwisseling tussen ziekenhuis/apotheek/thuiszorg/huisarts. Door de klinische farmacie en de openbare apotheek nadrukkelijker een spilfunctie te geven in de medicatieoverdracht en informatievoorziening, verwachten we de kwaliteit van de medicatieoverdracht te kunnen verhogen en een procesoptimalisatie in de keten te kunnen realiseren.

Nierzorg op maat

De samenwerking tussen huisartsen en nefrologen is verbeterd, waardoor patiënten waarbij de nierfunctie achteruitgaat vaker in de 1e lijn kunnen blijven. Telenefrologie (meekijkconsult) is uitgebreid en wordt ingezet voor alle patiënten (exclusief patiënten met acuut nierfalen). De nefroloog geeft behandeladvies aan de huisarts, zodat de patiënt niet doorverwezen hoeft te worden. Daarnaast is er een routekaart voor ondersteuning door de praktijkondersteuners gemaakt. Lees hier meer over in dit nieuwsbericht.

Optimalisatie zorgpad Scafoïd

Het zorgpad Scafoïd (chirurgie) is aangepast. De huisarts vraagt, indien er verdenking op scafoïdfractuur is, een scafoïdserie foto’s aan. Als er een fractuur zichtbaar is blijft het proces hetzelfde (SEH > gips > beleid als bij een fractuur). Indien er niets te zien is, vraagt de radioloog direct een CT-scan aan op naam van de huisarts. Hierop is een eventuele fractuur van het scafoïd, of een andere fractuur met klinisch moeilijk te onderscheiden klachten, beter te herkennen en ook veel beter uit te sluiten (betrouwbaarheid gaat van ca. 40% naar >95%). Op basis van de CT-scan wordt dan beleid gemaakt: in geval van een fractuur gaat de patiënt naar de SEH, indien geen fractuur dan gaat de patiënt terug naar de huisarts. De huisarts heeft na 1 week contact met patiënt en controleert eventueel klinisch. Door de verandering van dit zorgpad worden onnodige SEH-bezoeken, onnodig gipsbehandelingen met immobilisatie en onnodige controle bezoeken op de polikliniek voorkomen. Lees hier het nieuwsbericht.

Overlijden op plek van voorkeur

Jaarlijks overlijden ongeveer 500 patiënten in Tergooi MC: een deel van deze patiënten had met andere zorg ook thuis kunnen overlijden. Tijdige palliatieve zorg (ACP) voorkomt onnodige zorg in de laatste fase van het leven en ondersteunt daarmee zinnige zorg. Tijdens de pilot is ingezet op advance care planning: voordat iemand in de laatste fase aankomt al in gesprek over wensen en mogelijkheden. Een tijdig gesprek over laatste fase van het leven, verlaagt de drempel voor het inzetten van palliatieve zorg. De gesprekken zijn gericht op de wensen van de patiënt in combinatie met de kwaliteit van leven. Het ACP-gesprek is een startpunt, gespecialiseerde palliatieve zorg volgt alleen wanneer dat nodig is. Tijdens de pilot bleek dat het ACP-gesprek vaak de eerste keer was dat er over deze fase wordt gesproken. Zorgverleners, patiënten en verwanten zijn positief over deze gesprekken. Belangrijk knelpunt is de uitwisseling van deze gesprekken met de huisarts en/of SO, zodat alle betrokken zorgverleners de wensen van patiënt kennen. Om het tijdige ACP-gesprek structureel op te nemen in het aanbod van Tergooi MC is uitbreiding van het palliatief team noodzakelijk.

Podotherapeut voor diabetische voet patiënten

De controlefrequentie van patiënten met diabetische voetproblematiek kan omlaag door een samenwerkingsverband tussen chirurgie en een extern podotherapeutisch centrum gericht op deze problematiek. In het huidige proces is het eerste consult al in samenspraak met een interne podotherapeut, zodat gelijk de juiste behandeling ingezet kan worden. Door vanuit het externe podotherapeutische centrum 1 keer in de week een externe podotherapeut te laten participeren in het voetenspreekuur, kunnen controle-afspraken daar (in de eerste lijn) worden verzorgd wanneer geen tweedelijns zorg meer nodig is.

Regionaal Transfer Punt

Het regionaal transferpunt Gooi en omstreken (RTP) is opgezet om zorg voor een patiënt te regelen in de acute situatie. Het RTP is beschikbaar voor de huisarts en voor de SEH en zorgt zo aan de poort dat de patiënt direct op de juiste plek komt. Via ZorgDomein is er direct duidelijk of/waar plek is, en als er geen plek is, wordt dat geregistreerd. Het zorgt voor optimalisatie van verwijsstromen, veiligheid wat betreft overdracht en geeft inzicht in de regionale capaciteit door het bijhouden van data. Dit is een samenwerking van Amaris, Hilverzorg, Inovum, Vivium, RHOGO en Tergooi MC.

Transcutane bilimeting thuis

Pasgeborenen die in de eerste dagen geel zien worden gescreend, zodat het optreden van ernstige hyperbilirubinemie en hersenschade kan worden voorkomen. Op dit moment worden deze baby’s doorgestuurd naar het ziekenhuis voor screening via een labtest. Deze screening kan met een bilimeter transcutaan uitgevoerd worden door verloskundigen bij de baby thuis. Deze manier van meten heeft veel voordelen: het is zeer kindvriendelijk, de uitslag is er meteen, de baby’s worden laagdrempeliger gescreend en er hoeven minder baby’s naar het ziekenhuis.

Transmurale samenwerking HAP – Kindergeneeskunde

Steeds meer acuut zieke kinderen belanden via de HAP op de SEH. Dit wordt voorkomen door transmurale samenwerking tussen de HAP en Kindergeneeskunde. Wanneer een huisarts of verpleegkundig specialist op de HAP twijfelt over een diagnose of een voorgenomen verwijzing, kan een specialist in consult worden geroepen met een videonconsult via Siilo. De specialist ziet de patiënt samen met de huisarts of de verpleegkundig specialist, en de conclusies en vervolgbeleid worden met de patiënt besproken.

