Werkwijze

antistollingszorg

De verschillende taken uitgelegd

De trombosevigilantiemedewerkers zijn de ‘spin in het web’ als het gaat om antistolling. Zij zorgen voor borging van het casemanagement antistollingszorg door onder andere een centrale rol in (complicatie)screening, interne audits en het up-to-date houden van protocollen. Daarnaast zijn zij een eerste aanspreekpunt voor vragen.

 

 

Complicatieregistratie

De trombosevigilantiemedewerkers screenen dagelijks vanuit de Spoedeisende hulp (SEH) alle patiënten met een bloeding of trombo-embolie die antistollingsmedicatie gebruiken. Ze kijken onder meer of er mogelijk iets mis is gegaan in de dosering en/of indicatie van de antistolling. Indien dit het geval is, nemen ze contact op met de betreffende specialisten om dit te bespreken en hen te adviseren over de vervolgbehandeling van de patiënt.

 

Alle antistollingsgerelateerde trombo-embolieën of bloedingen worden ondergebracht in een complicatieregistratie. Indien er sprake is van een complicatie, wordt beoordeeld of deze vermijdbaar was. Wekelijks worden deze (potentieel) vermijdbare complicaties in teamverband besproken.

 

 

In Tergooi MC worden vanaf medio 2022 naast SEH- en EHH-patiënten ook complicaties gescreend van patiënten op de dagbehandeling en MDL. Daar worden vaak patiënten gezien in verband met anemie (bloedarmoede), ijzerinfuus en/of een bloedtransfusie.

 

Up-to-date houden van protocollen

In de loop van de tijd zijn veel protocollen ontstaan rondom antistolling. Momenteel is in Tergooi MC een deel van de protocollen samengevoegd. Het peri-procedureel antistollingsprotocol en aanverwante antistollingsprotocollen worden elke twee jaar geactualiseerd. Er is met alle specialismen gesproken over de eventuele aanpassingen. Daarnaast wordt gekeken of de afspraken conform de landelijke richtlijn zijn. Het peri-procedureel antistollingsprotocol is afgestemd in de lokale en regionale antistollingscommissie.

 

Interne audits

Twee keer per jaar organiseren de trombosevigilantiemedewerkers antistollingsgerelateerde (interne) audits over met name het perioperatieve antistollingsbeleid en tromboseprofylaxe. Per audit wordt één klinische afdeling bezocht. De audit bestaat uit een dossieronderzoek en casusbesprekingen. Tijdens het dossieronderzoek bekijkt de trombosevigilantiemedewerker van alle patiënten of de therapeutische of profylactische antistolling volgens protocol is voorgeschreven. Daarna worden de casussen doorgenomen met de AIOS en een afdelingsverpleegkundige. Over de auditbevindingen vindt een gesprek plaats met de medisch specialist en deze worden beschreven in een rapportage en gedeeld met de afdeling. Hierin worden ook adviezen gegeven over bijvoorbeeld het geven van voorlichting over het beleid binnen de vakgroep en wordt verwezen naar relevante protocollen.

 

Eerste aanspreekpunt voor vragen

De trombosevigilantiemedewerkers zijn dagelijks en laagdrempelig bereikbaar via een centraal telefoonnummer en e-mailadres. Patiënten en professionals kunnen bij hen terecht met vragen. Ook huisartsen, apothekers en andere ketenpartners weten dit nummer goed te vinden en bellen regelmatig met vragen.

 

 

Rol internist-vasculair geneeskundige

De consultfunctie voor complexe casuïstiek wordt uitgevoerd door de internist-vasculair geneeskundige. Een dienstdoende internist is 24/7 beschikbaar voor complexe antistollingsvragen. De vasculaire internist of hematoloog zijn altijd bereikbaar voor medewerkers en artsen (intern en extern) en voor patiënten. Binnen kantooruren is de trombosevigilantiemedewerker dagelijks telefonisch en/of per e-mail bereikbaar voor medewerkers, artsen en patiënten.

Wekelijks komen de internist-vasculair geneeskundige en de drie trombosevigilantiemedewerkers bij elkaar voor overleg en scholing. Hierin bespreken ze specifieke casussen en bekijken ze gezamenlijk de complicatieformulieren.