Buiten de lijntjes

Regio zorg hackathon

Regio zorg hackathon ‘Buiten de lijntjes’

Op 7 juli organiseerden zorgpartners in onze regio de zorg hackathon ‘Buiten de lijntjes’. Tergooi MC hoste het evenement in de Tergooi MC Studio. De hackathon had als doel om elkaar te leren kennen, te inspireren en om samen in één dag knelpunten in de zorg te kraken. Want als professionals zijn we dagelijks bezig de zorg beter te maken en daarbij zijn vernieuwende oplossingen nodig om de zorg toekomstbestendig te organiseren. Maar liefst 63 deelnemers deden actief mee! Alle zorgdomeinen waren vertegenwoordigd. We kijken terug op een enerverende dag met veel inspiratie, kennismakingen en mooie ideeën. Laten we er samen voor zorgen dat dit een start is voor een nog intensievere samenwerking rondom onze inwoners, patiënten en cliënten in de regio.

 

Kijk hieronder de programma onderdelen terug.

De regio zorg hackathon was een een initiatief van Tergooi MC en zorgpartners in onze regio, zoals RHOGO, Vivium Zorggroep, Amaris en Sago

 

Het tafelgesprek als opening

Door dagvoorzitter Krijn Schuurman met aan tafel Janneke Brink-Daamen, voorzitter raad van bestuur Tergooi MC, Merlijne Sonneveld, o.a. manager bij de Helpdesk Digitale Zorg en Menno Wagenaar, patiëntvertegenwoordiger bij Tergooi MC. Merlijne deelt met ons haar ervaringen bij het tot stand komen van de digitale helpdesk. En Menno gaat met ons in gesprek over waarom het zo belangrijk is om de patiënt te betrekken bij veranderingen in de zorg.

Live gesprek met Egge van der Poel

Egge bespreekt Data Science en de noodzaak om een gemeenschappelijke taal te ontwikkelen en integrale samenwerking te omarmen.

Het tafelgesprek met Jorrit Ebben

In gesprek aan tafel met Jorrit Ebben over samenwerking rondom de patiënt en met de patiënt.

De pitches door de themagroepen

Themasessies

[1] Samenwerking in de regio

Positieve gezondheid, de burger centraal; als regio zijn we in toenemende mate bezig met de context van de patiënt – of beter nog: inwoner – bij het organiseren van de juiste zorg. Hoe kun je samenwerking rondom de patiënt in de regio (of wijk) inrichten met elkaar?

[2] Therapietrouw bij medicatiegebruik

Er zijn allerlei redenen waarom patiënten voorgeschreven medicatie niet (goed) innemen, van onwil tot fysieke onmogelijkheid. De risico’s en gevolgen kunnen groot zijn. Daarom gaan we in gesprek om met een brede blik te kijken wat de inwoner kan helpen om medicatie goed te gebruiken.

[3] Gedeeld dossier voor kwetsbare ouderen

Er is in de regio een gedeelde wens voor informatievoorziening over de lijnen heen. Zeker voor de groepen die met veel verschillende instanties in aanraking komen, zoals kwetsbare ouderen. Zonder in technische details te duiken, willen we vanuit de inhoud op zoek naar wat de vereisten zijn voor een (ICT-)oplossing. Bijvoorbeeld: welke informatie heeft de ambulancedienst nodig in een acute situatie?

[4] Stepped care bij artrose

Het ‘stepped care’ zorgpad voor artrosepatiënten is bij uitstek ‘buiten de lijntjes’. Hoe kunnen we een artrosenetwerk organiseren met de betrokken zorgverleners in de regio?

[5] Ondersteuning van mantelzorgers bij dementie

Mantelzorgers zijn belangrijk en worden misschien wel steeds belangrijker, maar zijn ook vaak overbelast. Met informele hulp die vroegtijdig wordt ingezet, kunnen we dit ondervangen. Hoe kunnen we de juiste ondersteuning organiseren op verschillende momenten in het zorgproces?


Sprekers

Krijn Schuurman

Gespreksleider en host van de dag.

Merlijne Sonneveld

manager innovatie bij Amaris, Zorg Innovatie Huis en bij de Helpdesk Digitale Zorg.

Jorrit Ebben

Specialist op het gebied van innovatie in de gezondheidszorg.

Egge van der Poel

Clinical Data Scientist, gepromoveerd in de experimentele deeltjesfysica.