Uitstroom patiënten met delier

Patiënten met een delier liggen langer dan nodig in het ziekenhuis te wachten op een specifieke plek in een VVT instelling. Voor patiënten met lichtere vormen van een delier zijn er mogelijk andere plekken beschikbaar. Nieuwe werkafspraken in de triage zorgen ervoor dat deze patiënten sneller de juiste zorg op de juiste plek krijgen.

Voorkomen van Oxycodonverslaving

In de huisartsenpraktijk en apotheek komen we veel patiënten tegen die oxycodon verslaafd zijn. Deze verslaving ontstaat vaak postoperatief. Patiënten worden na een behandeling ontslagen en krijgen o.a. kortwerkend oxycodon mee naar huis, waarbij de herhaalrecepten via de huisarts lopen. Het gebruik van oxycodon is snel zeer verslavend. We werken toe naar een situatie waarbij er vanuit het ziekenhuis volgens één protocol gewerkt wordt. Mocht de patiënt na het voorschrift van de specialist bij de huisarts vanwege aanhoudende pijn om een herhaling vragen, mag deze nog één herhaalrecept uitschreven. De apotheek neemt contact op met de huisarts/specialist indien er langer wordt voorgeschreven. Vanwege de recente publicatie van de generieke richtlijnmodule ‘gepast opioïdengebruik’ van de NVA, die na starten van deze use case werd gepubliceerd, is besloten aan te sluiten bij deze richtlijn wat betreft de regionale afspraken en deze use case te stoppen. De anesthesiologie, klinische farmacie en poliklinische apotheek zullen de implementatie van de richtlijnmodule verder op zich nemen.

Weekendopname VVT

Het is op dit moment niet gebruikelijk om in het weekend patiënten in een VVT-instelling op te nemen. Dit terwijl wel regelmatig op vrijdagmiddag of zaterdag wordt geconstateerd dat een patiënt geen medisch specialistische zorg meer nodig heeft. Samen met de VVT willen we organiseren dat weekendopname van GRZ-patiënten eenvoudiger wordt. Er zijn al bestaande werkafspraken, maar in de praktijk worden die niet altijd goed opgevolgd of zijn ze niet altijd bekend. Wanneer de medische overdracht vanuit Tergooi MC beter is, is het voor de VVT eenvoudiger om deze patiënten ook in het weekend over te nemen.

Zorgpad Artrose

De bestaande variëteit in aanpak door de huisarts en de fysiotherapeut bij patiënten met artrose van de heup of knie wordt opgeheven door een gestandaardiseerd zorgpad. Dit zorgpad is gebaseerd op de richtlijn KNGF, de richtlijn ‘Conservatieve behandeling van artrose in heup of knie’ van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging en het voorbeeld van de Noordwest Ziekenhuisgroep. Hieronder valt de standaardisatie van medicatie, methodieken, (leefstijl)adviezen en verslaglegging. Hierdoor krijgt een patiënt met artrose van de heup of knie altijd de juiste zorg op de juiste plek wat onnodige of te vroege verwijzingen (tussen huisarts, fysiotherapeut en specialist) en beeldvorming voorkomt. Deze eenduidige aanpak verbetert tevens het verwachtingsmanagement en de informatievoorziening richting de patiënt omtrent de (al dan niet conservatieve) behandeling van artrose. Meer informatie lees je hier.

Zorgpad Audiciens

Patiënten met gehoorproblemen (perceptieve slechthorendheid) gaan meestal eerst naar een audicien, vervolgens naar de huisarts om daarna doorverwezen te worden naar de KNO-arts. We onderzoeken of deze patiënten ook verwezen kunnen worden zonder tussenkomst van de huisarts. Bovendien gaat de KNO-arts deze patiënten zien via videobellen of via het meekijkconsult bij patiënten die toch bij de huisarts zijn.

Zorgpad Kaakklachten

Dagelijks worden er patiënten met spier- en gewrichtsklachten van de kaak naar de kaakchirurgie doorverwezen door de huisarts en (in mindere mate door) de tandarts. Tijdens het consult bij de kaakchirurgie wordt vervolgens een foto gemaakt en daarna word de meerderheid van deze patiënten zonder verdere behandeling alsnog doorverwezen naar de gespecialiseerde fysiotherapeut. De wens is om een zorgpad ‘Kaakklachten’ vorm te geven zodat deze patiënten direct vanaf de huisarts en de tandarts naar de gespecialiseerde fysiotherapeut verwezen worden. Hiermee wordt een 2e lijnstraject in de meeste gevallen voorkomen en krijgt de patiënt sneller en beter passende behandeling. Meer informatie lees je hier.

Meekijkconsulten (Inzet van expertise uit de tweede lijn)

Met het meekijkconsult consulteert de huisarts eenvoudig een medisch specialist via een digitaal aanvraagformulier. De medisch specialist geeft vaak dezelfde of de volgende dag nog antwoord, uiterlijk binnen drie dagen. Doordat het advies schriftelijk wordt gegeven, komt het automatisch in het dossier van de patiënt. De adviesbrief is ook inzichtelijk voor de patiënt op het patiëntenportaal. Bovendien staat er een vergoeding tegenover voor de huisarts en medisch specialist. Op deze manier werken de huisarts en specialist nauw samen en kan de patiënt vaak onder behandeling van de huisarts blijven.

Meekijkconsult specialismen

Meekijkconsulten zijn beschikbaar voor de volgende specialismen (1-12-2022):
• Allergologie
• Cardiologie
• Algemeen
• ECG
• Calciumscore
• Chirurgie
• Dermatologie
• Geriatrie
• Gynaecologie
• Interne geneeskunde
• Keel- Neus- Oorheelkunde
• Kaakchirurgie
• Kindergeneeskunde
• Longgeneeskunde
• Maag- Darm- en Leverziekten
• Medische microbiologie
• Neurologie
• Oogheelkunde
• Orthopedie
• Pijngeneeskunde
• Psychiatrie
• Urologie

Telemonitoring

Telehartrevalidatie - blended care

Inzet van de applicatie Gezondheidsmeter van Curavista, in combinatie met een blended vorm van hartrevalidatie. In deze vorm vindt een deel van de FIT-sessies op locatie plaats en een deel van de sessies volgt de patiënt thuis. Daarnaast krijgen patiënten via de gezondheidsmeter meer inzicht in hun eigen vooruitgang. In deze use case is eerst gestart met een andere applicatie, die onvoldoende bleek aan te sluiten bij de behoefte van de patiënten. Daarop is verder gekeken en is gekozen voor de Gezondheidsmeter.

Telemonitoring COPD

COPD-patiënten kunnen gebruik maken van de monitoring app Luscii. Hierbij doen ze in de thuisomgeving zelfmetingen, zoals de CCQ-vragenlijst en gewicht. De uitkomst van de metingen worden gemonitord door de verpleegkundigen in het ziekenhuis. Daarnaast ontvangen de COPD-patiënten een longaanvalsplan via de app. Hierdoor heeft de patiënt meer zelfregie en wordt hij bewuster van zijn ziekte en herkent hij signalen eerder. Dit leidt tot een vermindering van opnames en herhaalpolibezoeken. Lees hier het patiëntverhaal.

Telemonitoring Hartritmestoornissen

De poli cardiologie zet de Fibricheck-app bij patiënten na een cardioversie. Deze app geeft patiënten de gelegenheid om een hartritmemeting te maken via hun telefoon. De applicatie vervangt een controle met een ECG. Hierdoor hoeven de patiënten voor de diagnostiek niet meer fysiek naar het ziekenhuis te komen. De verpleegkundig specialist/cardioloog belt met de patiënt om het behandeladvies te geven aan de hand van de metingen. Meer weten hierover? Bekijk de video en lees het patiëntverhaal.

Telemonitoring IBD

IBD-patiënten (MDL) kunnen gebruik maken van de app MijnIBD-coach van Sananet. Door hen op deze manier te monitoren kunnen we een verslechtering in de gezondheid eerder opmerken, advies op maat geven en hoeven onze IBD-patiënten minder vaak naar het ziekenhuis toe te komen, worden ze minder vaak opgenomen en hebben ze meer grip op hun ziekte. Meer hierover lees je in dit nieuwsbericht en dit nieuwsbericht.

Telemonitoring Parkinson

Bij een ziekte als Parkinson (neurologie), waarbij veelal invaliderende en fluctuerende klachten ontstaan, is continue monitoring van essentieel belang. Door de app Gezondheidsmeter van Curavista in te zetten, kan de Parkinson patiënt via een vragenlijst op afstand gemonitord worden en hoeft hij minder vaak op controle te komen.

Vervroegd ontslag door telemonitoring Longaandoeningen

Patiënten met verschillende longaandoeningen (o.a. pneumonie, exacerbatie COPD, VATS-lobectomie) kunnen eerder met zuurstof naar huis d.m.v. monitoring in de thuissituatie. Patiënten meten zelf o.a. hun saturatie, temperatuur, hartslag, welzijn, dyspnoe en gebruiken de app Luscii om deze gegevens door te sturen aan de zorgverleners in Tergooi MC. Dit levert ligduurverkorting en een afname van alle aan opname gerelateerde negatieve gevolgen op, die voor deze categorie patiënten een grote impact hebben.

Thuisbehandeling door patiënt zelf

Biliblanket

In geval van hyperbilirubine wordt de pasgeborene behandeld met fototherapie (kindergeneeskunde). Wanneer fototherapie wordt voorgeschreven, wordt de baby enkele dagen in het ziekenhuis opgenomen. Door inzet van de biliblanket kunnen ouders thuis fototherapie toepassen bij hun pasgeborene, waardoor de ziekenhuisopname niet meer nodig is. Meer hierover lees je in dit nieuwsbericht.

Sondevoeding thuis bij prematuur baby’s

Een deel van de premature baby’s kan naar huis wanneer sondevoeding thuis gegeven wordt. Ouders leren in het ziekenhuis om zelf sondevoeding te geven, waardoor meer baby’s eerder naar huis mogen.
Lees hier het patiëntverhaal.

Thuistoediening biologicals IBD

Het intraveneus toedienen van enkele biologicals bij patiënten met de diagnose IBD (MDL) hebben we verplaatst van de dagbehandeling naar de thuissituatie. Hiervoor zijn we overgestapt op subcutane varianten, waardoor het mogelijk wordt dat de patiënt zelf de middelen toedient. Hierdoor is er een vermindering in dagbehandelingen, verbetering van kwaliteit evenals comfort van de patiënt.

Thuisbehandeling door verpleegkundige

Care@home

Deze use case heeft de toediening van chemo- of immunotherapie naar de patiënt thuis verplaatst. Verpleegkundigen van de dagbehandeling oncologie bezoeken de patiënt thuis en dienen de medicatie toe. De voorbereiding, eerste 2 toedieningen, onderzoeken en controles vinden in het ziekenhuis plaats. Meer hierover hoor je in deze podcast.

IV antibiotica thuis toedienen

Het langdurig intraveneus toedienen van antibiotica is voor de uitbehandelingsfase van de kliniek interne geneeskunde naar de thuissituatie verplaatst. De antibiotica wordt door de thuiszorg toegediend. Hierdoor kan de patiënt eerder met ontslag uit het ziekenhuis, en in de vertrouwde thuissituatie verder herstellen. Lees hier het patiëntverhaal.

Technische thuiszorg

Door verpleegtechnische handelingen thuis uit te voeren, kunnen patiënten eerder het ziekenhuis weer verlaten en naar huis. De technische thuiszorg is gestart voor patiënten die kortdurend antibiotica via een perifeer infuus nodig hebben, bijvoorbeeld bij diverticulitis en appendicitis (afdeling chirurgie). Hierna zijn ook andere patiëntgroepen en specialismen gebruik gaan maken van de technische thuiszorg. Verpleegtechnische handelingen die thuis gedaan kunnen worden zijn bijvoorbeeld injecteren, katheteriseren, infuus inbrengen, antibiotica geven via het infuus, stoma aanleggen, maagsonde inbrengen en zuurstof toedienen. Voor de technische thuiszorg werken Tergooi MC en het verpleegkundig team van thuiszorginstellingen Amaris en Vivium nauw samen. Meer hierover lees je in dit nieuwsbericht.

Zorgpadoptimalisatie

GEM-team (Kwetsbare ouderen SEH)

Geriatric Emergency Medicine (GEM)-team: hierbij komt een multidisciplinair team in medebehandeling bij kwetsbare ouderen op de SEH. Door nauw samen te werken met de hoofdbehandelaar is de kwetsbare oudere snel en goed in beeld. Hierdoor verkleint de kans dat relevante diagnoses worden gemist, terwijl de kans vergroot dat de patiënt de juiste zorg op de juiste plek ontvangt. Dankzij ons digitale handboek vindt landelijk navolging plaats. Meer hierover lees je in dit nieuwsbericht.

Hallux Valgus in dagverpleging

Bij een aantal aandoeningen aan de voorvoet/grote teen (hallux valgus en hallux rigidus) wordt een relatief eenvoudige ingreep uitgevoerd de keuze tot een opname op de verpleegafdeling orthopedie. Voorstel is om deze ingreep standaard in dagbehandeling uit te voeren. Dat vraagt een aangepaste planning en een controle door de fysiotherapeut op de dag van de ingreep. Daarnaast krijgt de patiënt, i.v.m. de tijdelijke klapvoet, een peroneusveer (orthese) mee voor de eerste dag thuis.

Optimalisatie sneltraject mammadiagnostiek

Het sneltraject mammadiagnostiek (chirurgie) is geoptimaliseerd. Patiënten krijgen nu altijd radiologisch onderzoek en worden daarom meteen doorverwezen naar de radioloog. De uitslagen worden door de radioloog overgedragen aan de mammachirurg/VS/PA. Indien goedaardige radiologische uitslag en gaat patiënt aansluitend aan de radioloog naar huis en wordt gebeld begin van de middag door chirurg/VS/PA. Voordeel is dat er dan een officiële radiologisch uitslag staat, de vragen van de patiënt kunnen worden beantwoord en eventueel kan controle radiologisch onderzoek afgesproken worden. Als het radiologisch verdacht is voor borstkanker, neemt de radioloog meteen biopten af van de afwijking in de borst, waarna de patiënt aansluitend naar de chirurg/VS/PA gaat. Zij nemen anamnese en lichamelijk onderzoek af en bespreken dat er waarschijnlijk sprake van borstkanker is. En mogelijk vervolgonderzoek zoals een MRI wordt in dat gesprek meteen uitgelegd en aangevraagd. Patiënt komt na een paar dagen voor uitslag van biopten en MRI en een opzet van een behandelplan.

Optimalisatie zorgpad colonoperatie

Het zorgpad colonoperatie (chirurgie) is geoptimaliseerd met minder controleconsulten, vervanging van fysieke door telefonische consulten en verbeterde informatievoorziening richting patiënt.

Pre-habilitatie

Patiënten doorlopen voorafgaand aan hun darmkankeroperatie een vaststaand pre-habilitatie programma, gecoördineerd door een case manager in Tergooi MC, uitgevoerd in de 1e lijn. Dit programma bestaat uit fysiotherapie, verbetering en aanvulling van voeding, mentale/psychologische begeleiding en het stoppen met roken en alcohol (naar voorbeeld van Fit4Surgery van het Radboud UMC). Het idee hierachter is simpel: hoe fitter iemand een operatie in gaat, hoe beter iemand er uit komt: de verwachting bij darmkankerpatiënten is 50% minder complicaties en 2 ligdagen korter. Zodra het pre-habilitatieprogramma voor darmkankerpatiënten loopt is het de wens om andere ziektebeelden met geplande operaties via een fastlane traject toe te voegen (denk aan vaatchirurgische ingrepen, thorax-chirurgische ingrepen en oncologische-urologische chirurgie etc).

Rehydratie bij gastro-enteritis bij kinderen

Jonge kinderen lopen risico op uitdroging bij een heftige buikgriep. Soms is ziekenhuisopname nodig voor rehydratie per sonde. Rehydratie gebeurt protocollair in 4-6h. Vervolgens blijft het kind vaak nog een of twee dagen op de kinderafdeling, voor compensatie van verliezen (braken/diarree) en totdat de eigen intake weer iets op gang is gekomen. Medisch gezien is het ook veilig gebleken om thuis te herstellen. Daarom gaan kinderen nu direct na de rehydratiefase naar huis en hoeven dus minder lang in het ziekenhuis te blijven

Same Day Admission Coloncare

Een groot deel van de coloncare patiënten met een electieve operatie wordt de dag vóór de darmoperatie opgenomen in het ziekenhuis (chirurgie). Door patiënten nuchter op te gaan nemen op dezelfde dag als de operatie i.p.v. de dag ervoor, hoeft de patiënt minder lang in het ziekenhuis te zijn.

Same Day Admission VATS-lobectomie

Een VATS-lobectomie is een kijkoperatie in de borstholte, waarbij tegelijkertijd een deel van de long wordt weggehaald. Patiënten die deze operatie ondergaan werden de dag vóór de operatie om 14:00 uur opgenomen in het ziekenhuis voor het opnamegesprek, bloedafname en preoperatieve instructie. We onderzoeken of opname op de dag van operatie mogelijk is in plaats van de dag ervoor.

Sneller herstel na gynaecologische ingrepen

Patiënten verblijven na gynaecologische chirurgie tegenwoordig nog maar kort in het ziekenhuis, hun herstel vindt vooral thuis plaats. Het herstel kan worden bevorderd door inzet van de app ‘ikHerstel’. Hiermee krijgen patiënten een gepersonaliseerd hersteladvies met eenduidige en medisch gevalideerde informatie over de operatie en het herstel. Met ikHerstel herstellen patiënten 5-14 dagen sneller, doordat patiënten meer controle over en inzicht in hun herstel hebben. Bovendien nemen ze minder vaak contact op met de poli gynaecologie en hoeven ze minder vaak op controleconsult te komen.

Toonaudiometrie

We hebben geautomatiseerde toonaudiometrie geïmplementeerd bij de KNO. Hierdoor hoeft de akoepedist niet meer alle audiometrieën te begeleiden. Dit betekent dat de kosten voor een audiometrie omlaag gaan en dat er meer toonaudiometrieën op andere locaties gedaan kunnen worden. Het zal vermoedelijk ook leiden tot kwalitatief betere toon-audiogrammen waardoor minder verwijzingen nodig zullen zijn naar een tertiair audiologisch centrum.

Verkorten ligduur stoma patiënten

Stomapatiënten (chirurgie) kunnen voortaan eerder naar huis zonder thuiszorg. Dit is mogelijk door het creëren van een andere mindset bij de patiënt (zelfmanagement), waardoor hij/zij zich meer zelfredzamer opstelt en de stomazorg eerder al zelf oppakt. Dit wordt gedaan door de patiënt bijvoorbeeld al meer te laten oefenen met stomahandelingen in het ziekenhuis (zelf en met familie). Hierdoor wordt de patiënt sneller zelfstandiger en krijgt vertrouwen dat hij/zij het zelf kan doen. Op deze manier kunnen patiënten mogelijk 2 tot 3 dagen eerder naar huis toe.

Vernieuwde schildwachtklierprocedure borstkanker

Het vinden en verwijderen van de schildwachtklier is belangrijk om eventuele uitzaaiingen bij borstkanker te kunnen opsporen (chirurgie). Voorheen was een dag voor de operatie een schildwachtklieronderzoek nodig door het toedienen van een radioactieve vloeistof en het maken van een scan. Uit onderzoek is gebleken dat het sneller en patiëntvriendelijker is om een fluorescerend contrastmiddel in te spuiten, tijdens de operatie. Daarnaast werkt het prettiger, maakt het de planning van operaties eenvoudiger en is het goedkoper. Hierdoor hoeft de patiënt niet meer de dag vóór de operatie naar het ziekenhuis te komen.

Vervroegde labafname

Voor patiënten die met ontslag kunnen na het checken van hun bloedwaarden, hebben we de bloedafname vervroegd van de standaard ronde om 8 uur naar een speciale ronde om 7 uur ’s ochtends zodat de lab-uitslag eerder bekend is. Dit leidt met name tot kwaliteitsverbetering (interventies kunnen eerder worden ingezet) en een werkdrukverlaging voor verpleegkundigen, omdat er ruimer de tijd is om nazorg en ontslag te regelen. Daarnaast leidt het soms tot vervroegd ontslag. Het betreft met name patiënten van de afdelingen Orthopedie, Chirurgie en Interne Geneeskunde.

Virtual Fracture Clinic

Patiënten met bepaalde botbreuken hoeven sinds dit jaar na behandeling op de Spoedeisende Hulp niet meer terug te komen voor controle. Voorheen werden patiënten met een botbreuk of simpel traumatische letsel meestal een of meerdere keren teruggezien op de polikliniek of gipskamer. De ervaring leert echter dat sommige letsels goed genezen. Daardoor is controle op de polikliniek of gipskamer overbodig. Mensen met deze breuken krijgen voortaan geen gips, maar een zelf te verwijderen brace of drukverband. Uiteraard ontvangt de patiënt hier de nodige instructies voor. Er is een app beschikbaar, waar patiënten informatie en oefeningen kunnen vinden. Patiënten kunnen tijdens kantoortijden bellen met vragen en/of (aanhoudende) pijnklachten. Lees hier het nieuwsbericht.

Overig

Inventarisatie intramurale triage voor multidisciplinaire zorgvragen

Er is een toename van oudere patiënten met multimorbiditeit die zowel poliklinisch als klinische zorg behoeven (>50% opnames in Tergooi MC>70 jaar). Regie bij multimorbiditeit zorgt voor de juiste zorg op de juiste plek. (Para-) medici/physician assistants etc. kunnen triage uitvoeren vooraan in zorgtrajecten die multidisciplinaire aanpak behoeven. Laagdrempelig overleg met medisch specialisten moet leiden tot minder onnodige consulten/onderzoeken/fysieke bezoeken. In deze use case hebben we geïnventariseerd per vakgroep welke ingangsklachten of ziektebeelden baat kunnen hebben bij intramurale triage door (para-)medici of physician assistants. Dit bracht vervolgens use cases voort zoals de ketenoptimalisatie duizeligheid.

Patiënt in de wacht

Als een patiënt na opname in het ziekenhuis naar een VVT-instelling moet of thuiszorg nodig heeft, is de indruk dat de patiënt vaak een aantal dagen moet wachten tot de patiënt daadwerkelijk met ontslag kan. Deze dagen worden niet eenduidig geregistreerd, waardoor onduidelijk is hoe groot de problematiek precies is en bij welke patiëntgroepen/indicaties dit het vaakst voorkomt. Hierdoor is het probleem moeilijk op te lossen (samen met de VVT). Er is voor een korte periode in de kliniek per afdeling bijgehouden hoeveel patiënten er lagen die medisch uitbehandeld zijn, waar deze patiënten op wachtten (welke indicatie) en waarom. Dit bracht vervolgens use cases voort zoals Doorstroom patiënten cognitieve problematiek zonder diagnose ‘lange liggers’.

Urologie spreekuur bij Sherpa & Amerpoort

Sherpa en Amerpoort zijn zorgorganisaties die verstandelijk gehandicapten verzorgen en huisvesten. Door het urologie spreekuur hier te laten plaatsvinden, hoeft de patiënt en de begeleider niet meer met een busje of ambulance naar het ziekenhuis vervoerd te worden. Door het consult dichtbij de thuisomgeving is de kans groter dat ze zich veilig en vertrouwd voelen en het consult succesvol is. Daarnaast zullen er kortere lijnen ontstaan tussen de huisarts en de arts verstandelijke gehandicapten (AVG) en de uroloog waardoor makkelijker casuïstiek kan worden besproken. Lees hier meer over in dit nieuwsbericht.

Gestopt

Een aantal use cases is stopgezet. Er zijn diverse redenen geweest om use cases stop te zetten, de belangrijkste zijn: tegenvallende resultaten, geen passende bekostiging of geen capaciteit om de vernieuwing uit te voeren. Je leest er hier meer over.

1,5 lijns Kindergeneeskunde

Deze use case is gestart toen meekijkconsulten nog niet standaard waren. Er is onderzocht of een meekijkconsult zou kunnen helpen in het voorkomen van onnodige verwijzingen. Deze use case is vroegtijdig gestopt en later opgegaan in de regionale afspraken over meekijkconsulten.

1,5 lijns KNO

Verplaatsen van ambulante KNO-zorg naar locatie Weesp. Omdat hiermee geen consulten worden voorkomen, en locatie Weesp ook onder Tergooi MC valt, bleek dit niet meer bij te dragen aan de doelstelingen van Zorg Dichterbij. De vakgroep heeft dit vervolgens zelf opgepakt.

1,5 lijns orthopedie

Doel was een fysiek meekijkconsult: de orthopedisch chirurg komt naar de huisartsenpraktijk om daar samen met de huisarts patiënten met mogelijk orthopedische vragen te beoordelen. Naast dat dit zeer lastig planbaar was, bleek het ook financieel niet haalbaar. Deze vragen zijn uiteindelijk opgevangen door inzet van het meekijkconsult.

Acute beroertezorg

Use case waarin is onderzocht hoe Tergooi MC de acute beroertezorg (neurologie) kan blijven aanbieden, binnen de nieuwe richtlijnen.

Acuut Zorgteam

Onderzoeksfase, aanvullend op de use case overlijden op de plek van voorkeur. Door die use case komt beter zicht op mensen die graag de laatste fase van hun leven thuis willen blijven. Er is dan wel acute verpleegtechnische zorg thuis nodig, voor acute zorgvragen in de terminale fase. Hiertoe zijn verschillende mogelijkheden onderzocht, ook is gekeken hoe dit in andere regio’s is georganiseerd. Mede door het achterblijven van de ACP-gesprekken, en andere ontwikkelingen die tijd vragen, is de conclusie dat een acuut palliatief thuiszorgteam op dit moment niet gestart kan worden.

Allergologie - desensibilisatie naar 1e lijn

Patiënten met ernstige inhalatie-allergieklachten worden door de huisarts verwezen naar de allergoloog wanneer de conservatieve behandeling onvoldoende effect heeft. Afhankelijk van de klachten wordt de conservatieve therapie geïntensiveerd of wordt een desensibilisatiekuur gestart. Sinds kort is deze behandeling ook bij de huisarts mogelijk. Tijdens de pilot bleek echter onvoldoende vraag vanuit huisartsen om dit goed te kunnen toetsen.

Calprotectine thuistesten

IBD-patiënten (MDL) die klachten hebben, kunnen met de calprotectine thuistest zelf hun waarden thuis testen. Door het inzetten van thuistesten hoeft de patiënt niet meer naar het ziekenhuis en kan snel de juiste behandeling worden gestart. Dit voorkomt verergering van de klachten en daarbij ook de zorg die daarvoor nodig is zoals mogelijke spoed (poli) opnames. Het is de wens om een pilot uit te voeren, maar hiervoor hebben we niet de benodigde capaciteit.

Consult op afstand bij uitslagen Trauma Chirurgie

Chirurgie wil de uitslag van het aanvullend onderzoek (CT-scan / MRI-scan) via videobellen delen met patiënten. Omdat de optie voor schermdelen nog niet voorhanden was, is deze use case stop gezet.

COVID naar huis vanaf SEH

Er is onderzocht of patiënten met COVID op de spoedeisende hulp naar huis kunnen met een gestandaardiseerd protocol. Hierbij is gebleken dat het gaat om een te kleine groep om een gestandaardiseerd protocol op te kunnen stellen

Digitale Zorgpaden IGO met Medimapp

Bij gynaecologie is de inzet van de app Medimapp gepilot. Door tegenvallende resultaten is deze use case gestopt.

Digitaal consult bij verschillende vakgroepen / zorgpaden

In een aantal gevallen is na een pilot voor het videoconsult via BeterDichtbij besloten om dit nog niet structureel in te gaan zetten. Tergooi MC start binnenkort met een bredere uitrol van BeterDichtbij, waarmee een deel van onderstaande problemen wordt aangepakt. • MDL – 1e consult: per juli 2022 verviel de regeling online medicijnen voorschrijven na videoconsult. Tot nader orde is deze use case dan ook gestopt en worden patiënten weer uitgenodigd op de polikliniek.
• NOA – Opname en nazorg gesprek: wordt gepauzeerd tot noodzakelijke wijziging in het informatie-systeem is doorgevoerd
• Oncologie – Onvoldoende ondersteuning om het videobellen structureel in te zetten. Deze use case is tot nader orde stopgezet.
• Oogheelkunde – voor 2 aandoeningen bleek diagnostiek via een videoconsult onvoldoende zekerheid te bieden: achterste glasvochtmembraam en ooglidaandoening huid.
• Pijngeneeskunde – Berichtenfunctie wordt wel gebruikt, door technische problemen is het videobellen tot nader orde stopgezet.
• Reumatologie Informatie Consult – Voor stabiele patiënten werd geen toegevoegde waarde van het videoconsult ten opzichte van het telefonisch consult ervaren. De reumatologen gaan dan ook verder met telefonische consulten voor deze patiënten.
• Urologie – UWI – Doordat het videobellen nog niet mogelijk bleek via het beeldscherm, maar alleen via de eigen device, heeft de vakgroep besloten deze use case niet op te starten.

Draagbare continue monitoring

Draagbare continue monitoring biedt veel toekomstig potentieel in de kliniek en ook in de eigen omgeving van de patiënt om zo de passende zorg te organiseren waar nodig. Verschillende typen draagbare digitale sensors zijn ontworpen om fysieke variabalen zoals zuurstofgehalte, bloeddruk, hartslag, ademfrequentie en temperatuur continue te registreren. Hoe eerder veranderingen in variabelen gemeten worden en actie hierop ondernomen wordt, hoe lager de kans op IC-opname, langere ligduur, extra medicatie of zelfs overlijden. We hebben een type draagbare continue monitor geselecteerd voor gebruik op verpleegafdelingen van Tergooi MC, maar hebben de use case (tijdelijk) moeten stoppen vanwege capaciteitsgebrek bij de ICT vanwege de verhuizing.

EmmaCOPD 1e lijn

EmmaCOPD is een zelfmanagementtool die COPD-patiënten in de eerste lijn ondersteunt bij het managen van hun ziekte door gebruik te maken van een smartwatch en een app. Het doel was om patiënten meer eigen regie te geven. In een onderzoek in de 2e lijn is reeds aangetoond dat het gebruik van EmmaCOPD leidt tot minder exacerbaties en minder opnames. Uit de pilot bleek dat patiënten zich meer bewust zijn van hun ziekte, doordat ze er steeds op worden gewezen. De zorgaanbieders geven aan dat het tot extra administratieve lasten leidt. Alle partijen zijn positief over de extra aandacht voor bewegen. Uit deze korte pilot bleek geen voordeel van EmmaCOPD voor de eerste lijn, daarop is de pilot gestopt.

Emma COVID-19

Vanuit de 1e lijn was er een urgentie om, met oog op forse toename van besmettingen, én ook qua mogelijke uitval van huisartsenpraktijken, tools in te gaan zetten om monitoring van Covid-patiënten op afstand mogelijk te maken. Doel is om patiënten thuis te kunnen volgen, waardoor opname voorkomen of vertraagd zou kunnen worden en ontslag mogelijk vervroegd kan plaatsvinden.

Geheugenpoli Jong

De bestaande zorgpaden binnen de geheugenpoli (neurologie) waren niet afgestemd op de jongere patiënt – zonder geriatrische problemen – met geheugenproblematiek. In lijn met vergelijkbare zorgpaden in andere ziekenhuizen is ook hier een zorgpad voor deze populatie gestart. Deze patiënten worden niet meer gezien door de geriater en voor diagnostiek wordt een MRI ingezet in plaats van een CT-scan. Hoewel alle partijen tevreden waren over de nieuwe werkwijze, bleek dit niet te leiden tot concrete afname van zorg. De betrokken vakgroepen hebben dit zelf opgepakt vanuit het oogpunt van kwaliteit van zorg.

Hechtingen verwijderen na operatie naar 1e lijn

Patiënten met een gebroken pols, gebroken enkel, gebroken elleboog komen twee weken na de operatie terug bij de poli chirurgie om de hechtingen eruit te laten halen. De beoordeling van de wond bij deze patiënten kan ook goed binnen de eerste lijn plaatsvinden. Anders gezegd, de patiënt hoeft hiervoor eigenlijk niet naar het ziekenhuis te komen. De triage verschuift hiermee ook naar de huisartsen, als de huisarts het niet vertrouwd, of de wond toch niet goed genoeg vindt helen, kan patiënt alsnog naar het ziekenhuis worden doorverwezen. Hoewel deze zorg voor de patiënt makkelijker was, bleek het te leiden tot extra kosten. De use case is dan ook gestopt vanwege een bekostigingsvraagstuk.

Internist op Urologie

Patiënten die langer dan drie dagen opgenomen zijn op de afdeling urologie hebben vrijwel altijd onderliggende interne pathologie en ontwikkelen vaak ook interne problemen zoals infecties, vochtbalansproblemen, diabetes mellitus, bijvoorbeeld rond een operatie. Internisten worden al regelmatig in consult gevraagd door de uroloog, maar niet structureel en pas als een uroloog het probleem herkent. Voor deze use case hebben we de arts assistenten van de interne dagelijks visite laten doen samen met de arts assistenten urologie op de afdeling Urologie. De verwachting was dat dit de kwaliteit van de zorg en de overdracht naar huisartsen verbetert, en dat het de ligduur verkort van patiënten die nu drie dagen of langer opgenomen zijn. Deze use case is gestopt, omdat uit de analyse en ervaring van de zorgverleners naar voren komt dat het geringe effect van deze interventie niet opweegt tegen de inspanning.

Keuzehulpen chirurgie

De inzet van keuzehulpen kan patiënten ondersteunen in het maken van een behandelkeuze die het beste bij hen past. Chirurgie heeft de keuzehulpen liesbreuk en galsteenlijden uitgeprobeerd. De verwachting was dat door de inzet van de keuzehulp patiënten beter geïnformeerd zouden worden en een mogelijk gevolg zou zijn dat er minder vaak voor een operatie zou worden gekozen. Uit de pilot is gebleken dat beide verwachtingen niet bevestigd zijn, daarom zullen de keuzehulpen niet standaard ingezet worden bij liesbreuk en galsteenlijden.

Keuzehulpen KNO

De inzet van keuzehulpen kan patiënten ondersteunen in het maken van een behandelkeuze die het beste bij hen past. KNO heeft de keuzehulp trommelvliesbuisjes uitgeprobeerd. De verwachting was dat door de inzet van de keuzehulp patiënten beter geïnformeerd zouden worden en een mogelijk gevolg zou zijn dat er minder vaak voor een operatie zou worden gekozen. Uit de pilot is gebleken dat beide verwachtingen niet bevestigd zijn, daarom zal de keuzehulp niet standaard ingezet worden bij trommelvliesbuisjes. Wel wordt het gebruik van de keuzehulp in de eerste lijn gepromoot, omdat het in een vroege fase veel informatie aan patiënten geeft en de huisarts helpt in de beslissing om te verwijzen naar de tweede lijn.

Medicatieverificatie thuis

Door medicatieverificatie thuis komt de regie bij de patiënt zelf te liggen en kan een betere triage worden gedaan met welke patiënten nog een aanvullend medicatieverificatie gesprek nodig is. Uiteindelijk zal voor een deel van de patiënten een bezoek aan het ziekenhuis of telefonische afspraak helemaal niet meer nodig zijn. Meerdere systemen zijn onderzocht voor de geschiktheid voor het uitvoeren van medicatieverificatie thuis door de patiënt. Tijdens de pilot zijn er nauwelijks patiënten geïncludeerd, maar heeft de nieuwe werkwijze wel geleid tot betere afstemming tussen de ziekenhuisapotheek en de openbaar apotheker. Daardoor hoeven thuiszorgorganisaties bij vragen rondom de huidige medicatie alleen nog maar de openbare apotheek van de cliënt te bellen. De SAGO en de VVT-organisaties gaan deze nieuwe werkafspraken monitoren, maar als use case wordt deze gestopt.

Patiëntregie bij labafname

Doel van deze use case was om te onderzoeken voor welke lab-aanvragen de patiënt zelf een aanvraag zou kunnen doen. Na een korte onderzoeksfase bleek dat er geen behoefte voor is en is de use case gestopt.

Regionaal Medisch Centrum

We hebben de mogelijkheid van een Regionaal medisch centrum verkend, waarin onder andere de poliklinische hart- en longrevalidatie ondergebracht kan worden. Hieruit kwam naar voren dat er onvoldoende draagvlak is voor het regionaal medisch centrum.

Schildkliernodus

Het zorgpad schildkliernodus (interne geneeskunde) is geoptimaliseerd. Namelijk: de patiënt wordt doorverwezen naar de poli interne geneeskunde. Deze verwijzingen worden daar getrieerd en wordt besloten of patiënten in aanmerking komen voor het zorgpad schildkliernodus. Zij krijgen direct een oproep vanuit de interne voor een echo schildklier met punctie, naar aanleiding van het verslag van de radiologen: zij gaan volgens de TIRADS-criteria verslaan, wat zorgt voor betere inschatting van het risico. Verslag van radioloog en patholoog kost niet meer dan een week, waarna de patiënt het eerste consult bij de internist heeft om de resultaten te bespreken en evt. behandeling te starten. Verwacht wordt dat we hiermee direct één polibezoek patiënt verminderen. Daarnaast draagt dit ook bij aan de kwaliteit van de zorg, omdat de patiënt sneller uitsluitsel heeft over de gezondheid. De ervaring uit deze pilot heeft geleerd dat dit zorgpad incidenteel voor jonge vitale patiënten kan worden ingezet, maar niet structureel. De pilot heeft geleid tot een aantal verbeteringen in het zorgpad, die worden behouden. Omdat het zorgpad niet structureel kan worden ingezet, wordt de use case gestopt.

Spoedzorg planbaar maken

Door actuele informatie over de drukte op de SEH te ontsluiten en vervolgens beschikbaar te maken aan patiënten en professionals willen we bereiken dat gebruik van spoedzorg meer plaatsvindt op basis van urgentie van de zorgvraag. Na onderzoek is besloten om de benodigde investering en dus de pilot niet te doen.

Suïcide Nazorg

Samen met gemeente Hilversum, GGZ Centraal, Indigo, Tergooi MC en later ook de huisartsen is onderzocht of het mogelijk is om in onze regio de suïcide nazorg te organiseren conform de SuNa-methodiek vanuit Den Haag en Rotterdam e.o. Conclusie is dat de SuNa-werkwijze niet zonder meer te kopiëren is in Hilversum. Tijdens de onderzoeksfase zijn verschillende opties verkend, maar voor elke optie bleek dat er geen structurele financiering beschikbaar was. Dit vraagt nieuwe samenwerkingsafspraken. De betrokken partijen gaan onderling bekijken hoe ze dit het beste kunnen realiseren. Daarmee is de use case vanuit Zorg Dichterbij afgesloten.

Tele-otoscopie

Met een digitale (video) otoscoop wordt de gehoorgang en het trommelvlies van de patiënt beoordeeld door de huisarts terwijl de KNO-arts later op basis van de opgestuurde beelden advies geeft op afstand. De verwachting was dat hiermee verwijzignen konden worden voorkomen. Uit de pilot bleek dat de huisarts onvoldoende patienten ziet die voldoen aan de inclusiecriterie én dat de verwijzingen onvoldoende voorkomen kon worden. Deze use case is dan ook gestopt.

Telemonitoring Hartfalen

We hebben telemonitoring bij patiënten met chronisch hartfalen (cardiologie) met de applicatie Sanacoach (Sananet) gepilot. De pilot is gestopt, omdat deze vorm van telemonitoring geen duidelijke aanvulling en ook geen vervanging van de zorg bleek te zijn.

Vasectomie buiten het ziekenhuis

We hebben een pilot gedraaid waarbij de vasectomie (urologie) in Weesp wordt uitgevoerd. Omdat de voordelen niet opwegen tegen de nadelen, is deze use case gestopt.

Wijkverpleegkundige zorg op de HAP (Ruisloze ouderen)

Om oudere patiënten de juiste zorg op de juiste plek te geven, is het idee van wijkverpleegkundige zorg op de HAP onderzocht. De ambulant verpleegkundigen van de thuiszorg kan in de avond/nacht en weekenduren thuis bij de patiënt diagnostiek en de anamnese uitvoeren als verlengde arm van de huisarts op de huisartsenspoedpost. Op die manier kan de verpleegkundige een duidelijke inschatting maken van de situatie van de patiënt en samen met de huisarts via beeldbellen het vervolg bepalen, en hoeft de patiënt niet naar de SEH. Het is niet gelukt hiervoor een pilot te starten: de financiering voor de inzet van de wijkverpleegkundige vanuit de HAP was complex, daarnaast gaf een hoge werkdruk op de HAP weinig ruimte voor extra triage gericht op deze zorg. Een jaar later zijn de VVT en HAP deze werkwijze zelf gaan organiseren.

Zenuwblok bij heupfractuur SEH

Een zenuwblok kan worden ingezet als toevoeging of als alternatief voor de meer gebruikelijke pijnstilling (opiaten). Deze regionale vorm van anesthesie is een veilige en effectieve methode om betere pijnstilling te realiseren. We hebben deze zenuwblok toegepast bij heupfractuur in samenwerking met de chirurgie, anesthesie en orthopedie. Het blijkt vooral een verbetering van kwaliteit van zorg en minder een besparing van zorg in het kader van Zorg Dichterbij. De betrokken vakgroepen zullen daarom zelf bekijken of en op welke wijze zij deze kwaliteitsverbetering gaan doorvoeren.